Det sägs att de bästa recepten kommer till av misstag och lite så var det för mig häromveckan. Vi skulle få fikagäster så jag beslöt mig för att baka några vanliga muffins. Vi äter inte kakor speciellt ofta i det här huset, jag njuter hellre av lite choklad eller smågodis om jag ska lyxa till det. Det gör jag då och då och det är absolut inget jag skäms över. Tvärtom så är jag väldigt glad och tacksam över att jag nästintill kan äta allt och det upprepar jag ofta. Det finns ett inlägg här om min inställning till godsaker.

Glutenfria kakor? Njae…

I alla fall, maken håller kosten strikt glutenfri och det gör nästintill jag också numera, så kakor går liksom bort för oss. De glutenfria kakorna blir sällan riktigt lyckade, det är min erfarenhet i alla fall, sedan finns det såklart undantag, det gör det alltid.

Vit choklad är aldrig fel

Nu hade jag till min förvåning hittat en paket vit choklad som glömts bort i en låda och tänkte mig att det skulle bli vanliga chokladmuffins med bitar av vit choklad i. Kombinationen vit choklad och brun choklad kan ju aldrig bli fel liksom. Jag letade upp ett recept i gömmorna, men blev lite distraherad så jag gjorde fel. Istället för att vispa ägg och rumsvarmt smör så vispade jag ägg och socker. Det fick man icke göra i detta receptet tydligen!  Jag insåg mitt misstag ganska direkt och gjorde en ny smet istället, på rätt sätt. Chokladmuffinsen blev verkligen superfina och goda, men det receptet får ni en annan gång, det här inlägget skulle ju faktiskt handla om bärmuffins!

 

 

Så där stod jag med början till ytterligare en omgång med muffins. Det var bara det att jag hade gjort slut på allt smör jag hade hemma så jag kunde inte fortsätta. 

Olja istället för smör

Äsch, man bör väl kunna använda rapsolja istället tänkte jag, för jag hade ju varken tid eller lust att ta en tur till affären. Så jag bytte ut smöret mot olja och resultatet blev nog de godaste och saftigaste bärmuffinsen jag nånsin bakat och ätit! Dessa kommer att bakas fler gånger, helt klart! Fast nästa gång gör jag nog minimuffins istället för de här stora.

 

Recept
 • 2 ägg
 • 2 dl socker
 • 2 dl mjölk
 • 1 dl rapsolja
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 krm salt
 • Valfria bär, jag tog frusna hallon och blåbär

Gör så här:

 • Sätt ugnen på 200 grader och ställ 12 vanliga muffinsformar i en muffinsplåt.
 • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
 • Blanda mjölk och olja i en annan bunke, vispa ej, rör sedan ner blandningen i äggsmeten.
 • Rör ihop mjöl, salt och bakpulver i ytterligare en bunke och sikta ner det i äggsmeten.
 • Fyll formarna med smeten, ca två tredjedelar är lagom och lägg bären ovanpå.
 • Grädda i ca 20 minuter.

 

 

Åh, vad goda de blev! Sådan tur att jag gjorde fel!  Dessa godingar var helt klart värda en lite uppblåst och bubblig mage som jag oftast får när jag äter gluten.

Fast nästa gång vi får fikagäster testar jag att tillsätta andra bär och som sagt, då gör jag nog mindre varianter. Nu blev det 12 st ganska stora muffins, nästa gång kör jag nog på 24 st i mindre variant. Men då måste de stå lite kortare tid i ugnen. 

Följ mig gärna på Instagram: minimagen18

14+

Kommentarer

Haha, det är nog jag som bakar för sällan, har inte koll 😅🤗 Saftigt och gott blev det iaf och vallmokaka låter spännande! Det måste jag nog prova nån gång! Tack för att du läser och kommenterar!

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.