Hej på er! Just nu befinner vi oss i paradiset på Zanzibar och det är ljuvligt!
Men jag vill gärna berätta lite om våra dagar innan vi tog oss hit, då vi var i Arusha med omnejd. Det fanns nämligen en lite speciell anledning till att vi åkte just dit och det vi har varit med om är fortfarande svårt att smälta.

Massajer

Vi är sedan drygt 2 år tillbaka ideellt engagerade i lite olika välgörenhetsprojekt i Tanzania, bland annat ett fadderprojekt för 21 flickor i en massajby på landsbygden utanför Arusha. Vi har med hjälp av en fantastisk kontaktperson/projektledare på plats en egen fadderverksamhet och har engagerat vänner och bekanta som faddrar. Vårt fokus just nu ligger på flickor i de allra fattigaste familjerna som inte skulle få gå i skolan annars. Själva utbildningen är visserligen gratis men familjerna måste själva bekosta skoluniform, skolväska och skolmat. Detta gör att en del familjer väljer bort det, de har inga pengar och flickorna här har inte så högt värde. De får vakta djuren istället och ska sedan helst giftas bort så fort som möjligt…

Våra fadderbarn

Vi fick alltså möjlighet att besöka skolan och därmed även träffa de flesta av våra fadderbarn i ”vår” massajby! Helt fantastiskt och det blev otroligt känslosamt att äntligen få möta dem alla på riktigt! Flickorna var lite blyga till en början, men att sedan höra dem sjunga och även lyckas att få dem att agera lite. Det blev en stund vi aldrig kommer att glömma helt enkelt.❤️
Vi hade pysselböcker, skrivmaterial, pennor, fotbollströjor och lite godis med oss som vi delade ut till tacksamma tjejer.

     

Det blev även ett ”hemma-hos-besök” hos en av de allra fattigaste flickorna. Vi promenerade i 45 minuter rakt ut i det kuperade landskapet mellan kullar, bönder, kor och odlingar och det var som på film!
Till slut kom vi fram till några slitna lerhyddor där  ”vår” flicka bor tillsammans med sin mormor och 8 syskon. Mormodern har tagit sig an alla dessa för att deras egna dysfunktionella föräldrar inte klarar av det, men problemet är dock att mormodern inte heller fixar det…

Det blev otroligt jobbigt att se denna misär och dessa smutsiga och hungriga barn som i princip lever som djur. Jag hade lite riskakor i ryggsäcken som reservkost som jag tårögd delade ut till svältfödda barn…❤️ Att minimagen fick vara utan var ett enkelt val.

Fler projekt

Vi besökte även en annan primitiv massajförsamling en bit ifrån ”vår” by mitt ute i bushen i de vackraste omgivningarna man kan tänka sig. Anledningen var för att titta lite närmre på fler eventuella framtida projekt för att kunna hjälpa dem till ett enklare liv helt enkelt.
Jag säger bara vilken upplevelse! Wow! ❤️

Mannen på bilden ovan ville gärna ha min dotter till svärdotter förstod vi på hans gester och kroppsspråk. Han lade beslag på henne direkt! Dottern var dock inte riktigt med på den idén…!
Och de var alla lika gästvänliga, ville i princip adoptera oss och vi fick ta emot både traditionella massajkläder och smycken i gåvor. Min man fick dessutom en speciell mantel som bara de mest betydelsefulla ledarna i stammen får bära!
Vi blev inbjudna att dansa tillsammans, män för sig och kvinnor för sig såklart, och de var otroligt vänliga, de skrattade mycket! Det hela var så genuint, det är inte ofta som de här människorna träffar ljushyade turister kan jag säga.

Det blev intensiva och oförglömliga dagar på många sätt med både fantastiskt fina och otroligt tuffa intryck som vi alltid kommer att bära med i hjärtat!
Vi har det bra i Sverige! Det är mycket vi tar för givet och sådana möten som dessa ger en verkligen lite andra perspektiv. 💔❤️

Till sist, hur går det då med minimagen?

Jodå, det fungerar bättre och bättre. Försöker göra bra val så gott det går och minska på kolhydraterna. Fast det är en utmaning, speciellt mellanmålen. Men allting går, hoppar oftast över pommes till maten t.ex, äter en del färsk frukt och tar vätskeersättning varje dag.
Kram på er!

(På Instagram lägger jag upp fler bilder och någon liten filmsnutt från vår resa, om ni vill se)

17+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.