Hej på er!

För några veckor sedan käkade jag en mysig hemmalunch med en av mina bästa vänner som faktiskt även är min kusin. Så gör vi ibland på fredagar, det blir liksom riktig kvalitetstid. Vi äter nåt gott tillsammans och uppdaterar varandra om vad som hänt sedan sist vi sågs och dessa lunchträffar på tu man hand värderar jag högt.

Den här gången bjöd jag på en paj med chèvre och rödbetor och som även innehåller keso! Den blev supergod och jag tänkte därför att jag skulle dela med mig av receptet till er. Receptet räcker till cirka 4-5 ”vanliga” portioner, men det blir såklart ännu fler minimage-portioner.

Pajdeg

  • 100 g smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl grahamsmjöl
  • 1-2 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Blanda ihop ingredienserna snabbt och tryck ut i en pajform.
  2. Nagga botten med en gaffel och låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader och förbered fyllningen under tiden.

Fyllning

  • 300 g kokta rödbetor
  • 300 g chèvre
  • 2 dl keso
  • 1 dl matlagningsgrädde/mjölk 
  • 3 ägg
  • 1,5 tsk torkad rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malen vitpeppar
  • 1 msk honung
  • färska rosmarinkvistar
  • 1 dl grovhackade valnötter

Gör så här

  1. Skär rödbetorna i mindre bitar och smula chèvren.
  2. Rör ihop ägg, keso, grädde/mjölk, honung och kryddor.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter och sänk därefter ugnsvärmen till 175 grader.
  4. Låt pajskalet svalna något innan det är dags att fylla det. 
  5. Lägg de flesta rödbetsbitarna i pajskalet, spara några att lägga överst.
  6. Fördela den smulade chèvren över dem och häll sedan över äggstanningen.
  7. Lägg till sist på de sista rödbetsbitarna och några rosmarinkvistar.
  8. Grädda i ugnen i 35-40 minuter och fördela valnötterna över allra sist.

Låt pajen svalna lite innan servering och servera den lite ljummen tillsammans med en god sallad. Ät och njut, fantastiskt gott om man gillar chèvre! Annars går det bra att byta ut den mot fetaost, men minska då lite på saltet.

Med eller utan pajdeg?

Man kan såklart själv välja om man vill ha pajdeg eller inte. De flesta gånger jag gör paj numera så brukar jag faktiskt hoppa över pajdegen, har tidigare gjort ett inlägg om det. Det funkar oftast jättebra att vara utan och det blir mer fokus på proteinet på det sättet. Men den här pajen ”kräver” nästan pajskal på nåt sätt. Svårt att förklara varför och att jag sedan petar bort kanten är ju en helt annan sak…Eller?
Smaklig spis!

Följ mig gärna på instagram om du vill. Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.