Ja, så blev det för mig efter min sleeveoperation. Jag fick nämligen magknip de lux efter varje måltid och fick emellanåt rusa till toaletten. Min mage ville inte alls ha laktos men det tog några dagar innan jag fattade det. Jag hade ju hört talas om att smaken kunde förändras efter en överviktsoperation, men att man kunde bli laktoskänslig i början hade jag ingen aning om! 

Förberedelser inför flytet

Jag hade som så många andra förberett mig väl inför de två veckor jag skulle gå på flyt efter min operation. Så pass att jag hade varit duktig och tillagat två sorters soppa i förväg. En kräftsoppa och en spenatsoppa som jag mixat och frusit in i små vita plastmuggar, 1,5 dl i varje omsorgsfullt uppmätt… Det var jättesmidigt att ta fram och tina till mina måltider.

 

Både köpt och hemlagat

 Utöver det hade jag köpt hem några färdiga Keldasoppor och även yoghurtkvarg och sockerfri nyponsoppa. Jag mixade också lite mer tunnflytande smoothies med mjölk och frusen frukt och/eller bär. Jag gjorde allt enligt alla rekommendationer och konstens regler. Proteinpulver tillsattes och jag drack små, små klunkar med sugrör eller åt med tesked för att det inte skulle gå för snabbt. Ändå fick jag rejält ont i magen, var konstant gasig och bubblig i magen och kände mig ofta illamående… någonting var uppenbart fel. Frågan var bara vad? Var det maten det var fel på eller var det min nya minimage?

  

Laktosfritt

Jag lade inte ihop två och två förrän efter några dagars kämpande. Allting som jag drack innehöll ju laktos eller mjölksocker som det också heter. Ja, förutom den sockerfria nyponsoppan förstås. Efter lite funderande så skickades därför maken iväg för att köpa laktosfria alternativ och då äntligen började det gå åt rätt håll!

Även de färdiga sopporna från Kelda innehåller ju laktos så de skippade jag också. Hittade några andra varianter istället, bland annat Varma Koppens klara soppor. Utöver det blev det laktosfria mejerivaror för hela slanten, tur att det sortimentet numera är ganska stort. Förutom dessa alternativ så åt jag sedan i puréperioden smör och hårdost som vanligt eftersom de innehåller ytterst lite laktos.

Funkade bra

Efter drygt en månad testade jag icke-laktosfritt igen men magknipet kom tillbaka som ett brev på posten. Då ställde jag in mig på att känsligheten mot laktos kanske skulle bestå och funderade därefter inte så mycket på det faktiskt. De laktosfria alternativen funkade bra och det var inte förrän några månader senare som jag överhuvudtaget testade något som innehöll större mängder laktos. Vi var bortbjudna till några bekanta och jag hade inte berättat om min överkänslighet för dem. Dessutom ville jag inte vara till besvär så jag åt lite av pastasåsen de bjöd på och ställde in mig på att få magknip. Men det uteblev!

Efter det började jag försiktigt att smyga in vanliga mejerier och efter ytterligare ett par månader behövde jag inte köpa laktosfritt längre! Lite märkligt med en tillfällig överkänslighet efter en magsäcksoperation, men inte helt ovanligt har jag förstått.

Någon som har liknande erfarenhet? 

Följ mig gärna på instagram om du vill; minimagen18 kallar jag mig där.

14+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.