Jag älskar asiatisk mat och lockas och inspireras just nu mycket av koreanska smaker. Det koreanska köket består ofta av olika smårätter och det passar ju min minimage perfekt! Min nyaste husgud är Jennie Walldén som lagar fantastisk koreanskinspirerad mat, Jennie har tidigare vunnit Sveriges mästerkock och har även en prisbelönt restaurang på Gamla Väster i Malmö. Hon har också gett ut flera kokböcker.

Många olika smaker

I koreansk mat finns det många rena smaker, ofta kryddstarkt men också sött och salt och även syra i form av en hel del fermenterade eller syrade grönsaker. Det är mycket risrätter, nudelrätter, grillat eller wokat kött och tofu. Bulgogi och Bibimbap är exempelvis två maträtter jag gärna äter.

Sesamolja, fisksås, vinäger, sesamfrön, vitlök och salladslök förekommer väldigt ofta i koreanska recept och är bra att ha hemma. Jag har även botaniserat lite bland de mer renodlade koreanska ingredienserna i livsmedelsaffären. Bland annat har jag köpt hem gochujang som är fermenterad chilipasta som är både rökig och lite söt. Även kodjokaro som är chiliflingor och mirin som är ett sött risvin till marinader eller såser finns i mitt skafferi numera. Plus lite annat smått och gott.

I helgen som gick var vi hemma hos våra nära vänner och även där fick vi koreanskt. Vi blev serverade hett wokat fläskkött som serverades med ris och inlagda grönsaker i salladsblad. Nästan som koreanska tacos liksom, man fick själv plocka ihop och fixa. Det var vansinnigt gott och jag har blivit lovad receptet.

Själv gör jag gärna en färs- och grönsakswok som är väldigt god och lättlagad, även om det blir många moment i sig. Jag brukar variera grönsakerna från gång till gång och tillsätta nudlar ibland, men det funkar precis lika bra utan. Här har ni receptet:

Koreansk färs- och grönsakswok

  • 500 g nöt- eller blandfärs
  • eventuellt 250 g äggnudlar
  • rapsolja att steka i

Marinad:

  • 3 msk koreansk eller japansk soja
  • 1 msk sesamolja
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk risvinäger
  • några drag med svartpepparkvarnen

Woksås:

  • 1-3 msk gochujang, beroende på hur starkt man vill ha
  • 1 dl hoisinsås
  • 2 msk koreansk eller japansk soja

Wok:

  • 1 tunt klyftad rödlök
  • 2 morötter skurna i tunna små stavar
  • strimlad vitkål efter behag
  • 100 g färska böngroddar
  • 100 g strimlade sockerärtor
  • 50 g röd paprika i små bitar

Gör så här:

  • Blanda samman alla ingredienser till marinaden. Häll den över färsen, blanda och ställ den åt sidan.
  • Rör ihop alla ingredienser till woksåsen och ställ även den åt sidan.
  • Hetta upp en gjutjärnsgryta eller wokpanna på hög värme. Fräs färsen i rapsolja och smula sönder färsen med en gaffel under tiden.
  • När allt är genomstekt så sänk värmen litegrann och tillsätt rödlök, morötter, vitkål och sockerärtor och låt steka med i 4-5 minuter.
  • Tillsätt sedan böngroddar och paprika och fräs ytterligare ett par minuter.
  • Häll till sist woksåsen över och rör runt ordentligt. Vill man ha nudlar i så blandar man ner de nykokta nudlarna precis innan woksåsen blandas i.
  • Strö gärna över lite rostade sesamfrön och servera genast!

     

Som ni ser så äter vi gärna avokado till, det balanserar liksom det kryddstarka i färsen.

Kimchi

Idag har jag för första gången gjort egen kimchi! Det är en traditionell koreansk rätt eller kanske snarare en sorts tillbehör som består av syrlig fermenterad salladskål med smak av het chili. Det ska bli spännande att smaka om ett par veckor när det har jäst klart. Jag återkommer säkerligen med ett inlägg om det framöver. Låter det intressant?

Följ mig gärna på instagram för mer matinspiration och om livet efter en sleeveoperation!
Kram på er! 

7+

Kommentarer

Låter och ser gudomligt ut!! Synd att jag är så kass på att laga mat hehe. När pandemin är över satsar jag på att bjuda in mig själv på middag hos dig 😉 <3

Kram Sophia

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.