Hej på er!

Av snälla tomten fick jag en Crock-pot i julklapp. Önskade mig en sådan efter att jag blivit extra inspirerad av Linus här på bloggen, och via hans instagramkonto. Som ni vet så älskar jag mat i alla former och gärna att experimentera! Har haft en period av icke-matinspiration så detta var precis rätt för mig, för att få lite nya tankar och idéer!

Jag fick den på Annandagen

när vi firade med min sida av släkten och i fredags var det dags. Började med en oerhört mysigt köttfärssås. Puttrade i 7 timmar och blev verkligen heeeelt perfekt. Mustig, härlig konsistens, mjukt kött, grymt smaker. Blev verkligen en perfekt Bolognese!

På lördagen blev det en asiatisk biff med bambuskott. Recept från Matplatsen. Oj oj oj vad gott!

Vad är då grejen med en slowcoocker/Crock-pot? Har läst och nördat rätt mycket sedan Annandagen och mina tankar är så här:

Det tar ju lååång tid för maten att bli klar, så man har den inte för att det ska gå snabbt. Jämför med en tryckkokare, där kan du få mört kött och mustiga smaker på kort tid. Men med en slowcooker har du andra fördelar.

Det tar lång tid,

därför kan du slänga i dina ingredienser på morgonen, åka till jobbet, och så är maten klar när du kommer hem. Sköter sig helt själv. Inget att passa, som kan bränna vid.

På helgerna brukar jag gärna förbereda middagen på förmiddagen och låta koka under dagen. Men man kan ju inte direkt gå hemifrån. Du måste titta till den hela tiden. Det måste du inte med en Crock-pot.

Du får härliga smaker och overkligt mört kött.

Grönsaker behåller sin form och spänst men är helt genomkokta. Du kan göra allt-i-ett; det ser jag fram emot till vardagen som börjar nästa vecka. Slänga i protein, grönsaker och tex potatis och så är allt färdigt när vi kommer hem med trötta barn efter jobb och skola och förskola!

Du slipper massa matos.

Efter någon timme började det lukta god Bolognese i fredags, men bara lite, lite. Inte så som det hade gjort om den hade kokat åtskilliga timmar på vanliga spisen. Nu luktade det bara lite, men inte någon stank som man sedan ska till och med gå och lägga sig till. Dessutom försvinner inte massa näringsämne ut ur locket, allt behålls i grytan!

Du sparar energi och pengar.

En ugnsform som ska lagas i ugnen gör ju att du måste sätta på hela ugnen, fastän formen är liten. En Crock-pot drar mycket mindre energi trots att den kokar så länge.

Men allra mest så är jag glad för den ger mig massa ny inspiration. Sugen på att laga massa god mat. Ska prova lite indiska smaker nu i veckan tänker jag, det är jag inte så van vid! Och andra asiatiska grytor. Lite pulled pork. Stek. Fiskgrytor. Kyckling. Soppor. oj oj oj.

Nu får ni ha en fin dag! Glöm inte bort att ni är viktiga för mig!
Louise ♥

 

Sharing is caring!

0

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg