En matdag för gastric sleeve och gastric bypass-opererade

Vad ska man äta när man varit överviktsopererad ett tag? Hur gör andra gastric bypass och gastric sleeve-opererade med maten? När man varit viktopererad ett tag brukar man kunna tolerera allt fler livsmedel. Kanske börjar också portionerna bli lite större än vad de varit precis i början.

De flesta kliniker brukar rekommendera 1-2 dl per måltid och 5-6 måltider per dag. Med tiden behöver en del äta större portioner, medan andra ligger kvar på samma mängd. Jämför dig inte med någon annan, energibehovet är väldigt individuellt oavsett om du är överviktsopererad eller inte. Det kan däremot vara bra att kolla av sina portionsstorlekar då och då och alltid sluta att äta när man är mätt/nöjd. Mättnad känns för de allra flesta inte på samma sätt som det gjorde innan överviktsoperationen. När man äter 5-6 gånger per dag är inte tanken att man ska äta sig ”proppmätt” utan det räcker att vara nöjd, eftersom det snart är dags för mat igen.

En del glömmer bort att äta – eftersom mycket av hungerkänslorna försvinner/minskar efter operationen. Att hoppa över en måltid är ingen seger utan att äta regelbundet är det bästa receptet på framgång på lång sikt.

Några månader efter en gastric bypass eller gastric sleeve kan en matdag se ut såhär:

 • kl 6.00 – 8.00:
  1dl havregrynsgröt med  1 dl mjölk och blåbär.
 • kl  9.00 – 10.00
  1 dl Kesella, 0,5 dl bär.
 • kl 11.00 – 13.00
  ca 100 – 125 g kött, fisk eller fågel med wokade grönsaker & quinoa, toppa med ca 0,5 dl tzatsiki.
 • kl 14.00
  1 dl keso (naturell) med ½ äpple, hackade hasselnötter och kanel.
 • kl 16.00
  1 ägg och några frukt eller grönsaksbitar.
 • kl 17.00 – 19.00
  ca 100-125 g kött, fisk eller fågel.  grönsaker, råris eller potatis.
 • kl 20.00 – 21.00
  Smoothie med tex kvarg, mjölk, banan, frysta bär och mandelsmör.

Kom också ihåg:

 • Att dricka 1 1/2- 2 liter vatten per dygn mellan måltiderna!
 • Att ta anpassade vitaminer och mineraler för att förebygga brister efter din överviktsoperation eftersom ditt upptag av vitaminer och mineraler är sämre än innan operationen. Dels på grund av att magsäcken är mindre och därmed kommer maten i kontakt med mindre saltsyra som behövs för aktivering och nedbrytning av flera vitaminer och mineraler, men också för att du äter mindre, maten passerar snabbare genom systemet och om du gjort en gastric bypass eller duodenal switch är upptaget sämre på grund av tarmomkopplingen. Baricol Complete är ett bra kosttillskott för dig som är överviktsopererad eftersom det innehåller alla vitaminer och mineraler du behöver efter en gastric bypass eller gastric sleeve.

Missa inte våra bloggares bästa tips – såhär äter vi efter en gastric sleeve eller gastric bypass-operation. 

 

finncrisp med ägg och kaviar

Vitaminer efter gastric sleeve och gastric bypass

Senaste inläggen