Vad innebär en gastric bypass-operation?

Gastric bypass är den vanligaste överviktsoperationen i Sverige. Vid en gastric bypass skapar kirurgen en liten magsäcksficka (ca 15-20 ml) av de övre delen av magsäcken. Den nedre delen av magsäcken och tolvfingertarmen kopplas förbi genom att en tunntarmsslynga kopplas upp till den lilla fickan. Magsäcken finns kvar i magen men går i ”förtidspension”.  Blodförsörjningen finns kvar men ingen mat når magsäcken längre. Här kan du läsa om hur våra bloggare tycker att det är att leva med en gastric bypass.

Varför går man ner i vikt efter en gastric bypass?

En gastric bypass har tre mekanismer som gör att man går ner i vikt:

  1. Mindre magsäck (15-20 ml) som ger mindre plats för maten – du kan äta mindre.
  2. Mindre upptag av energi (kalorier) eftersom man kopplat förbi en del av tunntarmen där matens energi tas upp.
  3. Minskade hungerkänslor. Detta beror enkelt förklarat på att många svälthormoner finns i magsäcken och första delen av tunntarmen. När dessa områden kopplas förbi minskar hungerkänslorna kraftigt hos de flesta, framförallt den första tiden.

Kosttillskott efter en gastric bypass

Eftersom man kopplat förbi en del av tarmen påverkas förutom energiupptaget också näringsupptaget. Därför behöver du efter en gastric bypass-operation ta vitamintillskott livet ut. Detta beror på att man har mindre saltsyra i magsäcken vilket påverkar aktiveringen av vitaminer och mineraler. Eftersom en del av tarmen kopplats förbi gör detta också att man får svårt att tillgodose sitt näringsbehov via maten. Att mängden mat är liten påverkar också. Idag finns det Nordiska riktlinjer för vilka vitaminer och mineraler man behöver. Det finns idag vitamin- och mineraltillskott som är speciellt utvecklade för viktopererade och som väl svarar upp till dessa riktlinjer.

Hur mycket går man ner i vikt efter en gastric bypass?

I genomsnitt går man ner ungefär 80 % av sin övervikt vid denna operation. Fortfarande finns en betydande viktnedgång efter 10 år. Senare tids studier har visat att 80% av de som har Typ 2 Diabetes blir av med sin medicinering efter operationen. Dessutom upplever de flesta opererade en förbättrad livskvalité. Även många andra följdsjukdomar kopplade övervikt kan förbättras som exempelvis högt blodtryck, astma, sömnapné, ledbesvär och fertilitet.

 

Om Gastric Sleeve

Vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

https://www.levdittliv.se/viktoperationer-i-skane-gb-obesitas/

Senaste inläggen

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.