För en tid sedan gjorde vi egna langos för första gången, gud så gott!

Just langos är kanske inte den bästa maten för en som är magsäcksopererad, men efter ett tag när man lärt känna sin minimage så kan man ju prova och se om den gillar det. Dessutom tror jag att hemgjorda langos är lite ”snällare” än färdiga varianter som man köper på marknader och dylikt, de dryper ju ofta av fett.

Jag lade ut en bild på instagram när vi gjorde dem och flera har hört av sig och vill ha receptet. Här kommer det som vi använde oss av, resultatet ska bli ca 15 stycken langos.

Ingredienser

Recept

Rör ut jästen i fingervarmt vatten och blanda sedan ihop degvätskan med riven potatis, salt och mjöl. Arbeta ihop till en blank, slät deg som ska jäsa i 30-40 minuter. Obs! Degen ska vara ganska lös!

Ta upp degen på mjölat bakbord, arbeta in lite mer mjöl och dela den i 15 delar. Kavla därefter ut dem till önskad form, runda eller ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem sedan jäsa på bakplåtspapper i ca 10 minuter.

Ta fram en kastrull/gryta med tjock botten, häll i oljan och låt den bli het. Eller använd en fritös och ställ in den på 180 grader.

Fritera langosbröden ett i taget och vänd på dem med en stekspade eller sil när de är gyllenbruna. Lägg sedan upp dem på hushållspapper eller galler.

Fyllning

Fyllningen kan varieras i all oändlighet! Jag valde den klassiska toppingen gräddfil, räkor, rödlök, röd stenbitsrom och riven ost medan dottern ville ha skinka istället för räkor på sin. Ett tips om man gillar vitlök är att pensla de nyfriterade langosen med vitlökssmör och självklart kan man ju även blanda vitlök eller andra örter i gräddfilen om man vill det.

Andra tips på topping är smörstekta kantareller eller varför inte lite pulled pork och guacamole?! Det har jag blivit bjuden på, riktigt mumsigt! Man gör dem helt efter tycke och smak helt enkelt!

Efterrättslangos

Langos är allra godast när de är nygjorda och inget man sparar på till ett senare tillfälle. Dock åt vi inte upp alla 15 langosarna så dottern gjorde sötsaker av dem som var kvar. Hon blandade kanel och socker som hon strödde över och sedan serverade hon dem med lite vaniljglass och ringlade nutella över. Jag smakade en halv, jag säger bara MUMS! ❤️

Följ mig gärna på instagram om ni vill, minimagen18

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg