Vanliga komplikationer efter gastric bypass och gastric sleeve

Vad är en komplikation efter en överviktsoperation? Komplikationer är ett ämne som oroar många här reder vi ut några vanliga fenomen. 

 • Gall problem
  Gallstensproblematik är ingen direkt komplikation av en överviktsoperation utan är en effekt av den snabba viktnedgången. Samma sak kan hända efter en snabb viktnedgång på tex pulverdiet. Många har gallstenar utan att få besvär, men om en gallsten fastnar i gallblåsehalsen kan man få ont. Smärtorna är då oftast är lokaliserade till höger sida under revbensbågen strålande bak och upp mot skulderbladen. Utredningen görs med ultraljud och man kan då operera bort gallblåsan och stenarna med titthålsteknik.
 • Dumping:
  Dumping är egentligen en hastig blodsockerstegring (som man inte känner av) följt av ett hastigt blodsocker- och blodtrycksfall ofta i samband med eller strax efter måltiden. Detta ger symtom som kallsvettningar, hjärtklappning, trötthet och obehag. En del känner av symtomen väldigt starkt medan andra bara blir lite trött efter måltiden. Det finns ingenting att göra åt en dumping mer än att vänta ut den, och lära sig något av den. Dumping kommer oftast på grund av att man ätit för snabbt, för mycket eller för sött. En del är känsligare än andra för detta fenomen. Försök se dumping som ett antabus, kroppens sätt att säga gör inte om det det!
 • Vitaminbrister:
  Ät näringsrikt oh regelbundet, men det räcker inte efter en viktoperation. Se därför till att ta vitaminer och mineraler dagligen. Det finns idag riktlinjer för vad man behöver för vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass. Om du varit opererad länge så kan de rekommendationerna du fick se annorlunda ut idag. Baricol Complete är ett bra alternativ som innehåller alltid du behöver i en produkt, och som dessutom är skräddarsydd för överviktsopererade. Två brustabletter, tre tuggtabletter, två dospåsar pulver eller 5 sväljtabletter kan du välja mellan. Dessa ersätter den vanliga rekommendationen Behepan, Kalcipos-d-forte x 2. Järn och multivitamin kvinna.

 

 • Psykisk ohälsa:
  Många gånger kan psykisk ohälsa grunda sig i överviktsproblematiken och bli betydligt bättre av att man går ner i vikt. Däremot är det inte alltid så. Därför är det viktigt att se till att vare hel på insidan innan du genomgår överviktskirurgi. Dölj inget för varken dig eller någon annan. Förr eller senare kommer det ikapp dig och då är det oftast svårare att lära om.

 

 • Magont:
  Kan beror på flera saker, att man ätit för snabbt, för mycket eller fel livsmedel. När man opererar med titthålsteknik blir det väldigt lite sammanväxningar mellan tarmarna och detta ger förutsättningar för något som kallas för ”slits-ileus”. Detta är ett slags tarmvred som kommer av att tunntarmen kilar in i ett veck mellan tunntarmsslyngorna där man opererat. Om man drabbas av dessa besvär får man oftast smärtor efter matintag. Dessa smärtor är ofta lokaliserade upp till vänster i buken och strålar ibland rakt bak i ryggen. Man brukar inte kräkas eller må illa. Idag är detta inte lika vanligt som det var förr eftersom man fäster slitsarna vid primäroperationen. Om du är orolig kontakta din klinik eller närmaste akutmottagning.

 

 • Hypoglykemi:
  Hypoglykemi kommer oftast några timmar efter att du ätit. Hypoglykemi innebär lågt blodsocker (soppatorsk) som kan ge symtom som yrsel, obehag. skakningar, svimningskänsla. Detta kommer främst om man hoppat över måltider, ätit måltider med för mycket kolhydrater eller för små portioner. Det som avhjälper detta är att äta/dricka något som höjer blodsockret igen, som ett glas mjölk eller en banan. Om du drabbas av detta och vet att du hoppat över måltider, så kan du kanske enkelt se varför det ha hänt och vad du behöver förändra för att det inte ska hända igen. Annars, kontakta din klinik.

 

 • Magsår
  Ibland kan man besväras av sår mellan övergången mellan den lilla magsäcksfickan och tunntarmen och därför behöva stå på syrasänkande läkemedel.

Läs fler frågor och svar

 

Vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

Så här kan en matdag se ut efter en överviktsoperation

Senaste inläggen