Jag opererades på Aleris Obesitas i Malmö den 7 februari 2018, alltså för nästan precis ett år sedan. Jag valde att göra min operation privat och bekosta den själv som jag tidigare berättat om här.

Innan operationen

När jag var på infomöte inför min gastric sleeve-operation med efterföljande läkarkonsultation så hade jag ett BMI på 35,2. Läkaren konstaterade att alla blodprover jag tagit inför besöket var helt ok och jag var därmed godkänd för operation. Efter det träffade jag sekreteraren som erbjöd mig en operationstid 6 dagar senare! Hej och hå, här gick det undan! Efter några sekunders betänketid så tackade jag självklart JA till tiden och därmed hade jag tagit ett stort steg mot det som jag önskat och faktiskt drömt om en längre tid.

Inför en operation rekommenderas det att man ska gå på flyt, det vill säga att man endast intar flytande föda som inte överstiger 800 kcal/dag. Detta beror på att man ska minska andelen fett på levern bland annat och det blir då lättare för kirurgerna att komma åt magsäcken vid operationen. Att gå på flyt var inga större problem. Jag är ju ganska van vid det efter många års jojobantning så det funkade absolut, dessutom handlade det ju endast om knappt en veckas tid. På operationsdagen hade jag blivit av med 2,4 kg och mer skulle det bli!

Dessa levde jag på under flytet före op:

   

 

Efter operationen

Första månaden efter operationen gick jag ner hela 8.2 kg! Jag mådde illa en hel del och var lite rädd för att äta. Dessutom var jag inte hungrig överhuvudtaget och efterhand som jag började kunna få i mig lite mer så tyckte jag att det var läskigt med mättnadskänslan. Det i sin tur gjorde att jag inte vågade äta mig mätt, jag slutade helt enkelt att äta innan den känslan kom. Men jag överlevde den svältkuren också, svultit har jag ju gjort förr… 😉

Flytperioden efter operationen för att magen ska kunna läka rekommenderas av Aleris till två veckor. Därefter följer en puréperiod på tre veckor. Jag kan säga att jag följde de råden till punkt och pricka!

 

   

 

Månad 2 tappade jag lite drygt 5 kg och hade fortfarande lite problem med illamående. Det var i alla fall väldigt skönt att äntligen få börja tugga maten. Men det visade sig att vissa saker faktiskt smakade annorlunda än innan operationen, sådant som jag älskat att äta tidigare smakade inte alls lika gott längre. Ganska vanligt förekommande bland magsäcksopererade har jag förstått i efterhand. Det tog nästan upp emot ett halvår innan det försvann helt tror jag även om det såklart minskade ju mer tiden gick.

Tyvärr drabbades jag av en stor och ofattbar förlust då min älskade mamma gick bort sex veckor efter min operation. Det påverkade såklart hur jag mådde och hur jag funkade överhuvudtaget. Men vad gör man? Jag fick försöka att hålla näsan ovanför vattenytan för att överleva och se till att jag fick i mig mat var tredje timme.

Trots allt flöt det på ganska bra med mat och viktnedgång under de följande månaderna. Jag hamnade inte heller på några direkta viktplatåer och minimagen blev mer och mer tålig efterhand som tiden gick. Den här viktresan har alltså i det stora hela ändå gått bra måste jag säga. Även om det har varit och fortfarande är tufft med den stora sorgen och saknaden efter mammas bortgång.

 

 

Målvikt

Jag hade från början satt upp ett mål med min viktnedgång och det var att nå normalvikt och BMI 25. I mitt fall skulle det innebära en minskning på 30,5 kg. Det målet nådde jag i augusti, lite drygt 6 månader efter operationen. Då valde jag att justera målet en aning för att ha lite marginaler att gå på. Jag vill inte ligga på gränsen till övervikt hela tiden och därför blev det nya målet att nå ett BMI på drygt 23.

Den 19 oktober 2018 nådde jag mitt slutgiltiga viktmål! Vilken lycka! Då hade jag lyckats bli av med sammanlagt drygt 35 kg och det tog mig totalt lite mer än 8 månader att nå dit. Idag väger jag ungefär 67 kg så ytterligare ett par kilo har försvunnit. Jag lade visserligen på mig ett halvt kilo i december men det är borta igen, utan någon ansträngning alls faktiskt.

Jag har ingått ett avtal med mig själv när det gäller min vikt. Vikten ska alltid befinna sig någonstans mellan 66 och 70 kg, varken mer eller mindre. Det har funkat bra nu i fyra månader så jag får nog anse mig själv som viktstabil numera. Det har sagts många gånger förut men det kan faktiskt inte sägas tillräckligt: Jag är så otroligt glad och tacksam för min sleeve!! Det är ett fantastiskt verktyg!

 

Före- och efterbilder

Jag har med hjälp av min sleeve gått ner mer än 37 kilo totalt och det syns och märks. Men, det finns inte jättemånga foton på mig som överviktig. Faktum är att det inte finns speciellt många foton på mig överhuvudtaget, jag har alltid avskytt att befinna mig framför kameran. Jag har hellre agerat fotograf för att komma undan… Det betyder alltså att det inte finns så många före- och efterbilder på mig, man får leta länge för att hitta bilder på mig från förr. Så jag får helt enkelt träna mer på att bli fotograferad framöver och även på att ta selfies som jag fortfarande tycker är grymt jobbiga att ta.

FÖRE                                   EFTER

 

11+

Kommentarer

Åhh blev så glad när jag läste din text, jag ska opereras den 14/5 och känner mig både nervös, rädd och pirrig.
Det syns verkligen att du mår väl

0

Tack för dina fina ord! Ja, livet har verkligen förändrats!
Stort lycka till med din resa! Att vara nervös, rädd och pirrig hör till på nåt sätt.
Men det kommer att bli så bra! 🙂

0

Intresssant att läsa om din resa. Jag ska göra min operation 3/6 och känner mig nervös och lite rädd för hur man kommer må efteråt. Hur ont gör det? Hur påverkas man i kroppen.. hur svårt är det att vänja sig?

0

Hej! Så kul att du läser! 🤗
Jag mådde ganska bra efter min operation. Av oss sju som opererades samma dag på Aleris var jag helt klart den piggaste! Hade lite ont i överkroppen av gasen de fyller en med för att komma åt lättare men det släppte ganska snabbt. Åkte hem dag 2 och det var inga problem. Kände mig lite mör i kroppen ytterligare nån dag sedan var min fysiska form återställd. Hade alltså inga större problem.
Stort lycka till med din viktresa!🤩😁

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.