Hej på er!
Det är dags för lite mat-tips igen tror jag, eller vad tycker ni? 

I vår familj är maken glutenintolerant, det har jag säkert nämnt förut. Just nu kör han även laktosfritt för att se om hans eksem kan bli bättre av det. Därför är jag ständigt på jakt efter recept på bröd utan mjöl och då även laktosfritt just nu.
Visserligen har utbudet på färdigköpt glutenfritt bröd utökats ganska bra på senare år. Men maken, som har provat sig igenom större delen av det sortimentet menar att allt inte smakar gott. En del av dem har en massa konstiga tillsatser också. Därför fortsätter sökandet för bättre variation helt enkelt.

Häromveckan dök ett recept upp i mitt flöde på instagram, nämligen en havregrynslimpa utan mjöl som enbart innehåller ett fåtal ingredienser. Visserligen är det inte laktosfritt men det finns ju alternativ utan laktos att ta till.
Det provbakades idag och resultatet blev ett ganska kompakt bröd, men gott!

Havregrynslimpa, 1 bröd

  • 10 dl hela havregryn (ska INTE mixas till havremjöl)
  • 1 msk bakpulver
  • 1.5 tsk salt
  • 5 ägg
  • 400 g kvarg, naturell yoghurt eller filmjölk

Gör så här

  • Blanda ihop havregryn, bakpulver och salt i en skål.
  • Tillsätt äggen och blanda ordentligt så att alla havregryn blir blöta av äggen.
  • Tillsätt kvarg och rör om ordentligt till en kladdig deg. Låt degen stå och dra åt sig vätskan i ungefär 10 minuter.
  • Klicka ut degen i en bakplåtspapperklädd brödform, platta till så att det blir jämnt.
  • Grädda på nedersta falsen i ugnen i ca 45-50 minuter i 200 grader.

Havregryn innehåller ju normalt spår av gluten så jag väljer den glutenfria varianten för säkerhets skull. Det gör man ju som man vill såklart. Den här gången valde jag även laktosfri kvarg med lite högre fetthalt.

Fler tips

Ett tips är att strö lite havregryn över innan gräddning om man vill för utseendets skull. Nästa gång strör jag nog lite flingsalt på för en aning mer sälta. Om man vill kan man tillsätta lite solrosfrön till exempel, men minska då på havregrynen. Jag som har lite svårt för frön i mjukt bröd tycker att det funkar minst lika bra utan.
Men annars fick det här brödet ganska högt betyg av oss, det kommer helt klart att bakas igen.

Precis uttaget från ugnen, rykande varmt!


Skivor som svalnat, väldigt lätta att skära.

Jag frös in brödet i skivor med smörpapper mellan så är det lätt att plocka fram önskat antal och mikra.
Testa gärna!

5+

Kommentarer

Hej!
Tack för tips och idéer, började med antiinflammatorisk kost för 1 vecka sedan, så kul att följa någon som också nyss börjat.
Undrar lite bara om temperatur i ugnen till denna havrelimpa som ser jättegod ut, tänker prova att baka den.
Mvh Monica

0

Hej!
Tack för att du hörde av dig, har helt missat att skriva ut gradantalet! Det ska vara 200grader! Får nog korrigera i blogginlägget, tack!
Ja, det brödet är min nya favorit! Inte fritt från mjölkprodukter dock, men du kan kanske använda något substitut?
Det är min bloggkollega Louise som kör antiinflammatoriskt just nu, i min familj kör vi glutenfritt sedan länge och nu också laktosfritt för att se om vi kan lätta lite på makens hudsjukdom. Han rör sig dock mer åt det antiinflammatoriska hållet mer och mer.
Tack för att du läser och kommenterar!

0

Aha, förlåt, inte varit in här förut, insåg inte det var olika bloggar jag läst 😂
Såg sen att havrelimpa var blåmarkerat så hittade till Lindas bakskola där temp stog, men tänkte min kommentar fick stå kvar om nån annan undrade om temp 😊 tack för svar ❤

0

Hej igen,
Jo, vi är några stycken som bloggar här på levdittliv.se. Inte så lätt för dig att veta.
Jag har korrigerat texten i bloggen nu tack vare dig och lagt till gradantalet !
Lycka till med din inflammatoriska kost!💕💪🏼

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.