Saffransgranola / Pepparkaksgranola

Granola är en rostad form av müsli.

Genom att tillsätta äppeljuice och honung får granolan extra god smak och blir härligt knaprig.

I sats nummer ett har jag blandat proteinhavregryn, pumpakärnor och Psyllumfrön  tillsammans med saffran, och det blir en en julig saffransgranola.

I sats nummer två har jag blandat proteinhavregryn, pumpakärnor och Psyllumfrön  tillsammans med pepparkakskrydda, och det blir en en julig pepparkaksgranola.

Ingredienser

  • 3 dl proteinhavregryn
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl Psyllumfrön 
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 1 g saffran (Vid pepparkaksgranola 3 tsk pepparkakskrydda)
  • 1 mskkokosolja
  • 2 msk Agavesirap
  • 1 dl torkade dadlar med kakao

 

Sätt ugnen på 150°C.
Blanda proteinhavregryn, Psyllumfrön , pumpakärnor i en bunke.
Värm kokosoljan så den blir rinnande och tillsätt saffran och sirap.
Häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda ordentligt.
Strö ut på en bakplåtspappersklädd plåt.
Ställ in i mitten av ugnen och rosta 45 minuter.
Rör om då och då.
Tiden att rosta varierar väldigt, det står 25-90 min beroende på vilka recept man hittar.
Man får röra om då och då.
Ju längre den står ju krispigare blir den.
Jag har varmluftsugn och lyckades bränna min lite.
Låt svalna och häll upp i en burk.
Vill man göra en supernyttig variant så hoppar man över sirap och äpplejuice och tillsätter äggvita.
Jag köpte dadlar med kakao på i Ullared, dom har även dessa på systrarna Grene .
Dessa rosade jag i ugnen först och tillsatte när granolan var klar.
Man kan ha nästan vilka fröer och gryn man vill i granola.
Granola passar till det mesta, jag har min i min overnight oat.
När jag är sötsugen kan jag ta en liten skål granola och äta som den är.
Annars i fil, keso,kvarg,kesella – bara fantasin sätter gränser.

Varför Psylliumfrön ?

Det höga fiberinnehållet gör att det blir fart på tarmarna, det hjälper till vid förstoppning.

Det kan också hjälpa till att hålla kolesterolvärdet lågt.

Det höga fiberinnehållet bidrar även  till mättnad så det kan hjälpa till att gå ner i vikt.

Psylliumfrön  är en extra hjälp på traven.

Fibrerna är komplexa för magen att bryta ner och förhindrar magen att bryta ner maten du äter lika snabbt.

Det ger en långsammare magsäckstömning, så att du känner dig mätt snabbare och dessutom håller dig mätt under längre tid.

Detta innebär också att måltidens GI-värde sänks och att blodsockret hålls på en jämnare nivå, så att du minimerar risken för sockersug och frestelser som raserar dieten.

 

Varför Agavesirap istället för vanlig sirap?

Agavesirap är sötare i smaken än honung och vanligt socker, vilket gör att du inte behöver ta så mycket.

Innehåller lite mineraler och antioxidanter.

Lägre GI-värde än vanligt socker.

 

Näringsvärde

PER PORTION 1/2 dl
Energi  127 kCal

Kram Sofie

Mina instagramkonto
Så missar du ej när bloggen uppdateras

Sharing is caring!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.