Vitaminer för att du ska fortsätta må bra – efter både gastric bypass och gastric sleeve

Efter en överviktsoperation vill du ju såklart må så bra som möjligt – så länge som möjligt. För att lyckas med det behöver du ta tillskott av vitaminer och mineraler varje dag.  Även om du äter bra och näringsrik mat så räcker inte det eftersom upptaget är sämre än innan. När större delen av magsäcken tas bort (efter gastric sleeve) eller kopplas förbi (efter en gastric bypass) är mängden saltsyra i den lilla magen väldigt liten. Saltsyra behövs för aktivering och upptag av näringsämnen. Om tarmen är omkopplad påverkas upptaget ytterligare eftersom en del av näringsupptaget sker i den första delen av tunntarmen. Mindre portionsstorlekar är också är en faktor som påverkar att du får i dig mindre vitaminer och mineraler efter en viktoperation.

Den största utmaningen är att ta sina vitaminer trots att man mår bättre än någonsin. Det tar många år att utveckla bristsymtom, så många vaggas in i en falsk trygghet och tror att de inte behöver ta sina vitaminer. Detta kan på sikt kan leda till att man utvecklar benskörhet, minnesproblem, nervpåverkan och trötthet för att nämna några exempel. En del symtom blir bättre när man börjar ta sina vitaminer igen, medan andra är irreversibla, det vill säga de går inte att avhjälpa genom att börja äta sina vitaminer igen.

Baricol Complete vitaminer för överviktopererade

Flera av Sveriges största kliniker rekommenderar Baricol Complete som förstahandsalternativ när det gäller vitaminer och mineraler efter överviktskirurgi. Skillnaden mellan de receptbelagda tillskotten och Baricol Complete är att Baricol är ett vitamin- och mineraltillskott som är framtaget för överviktsopererade. Baricol Complete är receptfritt och du väljer själv om du vill ha tuggtabletter, brustabletter eller sväljtabletter. Du behöver bara hålla reda på en förpackning så får du i dig allt i en enda tablett. Med andra ord: två dospåsar pulver, två brustabletter, tre tuggtabletter eller fem sväljtabletter per dag ersätter alla andra (ofta multivitamin kvinna x1, Kalcipos-d-forte x 2, Behepan x 1 och Niferex/Duoferon x 1).

Läs mer om Baricol Complete.

Det är viktigt att kontrollera dina blodprover årligen och ta ta ett tillskott som svarar upp till de nordiska riktlinjerna.

Nordiska riktlinjer för kosttillskott efter gastric sleeve och gastric bypass

I januari 2017 publicerades nordiska riktlinjer för vitamin- och mineralsupplementering efter överviktskirurgi. Dessa riktlinjer har tagits fram av nordens främsta experter inom området. Utifrån dagens forskningsläge rekommenderas man samma tillskott efter en gastric bypass som efter en gastric sleeve.

Rekommendationerna i korthet:

  • Järn 45-60mg/dag
  • Vitamin B12 350 mikrogram/dag (alternativt som injektion 1 mg var 3:e månad)
  • D-vitamin 800E/dag (alltid i kombination med kalcium 500 mg eller mer, helst i citratform)
  • Folat 400 mikrogram/dag
  • Tiamin kvinnor 1,1 mg/dag, män 1,4 mg/dag
  • Zink 9mg/dag

Beställ vitaminer för gastric bypass och gastric sleeve-opererade som svarar bäst upp till de nordiska riktlinjerna.

 

B12 brist efter gastric sleeve och gastric bypass

Järnbrist efter gastric sleeve och gastric bypass

Kalciumbrist efter gastric sleeve och gastric bypass

Senaste inläggen