Hej på er!
Jag skriver ofta om hur glad jag är för min sleeve och att den har förändrat mitt liv väldigt mycket. Jag brukar också ta upp hur tacksam jag är att jag har sluppit komplikationer och annat tråkigt som kan följa med en sådan här operation. Kort sagt, det mesta runt min minimage fungerar ganska bra numera! Eller ja, i ärlighetens namn har jag ju min IBS och med det går det upp och ner i skov. Nu hade ju jag redan IBS innan min sleeve och just nu är jag inne i en bra period. Det är nog bara att gilla läget helt enkelt och att försöka göra det bästa utav situationen.

Att dumpa

En komplikation av en viktoperation kan vara att man drabbas av dumping på olika sätt. Med dumping menar jag problem med magont, illåmående, kräkningar eller yrsel på grund av att man ätit för mycket, för fort, för fett, för sött eller tuggat maten för dåligt. Vissa av oss magsäcksopererade drabbas lite mer medan andra har det lite lättare.

Jag har varit ganska förskonad från dumpingbesvär och brukar hävda att jag enbart har dumpat ett par gånger under dessa drygt 2.5 år. När jag har drabbats så har jag endast fått ont i magen vid några få tillfällen en liten stund efter en måltid och har inte direkt kunnat härleda det till någon specifik mat eller så. Då har jag fått lägga mig ner en stund och så har det gått över, ingen stor sak liksom.
På sista tiden har jag dock haft lite problem med mitt blodsocker och känner ofta av blodsockerfall. Det kallas för hypoglykemi, men visste ni att det också kallas för sen dumping?

Sen dumping

Jag dumpar alltså inte för att jag äter för mycket mat eller för fett eller sött. Tvärtom, jag drabbas helt enkelt av soppatorsk! Det går för lång tid mellan måltiderna så att blodsockernivån dalar rejält. Situationen beror oftast på att jag glömmer bort att äta och det är därför energibristen kickar in. Eller så har jag ätit för lite.
Det som händer är att jag kallsvettas till en början, synen kan bli suddig och jag känner mig oftast yr och väldigt matt i hela kroppen. Det gäller att få i sig mat och det måste gå snabbt! Usch, det är en riktigt otäck känsla och den kommer liksom över mig blixtsnabbt!

Skärpning!

Därför är det “gör om, gör rätt” som gäller nu! Det får bli ännu mer fokus på proteinet och planering, planering, planering! Situationerna som uppstår kan ju faktiskt vara livsfarliga, man kan tuppa av! Är ni fler som upplever samma? Det är kanske vanligare än man tror?

Följ mig gärna på Instagram för dagliga uppdateringar med mat, träning och reflektion.

 

 

Kommentarer

Tack för inlägget! Har också upplevt liknande om jag ”slarvar” m mattider. Måste ha ngt direkt och kan sen må ”dåligt” i upp till ett dygn! Svårt att definiera men jag känner mig inte i balans och är allmänt off… Håller jag schemat så mår jag toppen (förutom enstaka dumpingepisoder)…. enkelt val!

Exakt! Det får vara slutslarvat nu helt enkelt! Mig händer det ofta när jag håller på med något annat och har svårt att pausa. Det är nästan som att man skulle behöva ha druvsocker i fickan, i fall i fall.

Jag har varit op i precis ett år. Sista halvåret har jag varit så trött på em/kväll att jag somnar vid matbordet . Det visade sig att det också var blodsockerfall som följd av att jag åt för små portioner under hela dagen. Så nu har jag tänkt om med hjälp av dietist och är mycket piggare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.