Hej på er! Hur har ni det i dessa turbulenta tider när Coronaviruset härjar? Själv var jag på tvåårskontroll på min vårdcentral igår och ja, vad ska man säga? Jag hade ju lite på känn hur det skulle fungera efter vad jag fick höra när jag ringde dit och efterlyste min årskontroll. Så här efteråt önskar jag verkligen att jag hade fått samma fina bemötande som min bloggkollega Louise fick, vi tillhör ju ändå samma vårdcentral! Men så blev det inte utan det var väldigt krystat och uppenbart att läkaren inte hade koll.

Mötet med läkaren

Jag är skitstolt över det jag åstadkommit med hjälp av min sleeve och hur jag har förändrat så mycket i mitt liv till det bättre!  Men jag hade också behövt lite pepp och boost som Louise beskrev att hon fick. Det ska dock påpekas att läkaren inte alls var otrevlig på något som helst sätt utan förmodligen gjorde sitt bästa utifrån de förutsättningar som fanns att utgå ifrån just där och då. Men personen i fråga är allmänläkare och ingen som helst specialist på obesitaskirurgi eller riktlinjerna efter en viktoperation, det var väldigt tydligt. Dessutom fick jag veta att hen arbetar endast tillfälligt på min vårdcentral. Men det hjälps inte, jag var så himla besviken när jag gick därifrån…

Vårt möte började med att läkaren tittade på mig när jag tog av mig jackan och konstaterade att det var tydligt att jag ”blivit smal”. Ehhh, ja… Sedan kom frågan ”vad vill du veta…? Jag såg nog rätt paff ut tror jag. Ehhh, jag vill ju veta om mina värden är okej såklart! Det går ju att se i min journal att jag 10 dagar tidigare lämnat blodprover på labbet!

Sleeve eller gbp…?

Nej, ”min” doktor visste inte så mycket om överviktsoperationer, det var tydligt. Det fanns till exempel inte direkt någon vetskap om skillnaden mellan en sleeve och gbp för hen sa “när man tagit bort en bit av tarmen…” Fast vänta nu lite här, jag har ju inte tagit bort någon tarmbit, jag har ju gjort en sleeve och då minskar man magsäcken!

Baricol såklart!

Läkaren hade i alla fall hört att man måste tillsätta vissa vitaminer efter en viktoperation och undrade om jag gjorde det…! Ehhhh, ja såklart! Då blev nästa fråga vilka tabletter jag tar…? Jag upplyste då om produkterna från Baricol och då undrade hen om det var något som de kunde skriva ut på recept…!?

Därefter övergick vi till att plocka fram mina labbresultat och det ser bra ut blev det något kortfattade beskedet. Jaha, det var ju bra!? Men nu tänkte ju jag inte nöja mig med beskedet att blodproverna var ok, jag vill ha värdena på papper så jag bad om att få en utskrift. Njae, det var tydligen lite problematiskt men efter lite fix och trix så fick vi ut ett papper i skrivaren som med nöd och näppe gick att läsa. Och ja, alla värden är verkligen bra! Så skönt! Tror faktiskt att Baricol har stor del i det!

 

Mitt ansvar

Läkaren berättade att jag troligen inte kan räkna med att vårdcentralen kommer att kalla mig årligen utan det ansvaret lägger de över på mig. Självklart ifrågasätter jag det men förstår samtidigt att enskilda läkare inte är ansvariga för beslutet. Ska jag klaga så får jag nog ta det lite högre upp.

Men läkaren gav mig ett förslag på hur nästa årskontroll skulle kunna gå till. Då skulle de skriva in i min journal att jag vill ta blodprover på labbet en gång per år. Därefter är det upp till mig att ringa till vårdcentralen för att boka detta själv. Samtidigt ska jag se till så att jag får en telefontid till den läkare som kopplas till mina tester. På så sätt behöver jag inte ta mig till vårdcentralen utan kan istället få provsvaren per telefon. Det är ju kanske inte riktigt så jag har föreställt mig att en årskontroll ska gå till, men det är väl bara att gilla läget antar jag…

Hur hade jag då önskat att årskontroller ska gå till?

Det måste ju finnas rutiner för hur det ska funka tänker jag, exempelvis:

  • Kontroll av vikt och mätning av midjemått. Dessa resultat jämför man med föregående års resultat. Har man svårt att hålla vikten? Eller har man kanske gått ner lite för mycket? Om man har hamnat lite på fel spår bör det finnas en möjlighet att få en remiss till en dietist för kostrådgivning om det behovet finns tycker jag.
  • Uppföljning av provresultaten såklart. En diskussion kring vitaminer, mineraler och dosering kring dessa bör självklart föras utifrån provresultaten. Vi som inte arbetar inom vården och som inte har koll på hur de olika värdena ska ligga måste få hjälp med detta.
  • Något man också bör ta upp är om man drabbats några fysiska besvär, till exempel reflux eller förstoppning. Ett samtal är ju då på sin plats om hur det kan åtgärdas eller underlättas med hjälp av olika mediciner eller åtgärder.
  • Vissa minimagar råkar ut för psykiska svårigheter och då ska självklart dessa komma upp till ytan. En remiss till en psykolog eller samtalsterapeut av något slag kan ju vara en god ide för en del tänker jag.

Jag har tidigare skrivit om hur min ettårskontroll gick till. Lite skillnad om man jämför och det gör jag ju! Men återigen, jag förstår självklart att det är allmänläkare som ska ha dessa årskontroll-samtal i fortsättningen. De är ju inte på något sätt specialister på överviktsoperationer och allt som följer med det. Men lite koll bör de väl ändå ha kan man ju tycka? Vad tycker ni? Kommentera gärna! För övrigt kan jag berätta att läkaren satt och googlade på Baricol när jag gick därifrån…!

Följ mig gärna på instagram!

Kommentarer

Fy vad tråkigt! Jag tycker du ska maila verksamhetschefen och berätta gärna om mitt bemötande! Aha, de är ju inga experter på överviktsoperationer men då får de bli det! Och ge gärna förslag på att de kan eftersöka en föreläsning på deras arbetsplatsträff, kanske be någon från Baricol komma och informera? Så tråkigt för dig, jag vet ju att även om vi mår ”bra” så behöver ju även vi lite stöd och pepp för allt bra jobb vi gör.
Stor kram

Ja, jag laddar just nu för att skriva ett mail. Det finns verkligen en stor förbättringspotential och jag tänker att ett led i deras utbildning förutom info om Baricol borde vara att läsa våra bloggar också!
Kram tillbaks!

Hej, i Halland, där jag bor finns det ingen uppföljning alls om man blivit opererad via vårdgarantin, vilket tydligen är vanligt eftersom det görs få operationer. Jag har fått tjata mig till en dietistkontakt, och har blivit uppmanad att själv hålla reda på när det är dags för årskontroll. Blev opererad i november, och har fått besked att så länge man mår bra finns det ingen uppföljning! Helt vansinnigt om jag får tycka!

Oj! Ja, riktigt dåligt! Det är ju inte alla som har det helt komplikationsfritt och oavsett så borde uppföljning finnas för alla, utan undantag! Galet!

Dåligt. Mätning och vägning och förklaring av värden känns självklart…. Själv precis haft mitt 6-veckors samtal m dietisten och det kändes jättebra! Bara hålla tummarna att framtida uppföljningar också känns bra

Så länge jag var knuten till Aleris så var allt hur bra som helst! Professionellt bemötande överallt! Efter 1-årskontrollen släpptes jag fri och min vårdcentral skulle ta över mina årliga kontroller. Hoppas verkligen på bättre bemötande i framtiden. Håller tummarna att du får mer kompetent uppföljning än vad jag fick så småningom! Kram!

Fick 1 års kontroll o det var allt (är snart 3 år sedan min gbp) .. efter det har jag själv fått ringa o få blodprov ..

Även blir ifrågasatt varför jag behöver att kolla det 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

Så ja – lite bättre uppföljning hade inte skadat :/

Så tråkigt! Jag trodde verkligen att det här skulle skötas bättre av primärvården, men jag hade uppenbarligen fel. Det är ju ingen lyxvård vi kräver utan det handlar om grundläggande medicinsk omvårdnad som vi har rätt till och betalar för.

Ja tyvärr – som du fick jag underbar bemötande så länge jag var knuten till Aleris – efter det har det varit me, myself and I …

Och det är horribelt hur lite info finnes det i vården

Ja, riktigt galet. Jag tänker gå vidare till ansvarig på min VC och hoppas verkligen att de fattar att de måste skaffa större kunskap när det gäller viktopererade patienter. Vi får kämpa på helt enkelt och kräva vår rätt!

Jag betalade min skrev själv och det har precis gått två åt.
Fick min tvåårkontroll papper från Aleris i dagarna.
Och jag måste tillägga att jag har gått ner det jag vill även mår jag kanon efter inga problem alls.
Proverna kommer svar brevledes.
Hade möjlighet att komma till kliniken på kontroll även träffa dietisten.
Men jag skulle nog ochså till kliniken för lite mätning och vägning som rutin.
Har tre år kvar på mitt avtal sen är det vc för mej få se vad som händer ,hoppas informationen har kommit längre. Kram på er alla🌺

Så jag är nöjd

Jag har oxå bekostat min sleeve själv, målvikt är nådd och jag har inte haft några som helst komplikationer utan mår jättebra! I mitt Aleris-paket ingick uppföljning fram till och med 1-årskontroll, sedan kunde man betala till om man ville fortsätta ett par år till hos Aleris. Jag valde inte det av den enkla anledningen att jag trodde att primärvården skulle kunna hantera detta på ett bra sätt. Jag inser nu att det troligen inte kommer bli så, de har helt enkelt inte kompetensen. Tråkigt.
Men det är bara att kämpa på och kräva det vi har rätt till. Primärvården behöver ju helt klart kompetensutveckla sig när det gäller obesitaskirurgi och riktlinjerna därefter.
Grattis till dig som valde ett längre avtal med Aleris! Lycka till! 😊

Det är två år sedan idag faktiskt som jag gjorde min gbp. Jag har sedan dess endast haft uppföljning per telefon. Från opererande klinik fick jag remiss hem på blodprov vid 1-årskontrollen som skulle lämnas. Sedan ringde de mig. Då fick jag uppge mina mått osv. Känns lite sådär. Men som du skriver det är bara att gilla läget. Vdc kallar inte utan där får jag boka tid själv. Som sagt så verkar de inte ha någon större kunskap om överviktsoperartioner.

Så tråkigt! Det är otroligt uppenbart att primärvården inte fixar det här, jag trodde nog inte att det skulle vara så oproffsigt som det faktiskt verkar vara. Stor synd och skam faktiskt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.