Håravfall efter gastric bypass eller gastric sleeve

Vid kraftig viktminskning oavsett om man genomgått en gastric bypass, gastric sleeve eller gått ner i vikt på annat sätt ställer kroppen in sig på svält. Kroppen vill spara energi eftersom det råder energibrist, då reglerar den ner de funktioner den kan vilket leder till att bland annat hår, naglar och hud påverkas.

Ditt hår kan bli tunnare, det beror inte på vitaminbrist utan på svälttillstånd i din kropp. Vissa märker av detta mer än andra, och de brukar ofta komma cirka tre månader efter viktoperationen, och går över när vikten börjar stabiliseras och kroppen hamnar i energibalans igen.

Torr hud efter gastric bypass och gastric sleeve

Att huden blir torr är också en effekt av svälten. Precis som med håret så är huden en av de saker som påverkas av svälten och den energibrist som råder i kroppen. Smörj huden med bra krämer, drick mycket vatten gärna 1 ½-2 liter vatten /dag, se till att få i dig lite bra fetter (många överviksopererade äter väldigt lite fett), ta dina vitaminer och se framemot viktstabilitet, då brukar detta bli bättre.

Naglarna skivar sig efter gastric bypass och gastric sleeve

Att naglarnas kvalité under en period blir sämre är också något som många överviktsopererade brukar märka av. Detta beror också på ”svälten”, att kroppen sparar energi när vikten minskar kraftigt.

Oftare blåmärken efter gastric sleeve eller gastric bypass

Blåmärken kan du få av olika orsaker, dels att du stöter i kanter på bord osv sedan kan det bero på att du inte får i dig tillräckligt med proteiner i kosten. Var noga med din kost. Varje måltid bör innehålla proteiner. 

Vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

 

Så här kan en matdag se ut efter en överviktsoperation

Senaste inläggen

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.