Så jag tänkte dela med mig av en av mina favoriter från Thailand, med min egen tvist på det.

Laab Gai är en ganska het, hackad kycklingsallad. Den är fräsch med sin syra från lime / citron och massa chili gör den grymt het. Med en touch av rostat ris ger det där lilla extra!

Här hemma så gör jag den som en ljummen mix av kyckling, sallad & ris. Nu som opererad tycker jag den är perfekt! Vill man kan man absolut servera med en ytterligare sås då rätten blir ganska torr. Jag hade nog serverad en limedipp med rivet skal och pressad juice i lite creame fraich beroende på hur mycket chili man har i färsen. Gör man en mer barnvänlig version hade jag kompletterat med en sås på fisksås, hackad koriander, färsk chili & pressad limejuice i.

Ingredienser

500g kycklingfilé eller innerfilé
1 st lime
1/2 kruka färsk koriander
2 msk basmati / jasminris
1-2 msk Fisksås
1/4 Färsk chili
1 tsk / 1 msk Chiliflakes efter smak
1 st salladslök eller en liten purjolök

Gör så här!
  1. Rosta riset sakta på mellanvärme i en stekpanna. (Jag rostar ca 2 dl per gång)
  2. När riset blivit brunt och doftar rostat, låt det svalna något och mortla det sedan till en fin konsistens. Något grovt men inte större bitar än sesamfrön.
  3. Hacka koriander, Chili & lök. Lägg åt sidan
  4. Hacka kycklingen fint tills det blir en fin färs.
  5. Fräs kycklingen i het olja.
  6. Häll på fisksåsen & pressa ut all juice ur limen över färsen.
  7. Häll i det mortlade riset. ca 1-2 msk.
  8. Häll på chiliflakes efter smak samt koriander. Spara lite koriander som topping.
  9. Smaka av med mer limejuice, fisksås, rostat ris eller chili.

Servera tillsammans med kokt ris & en fräsh sallad. Toppa med hackad koriander & lök.
Jag brukar göra en sallad på morot, paprika, tomat & ev sockerärtor, vitkål och blomkål.

Sharing is caring!

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg