Heter det smörbullar, tebirkes, danska vallmobullar eller köpenhamnare?
Det är lite oklart tycker nog jag men kärt barn har många namn heter det ju.

I mitt förra liv innan sleeven köpte jag ofta färdigbakade härligheter från butikernas bakeoff-hörnor. Älsk på dessa mäktiga bakverk och jag kunde utan problem smälla i mig flera stycken åt gången!

Många varianter

Jag testade att baka en variant av dem häromdagen som ni kanske såg på instagram och tänkte att jag skulle dela med mig av receptet. Det finns flera olika sorter har jag förstått nu och alltså inte bara de som jag brukade köpa, det vill säga en sötare variant med fyllning av mandelmassa. Jag hittade även en sort som är mindre söt, utan fyllning. Faktum är att det finns en massa olika recept och exempelvis kan man baka dem på färdigköpt smördeg om man vill.

  Den här gången valde jag att testbaka den osötade varianten utan fyllning. Men min vana trogen så valde jag att modifiera lite och inspireras av flera olika recept och jisses så goda de blev!

Kalljäsning och treslag

Konsistensen på bullarna blir lite åt wienerbrödshållet, i alla fall när de är nybakade. Fast de smakar absolut inte sött! Men, precis som med wienerbröd så kavlar man in smöret i degen i omgångar och gör så kallade treslag. Sedan ska de kalljäsa i kylskåpet, gärna över natten. Jag ställde mina plåtar i uterummet i nästan 18 timmar, det var samma temperatur där som i kylskåpet.

 
 
Obs! Glöm inte att täcka ovansidan av bullarna med vallmofrön!

Brödsug

Ljust bröd är ju vad det är och jag väljer oftast bort det. Men ibland kan jag bli sugen och eftersom jag lyckligtvis klarar av att äta det mesta så brukar det funka. Mitt motto är numera balans i tillvaron och jag är otroligt glad och tacksam för vi samarbetar ju så bra, minimagen och jag!

Såg ni förresten att jag valde att kalla dem för smörfrallor? Supergoda! Fast nästa gång testar jag nog den mer onyttiga sorten med fyllning av mandelmassa tror jag!


Ha en härlig fredag och kram på er alla! ❤️

Kommentarer

Oohhh! Te-briks (på norsk)! Nostalgi fra gamle dager, dog jeg har aldri hørt om den søte varianten! Mamma og jeg kosa oss med te-briks med smør når det var ekstra kos ❤️ Ikke like populært nå til dags, dessverre. Meny-kjeden solgte en type som vi kalte falske te-briks, ikke nok ekte smør smak 🤣
Denne oppskriften må jeg prøve! Mye mer wienerbrød enn en krysning mellom bolle og rundstykke som vi hadde. Spennende!

Se där! Det fanns en norsk variant också, vad kul! 😃
Kul också att du vill testa, de är jättegoda, jag lovar!
Tack för att du läser och kommenterar! 😘

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.