Det är en fråga som dyker upp då och då. Anledningen är helt enkelt att jag inte ville röra tarmarna. Att risken för dumpning, magsår och tarmvred är mindre vid en sleeveoperation är också en bidragande orsak till mitt beslut. Jag tyckte helt enkelt att den kändes mer skonsam eftersom man ”bara” tar bort ytterkurvan på magsäcken och inte kopplar om tarmarna.

 

Fakta

Båda operationssätten är väl beprövade och ger goda resultat, men skiljer sig åt en del. Sleeveoperationerna blir allt vanligare i Sverige men har inte gjorts lika länge som Gastric bypass. Därför har man inte hunnit forska om och utvärdera sleeven lika mycket ännu.

  • En sleeveoperation innebär att magsäcken görs om till ett smalt rör, det vill säga att 75-85% av magsäcken tas bort. En sådan operation kan man inte ångra, har man väl gjort den så går det inte att återställa magsäcken. Minskat mat- och kalorintag på grund av mindre magsäck alltså och därmed viktnedgång. I den delen av magsäcken som tas bort finns också ett så kallat hungerhormon (ghrelin) och minskad ghrelinnivå bidrar också till viktminskningen. Nackdelar kan vara att man kan få problem med sura uppstötningar. Forskarna tror också att viktnedgången ofta kan bli något mindre än vid en Gastric bypass. Jag fick veta att jag skulle kunna gå ner cirka 60-80% av min övervikt med hjälp av en sleeveoperation.
  • En bypass innebär det att större delen av magsäcken kopplas ur och även en del av tunntarmen. Den del av magsäcken som blir bortkopplad får dock sitta kvar. Det är alltså en kombo av minskat näringsupptag i tunntarmen och minskat näringsintag till den mindre magsäcken som gör att man minskar i vikt. Det handlar också en del om mättnadshormoner i kombination med att man har kortat ner födans väg genom tarmen. Nackdelar är att man i värsta fall kan drabbas av magsår och/eller tarmvred. Det är också större risk för dumpning än vid en sleeve.

Jag ångrar inget!

Jag tycker att min sleeve är något av det bästa jag har gjort i livet! Jag är fysiskt aktiv på ett helt annat sätt än tidigare och har inte drabbats av några komplikationer överhuvudtaget. Jag har dumpat lite lätt endast vid ett tillfälle på drygt ett år. Dessutom har jag gått ner mer än 100% av min övervikt och är nu viktstabil sedan drygt 6 månader tillbaka.

Visst har jag lite överskottshud på främst mage, insida lår och överarmar. Brösten är inte heller vad de har varit, om vi säger så. Men det kan jag leva med. Hälsovinsterna med min viktnedgång är så mycket större! Kanske blir det en bukplastik framöver, vi får se. Och blir det inte det så är det också ok!

Så i det stora hela så är faktiskt det mesta positivt. Jag orkar mer, tar för mig mer, syns mer och ångrar absolut inget! Eller, det skulle väl i så fall vara att jag inte gjorde viktoperationen lite tidigare…

 

Det har ju hänt en del…!

14+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.