Hej på er, det var ett tag sedan!

Den här sommaren har jag fokuserat på att bara vara. Inga måsten och ingen stress och därmed har även bloggen fått vila lite. Så får det bli ibland.
I ärlighetens namn så har jag inte mått sådär jättebra heller så därför har fokus faktiskt mest varit på att träna, andas och finnas till. Jag kämpar ju på med lite utmattningsbesvär med allt vad det innebär och hoppade ju av mitt jobb som återigen blev ohållbart för ett tag sedan. Nu funderar jag mycket på framtiden och vad det egentligen ska bli av mig. Jag vill ju arbeta, frågan är bara vad jag ska syssla med?

Semester

Vi har mest varit på hemmaplan även den här sommaren vilket har varit skönt. Trädgårdsarbete och grönsaksodlingar plus lite sovrumsrenovering skingrar tankar och det underlättar. Vi gjorde dock en tur till både Göteborg och Stockholm med mysigt hotellboende, lite shopping, god mat och en himla massa promenerande. Det var riktigt härligt.

Idag var det så dags för maken att börja jobba efter fyra veckors ledighet och nu måste matrutinerna återgå till som det var innan. Några av mina kläder stramar faktiskt en aning och därför ställde jag mig själv på badrumsvågen i morse och insåg då att jag för första gången sedan min sleeveoperation har gått upp några kilon i vikt! 

Är viktångesten tillbaka?

Ja, de första tankarna var riktigt ångestladdade och jag riktigt kände hur det gamla bantningstänket genast kom tillbaka. Men jag har rannsakat mig själv kan man säga och efter lite funderande så har jag bestämt mig för att det här är ingen katastrof. Jag har nog unnat mig lite för gott för mitt eget bästa. Det är faktiskt ganska enkelt och vända på det, jag intalar mig det i alla fall.

Hur ska jag gå tillväga?

Jag äter ju fortfarande mindre portioner så det är inte där problemet är. Troligen är det VAD jag äter som behöver ändras en aning. Jag får unna mig lite mindre helt enkelt. Så det är där jag lägger mitt fokus framöver för jag fullkomligt vägrar att mäta och väga min mat och jag avskyr att räkna kalorier. Det är avskyvärt bantningstänk för mig och jag vill INTE tillbaka till det! Jag måste kunna lita på ögonmått och sunt förnuft så därför tänker jag att jag medvetet tänker till när det gäller mina matval och så ser jag om det händer nåt på vågen. Det får liksom ta den tiden som behövs.

Träning och rörelse ingår ju numera i min vardag så det är inte där felet ligger. Jag traskar ganska många steg per dag, tränar regelbundet på gym och har äntligen kommit igång med min gruppträning med BodyStep så där är jag redan i fas känner jag.
Nej, det är mina ”matval” jag får korrigera:

  • Framför allt måste jag tillbaka till regelbundna måltider och det är främst mellanmålen som felar.
  • Fokus måste återigen riktas mot mer protein och mindre kolhydrater i det stora hela.
  • Skärpning med småätandet mellan målen!
  • Jag måste ransonera mitt godsintag och framför allt inte äta så mycket glass!
  • Mitt ständiga aber är ju mitt bristfälliga frukostätande så även det ska jag försöka skärpa till.
  • Sist men inte minst har vi ju det där med att dricka vatten…

Jag kör igång nu och så hoppas jag att de där extra och otrivsamma kilona släpper för de är ju egentligen inte så många. Men kilona kan bli alldeles för många framöver om jag inte tar tag i det hela nu.
Hejar ni på mig? Uppdatering om hur det går lär komma framöver, var så säkra. 

Kram från mig!

Kommentarer

Hejar såklart på dig! Efter en fotskada i våras brottas jag med att ha gått upp 3 kg. Har inte kunnat träna som vanligt och sommaren har gjort att rutinerna slirat. Men nu kör vi 🙂 Vi grejar det här!!!

Såklart jag hejar på dig! Å jag blir så himla glad att du inte tänker bantning utan att se över rutinerna. Det kommer hjälpa, jag är helt övertygad om det. My kry av kilona är säkerligen vätska dessutom och inte fett. Så ett steg i taget så blir det bra ska du se. Var rädd om dig och ser fram emot att ses snart! Kram Sophia

Hej Ursula
Så intressant att läsa om dina utmaningar i livet efter din operation. Jag står för närvarande i kö för en operation och hoppas på att det blir en Sleeve. Jag har precis som du varit sjukskriven pga utmattning under en lång tid och har för några veckor sedan bytt jobb och landat på ett bra ställe.
Det jag oroar mig mest för är att jag inte ska klara av planeringen av maten som krävs och att jag kommer känna hungerkänslor vilket jag alltid haft svårt att hantera. Stressen har varit en stor bov i min viktuppgång (ca 50 kg) då jag när jag är trött och stressad gör dåliga val och överäter dålig mat.
Vad skulle du säga varit den viktigaste lärdomen att dela med dig av efter operationen?
Hejar på dig och alla andra som kämpar. ❤️🙏🏻

Hej Lotta och tack för dina fina ord! 😘

En sleeve är ju ingen lösning på allt, det återstår ju ofta en del hjärnspöken och inte minst oro. Tyvärr tror ju många att bara de blir smala så försvinner alla problem och allt blir fantastiskt. Så funkar det ju inte riktigt, oro och stress ställer ofta till det för många av oss.
Jag bestämde mig en gång för alla att min sleeve ska jag INTE slarva bort! Efter mååååånga misslyckade jojo-bantningar under lång tid så tänker jag inte tillåta mig att sabba även detta. Jag har äntligen lyckats bli av med min övervikt med hjälp av ett fantastiskt men dyrköpt verktyg, så nu jäklar liksom!
Jag kan numera äta det mesta, även lite socker och fett, men med den skillnaden att jag unnar mig inte godsaker hela tiden längre och numera klarar minimagen enbart mindre portioner mat. Jag har en del bekymmer med blodsockerfall och förstoppad mage och det måste jag ständigt tänka förebyggande kring. Visst, jag kan inte överäta längre, men sköter man inte sig utan ständigt gör fel val så ökar ju vikten igen. Ändå är det här bland det bästa jag gjort! Jag lever ett helt annat liv idag än tidigare. Jag lever äntligen det aktiva liv som jag så gärna önskade men inte orkade.

Långt svar, en viktoperation är absolut ingen quickfix eller gräddfil till att bli hälsosamt normalviktig, det är nog det som är min största och viktigaste lärdom tror jag.
Kämpa på och lycka till på din fortsatta viktresa! 💪🏼🤗
Kram Ursula

Tack för ditt svar! 🙏🏻 Det är lite så jag tänker, att det inte är en Quick fix. Jag försöker mentalt se det som en långsiktig livsstilsförändring och att operationen är en del av det och liten hjälp på vägen. Jättebra att läsa era bloggar redan nu så jag kan börja arbeta med just det mentala och hjärnspöken som ofta ställer till det.
Tack också kram Lotta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.