Vad innebär en gastric sleeve-operation?

En gastric sleeve-operation innebär att man tar bort ytterkurvan på magsäcken. Kvar blir ett smal rör som rymmer cirka 2 deciliter. Detta gör att man har mindre plats för mat men också att hungerkänslorna minskar.

Gastric bypass-operationen fyller 2018 hela 50 år, men de senaste åren har gastric sleeve-operationen blivit allt vanligare. Många tycker att denna metod ”känns mer skonsam” eftersom man inte kopplar om tarmen. Här kan du läsa om hur våra bloggare tycker att det är att leva med en gastric sleeve.

Varför går man ner i vikt efter en gastric sleeve?

En gastric sleeve har två mekanismer som gör att man går ner i vikt:

  1. Mindre magsäck (ca 2 dl) som ger mindre plats för maten – du kan äta mindre.
  2. Minskade hungerkänslor. Detta beror enkelt förklarat på att många svälthormoner som signalerar hunger till hjärnan finns i magsäcken. När en stor del av den tas bort minskar därför hungerkänslorna.

I snitt går man ner 50-70 % av sin övervikt vid en gastric sleeve, men detta ser väldigt olika ut för olika individer. Det kan dock vara bra att vara inställd på att genomsnittspersonen inte blir av med hela sin övervikt.

Fördelar med gastric sleeve

Baricol Complete är ett vitamin- och mineraltillskott som rekommenderas av vården till dig som genomgått en överviktsoperation.

Fördelarna med gastric sleeve är att man inte kopplar om tarmen vilket gör att energi- och näringsupptaget från tarmen inte påverkas. Däremot påverkas näringsupptaget (vitaminer och mineraler) av att man äter mindre och att man har en väldigt liten magsäck med en liten mängd saltsyra. Saltsyra behövs för aktivering av flera vitaminer och mineraler. Därför behöver du ta tillskott av vitaminer och mineraler även efter en gastric sleeve (rekommendationen är samma som efter gastric bypass). Det finns idag vitamin- och mineraltillskott som är speciellt utvecklade för viktopererade och som rekommenderas på de flesta sjukhus och kliniker i Sverige.

 

Nackdelar med gastric sleeve

En av nackdelarna med gastric sleeve är att man inte vet hur väl man behåller sin viktnedgång på lång sikt. Detta kan man inte veta eftersom operationen inte gjorts i tillräckligt stor utsträckning tillräckligt länge för att det ska finnas bra data på det. Just nu pågår en studie i Sverige där man jämför operationsmetoderna gastric sleeve med gastric bypass för att på sikt kunna påvisa skillnader. Så med andra ord är viktresultaten på lång sikt lite mer osäkra än efter en gastric bypass där det finns bra data gällande att viktnedgången består för de flesta 20 år efter operationen.

Man går ner cirka 25% av sin vikt med en gastric sleeve.

 

Hur går gastric sleeve-operationen till?

Man genomför en gastric sleeveoperation laparoskopiskt. Kirurgen gör fem små hål på magen och klipper och häftar samtidigt bort ytterkurvan av magsäcken som sedan tas ut genom ett av hålen. Detta innebär att man inte kan återställa en gastric sleeve eftersom man avlägsnar en del av magsäcken. Gastric sleeve-operationen tar cirka 30-60 minuter och du är uppe på benen igen ett par timmar senare. Man kan ha lite ont det första dygnet när gasen som man blåst upp buken med under själva operationen släpper. En del mår också illa den första tiden. De flesta mår så bra redan dagen efter operationen att man kan gå hem, men håller oftast tät kontakt med sin klinik eller sitt sjukhus de första dagarna efter operationen. De flesta är tillbaka på sitt arbete 1-4 veckor efter operationen. Mycket av sjukskrivningen handlar om att få till de nya rutinerna med mat, vätska och vitaminer och sällan om att man behöver vila eller har ont.

 

Maten den första tiden efter gastric sleeve och gastric bypass – flytande och purékost

Om Gastric Bypass

Senaste inläggen

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.