Hej! Det är hög tid för ett toppenrecept igen, eller hur? Häromdagen gjorde jag en tacogratäng och lade upp en bild på instagram. Det var några stycken som hörde av sig och ville ha mitt recept, så här kommer det!

Ursulas goda tacogratäng, 4 port

Köttfärssåsen

  • 500 g blandfärs
  • 1 stor gul lök
  • ½ paprika, valfri färg
  • tacokrydda – jag gör min egen, kolla receptet sist i inlägget
  • 1/2 burk krossade tomater
  • ½ burk tacosås, mediumstark
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl majs

Blanda ihop

  • 2 dl crème fraiche
  • 200 g naturell färskost

Strö över

  • jalapenos enligt smak
  • 10-12 körsbärstomater
  • lite finhackad salladslök
  • 2-3 dl riven smakrik ost

Gör så här

  • Hacka löken och bryn den lite i smör. Tillsätt därefter färsen och bryn den tillsammans med löken.
  • Tillsätt tacokrydda enligt önskemål, paprika hackad i små bitar, krossade tomater, tacosås och majs. Riv ner vitlöksklyftorna. Låt puttra några minuter.
  • Häll över köttfärsröran i en smord ugnsform.
  • Bred sedan över färskost-röran över köttfärsen.
  • Strö till sist över valfri mängd jalapenos, halverade körsbärstomater, den hackade salladslöken och toppa till sist med den rivna osten.
  • Gratinera gratängen i ugnen i cirka 20 minuter tills den är genomvarm och osten har fått fin färg. Ibland brukar jag köra grillfunktionen de sista minuterna för att den ska bli riktigt gyllenbrun.

Servera med valfria tillbehör, exempelvis ris, tortillachips och eller/en sallad.

Jag brukar ibland krossa tortillachips och strö över när jag tagit ut formen i ugnen, man kan också sticka ner några hela chips om man vill. Eller så serverar man dem helt enkelt som ett tillbehör. Dessa är mina favoriter:

Ät och njut!

Brukar ni köpa färdig tacokrydda? Jag har slutat med det, jag insåg nämligen att den man gör själv blir mycket godare! Och mycket nyttigare, helt utan socker och andra konstiga tillsatser! Här har ni min variant:

Ursulas sockerfria tacokrydda

  • 2 msk paprikapulver
  • 1 tsk lökpulver
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 1 msk spiskummin
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 msk chilipulver
  • 1 msk oregano

Blanda ihop alla kryddorna och förvara i en burk med tätslutande lock.

Nu laddar vi för en ny vecka, kram på er!

9+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.