Mindre socker!

För några år sedan tröttnade jag på att den granola och müsli man köper i affärerna oftast innehåller en stor del socker. Jag började göra min egen istället, inspirerad av något recept jag hittade och som jag har modifierat en del. Numera tillsätter jag också lite mer frön och nötter än vad den innehöll från början.

Eftersom att min käre make är glutenintolerant så använder jag mig av glutenfria havregryn, men det kan man ju göra som man vill. Den är inte heller helt sockerfri, jag tillsätter nämligen lite muscovadosocker för smakens skull. Det är inte mycket, endast två matskedar, men det gör faktiskt skillnad i smak.

 

Här är alla ingredienser och allt får plats i en stor braspanna:

  • 2 dl matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 msk malen kardemumma
  • 1 msk malen kanel
  • 2 msk muscovadosocker
  • 2 dl riven kokos
  • 10 dl havregryn
  • 1-1.5 dl finhackade hasselnötskärnor
  • 1-1.5 dl finhackad sötmandel
  • 2 dl pumpakärnor
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl sesamfrö
  • 3 msk chiafrö

Blanda alla ingredienser i en stor skål, blanda väl. Häll över allt till en braspanna, lägg gärna bakplåtspapper i botten. Rosta blandningen i ugnen, 175 grader i ca 1,5 timme, det ska bli gyllenbrunt. Rör om några gånger under tiden och ha lite koll på slutet så det inte bränns vid.

Superenkelt att göra och det doftar ljuvligt i hela huset, jag lovar! 🙂

Innan ugnen

 

Efter ugnen   

Tips:

Jag följer inte receptet slaviskt utan höftar ofta lite. Har man inte exakt ovanstående ingredienser hemma så kan man ta vad man har. Ibland tillsätter jag torkade aprikoser i mindre bitar också, efter att det rostats i ugnen då förstås! En del av havregrynen kan bytas ut mot rågflingor till exempel. Jag byter ofta ut nötsorterna och använder det jag har hemma. Hackade cashewnötter, valnötter eller pekannötter funkar precis lika bra, det är egentligen bara kul att variera sig.

Den här granolan måste vi ha hemma alltid enligt min man, han älskar den! Jag äter också den, har den gärna på yoghurt/kvarg/kesella. Jag har även haft den i/på äppelkaka till exempel. Jag strör den också gärna över kesopannkakor och det är otroligt snyggt att dekorera en festlig dessert med den!

      

    

    

 

Sharing is caring!

3+

Kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg