Hej på er!

Snart är våffeldagen här igen och alla våffeljärn får äntligen komma fram ur gömmorna. Fast visst är det okej att äta våfflor året runt om man vill? Många vill ha traditionella feta våfflor med grädde och sylt och inget fel i det men har ni testat chaffles?

Själva namnet är en ihopdragning av cheese och waffles som ju blir ostvåfflor. De är helt fria från gluten och lite beroende på vilken ost som används så kan de bli laktosfria också, perfekt i vår familj!
Det hände att jag gjorde chaffles som LCHF:are men nu hade jag faktiskt helt glömt bort dessa enkla, proteinrika godsaker. Häromdagen dök de dock upp i minnet och då var jag bara tvungen att göra dem igen! Har ni inte testat än så måste ni, lova det!

3 ingredienser

Ja, de består faktiskt enbart av 3 ingredienser; ägg, ost och lite salt. Och så behöver man såklart smörja våffeljärnet med lite smör eller olja, men that’s it! Så himla enkelt och väldigt gott! Jag tycker faktiskt att smaken blir förvillande lik en ”originalvåffla” men det beror såklart på vilken ost man använder. Precis som vanliga våfflor så är chaffles godast nygräddade. Det ska dock gå att frysa in dem men det har jag aldrig provat. 

    

Så här gjorde jag

  • 3 ägg
  • 150 g riven mozzarella
  • en nypa salt
  1. Rör ihop till en smet, jag valde att köra lite med stavmixern också men det behövs egentligen inte.
  2. Smörj ett våffeljärn och klicka i smeten, grädda på lite mer än medelvärme i ca 5-6 minuter.

Jag har ett dubbeljärn och smeten räckte nästan till 4 stycken. Till de två första var jag lite för frikostig med smeten så det kom lite utanför. De två sista blev sedan inte riktigt fullstora, men vad gör det? Smaken var det i alla fall inget fel på. Mozzarellan är ju ganska smakneutral och såklart kan man använda andra ostsorter också.

Valfri ost och olika tillbehör och fyllning

Egentligen kan man ju ha precis vad man vill på. Jag tänker att min egen smarriga tonfiskröra hade varit perfekt till. Eller en riktigt god skagenröra, oj så gott!
Det funkar även att göra dem dubbla med ost, skinka och sallad emellan så att det blir som en toast. Då lägger man på fyllningen efter halva gräddningstiden och viker våfflan dubbel innan den får gå klart. Eller så trycker man helt enkelt ihop två våfflor med fyllning emellan. Mums!
Fyllningen kan ju självklart också varieras på andra sätt, tänk kyckling och avokado till exempel, eller varför inte lax och färskost? Det är bara fantasin som sätter stopp.

Tre varianter

Vi gjorde denna gång tre olika chafflesvarianter, alla väldigt goda på sitt sätt. Först blev det en lite matigare version med crème fraiche, stenbitsrom, rödlök och dill.

 

Sedan blev det två dessertvarianter med lite frukt/bär och sötsaker. Den ena serverades med färska blåbär, skivad banan, min egen granola och lite lönnsirap som blev väldigt smarrigt.

 

Men frågan är om inte godingen med proteinella och färska hallon blev den bästa, sååå gott! Jag pudrade till sist lite florsocker över hela härligheten också.

Mer chaffles åt folket säger jag!

Jag finns på instagram om ni vill för mer matinspo och tankar om livet efter en sleeve. Glöm inte trycka på den lilla tummen här nere till vänster om ni gillar!

Ha en härlig vecka! Här i Skåne skiner vårsolen, tänk vad det gör gott för humöret! Kram Ursula

14+

Kommentarer

Såg någon annan tipsa om dessa men nu måste jag ju testa!!! Men det blir liksom inte ”ostigt”?

0

Jag köpte färdigriven mozzarella som ju är väldigt mild i smaken. Nej, tyckte inte alls att det smakade ost, utan det blev förvånande likt en ”originalvåffla” faktiskt, både smak och utseende. Klart att du ska testa! Kram!

0

Testade igår och de blev ju jättebra! Luktade liksom ost vid tillagningen men smakade ju som en våffla med lite tuggmotstånd!

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.