När jag började fundera på om en viktoperation skulle kunna vara något för mig så hade jag en del fördomar att brottas med. Fördomar som jag själv hade satt upp. Jag hade liksom en föreställning om att livet troligen skulle bli så mycket tråkigare….

Slut på allt det goda i livet?

Med tråkigare menar jag att jag inte skulle kunna unna mig godsaker längre. Socker och fett skulle definitivt bli bannlyst. Och inte bara det, mina måltider efter operationen skulle troligen komma att begränsas till torftiga små tallrikar med enbart lite livsnödvändiga livsmedel på. Ingen som helst njutning eller glädje över fantastiska smakrika ingredienser skulle finnas längre. Absolut ingen lust att planera måltider heller. Tänk att äta för att man måste och inte för att man vill! Var det verkligen så det skulle bli?

Kärleken till matlagning

Jag har alltid älskat mat och experimenterar mer än gärna med bra råvaror i köket. Blir på riktigt lycklig när det finns ett varierat utbud av fina, färgrika råvaror hemma.  Äter mer än gärna och självklart har det resulterat i övervikt. I perioder har det varit rejäl övervikt.


Jag har dessutom alltid haft anlag till att öka i vikt otroligt lätt så mitt stora matintresse har inte alltid varit så bra för mig. I perioder har jag bantat ner mig rejält och vikten har verkligen varierat under årens lopp. För även om jag visste att jag alltid var tvungen att passa mig så att vikten inte skenade iväg så betydde ju inte det att jag gjorde som jag borde. Nejdå, efter nån ny bantningskur och lite självsvält ett tag så fortsatte jag att botanisera bland fina råvaror och läckra recept och så ökade vikten igen. Så höll jag på. Jojobantning was my middle name…

Rädsla för förändringar

Matintresset har helt enkelt varit en stor del av mitt liv och jag var alltså livrädd för att det skulle försvinna. Tänk om ätandet och matlagandet skulle bli ett nödvändigt ont liksom. Nåt som man var tvingen att göra utan någon som helst lust och glädje inblandad längre. Så gick alltså mina tankar innan jag till slut valde att göra en sleeve.

Så här med facit i hand kan jag säga att jag hade verkligen fel. Otroligt fel faktiskt!

Mitt sätt

Att laga mat är fortfarande väldigt viktigt för mig och jag äter nog godare än någonsin. Oftast försöker jag att fokusera på proteinet, det är det som är basen i min kost numera. Men kolhydrater och fett behövs också och det gäller att hitta en bra balans. Jag väger inte, mäter inte och räknar inte kalorier längre utan äter till jag är mätt och alltid på en assiett. Oftast väljer jag att äta det godaste på tallriken först för annars är risken överhängande att jag inte orkar äta det. Jag unnar mig också godsaker då och då men i betydligt mindre mängder än innan min operation och inte heller hela tiden numera.

Lita på mig själv

Min filosofi idag är att så länge jag håller mig viktstabil så måste jag våga lita på min mättnadskänsla, mitt ögonmått och mitt omdöme. Skulle vikten däremot börja röra sig upp så måste jag ju utvärdera. På nåt sätt behöver jag ju i så fall ändra på min livsstil och de matval jag gör. Men där är jag inte just nu, tack och lov!  

Det var lite tisdagstankar från mig. Vill ni se fler av mina matbilder så uppdaterar jag dagligen på instagram.


Kram på er! Ha en fin vecka i vårvädret! ☀️

Kommentarer

Hej Emma!
Tyvärr har jag inga exakta mått! Gör oftast mina smoothies på en höft liksom.
Den här gjorde jag på frusen mango och ananas och även några frusna passionsfruktstärningar som jag mixade ihop med vaniljkvarg, mjölk och även vitaminpulvret från Baricol. Sedan dekorerade jag med mango i mindre bitar, frusna hallon och strödde sist över riven kokos. Den blev väldigt smarrig!
Ha en fin helg!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.