Jag får en del frågor emellanåt om hur jag nådde min målvikt och hur och varför jag satte just den målvikten. Det enkla svaret är att jag minskade i vikt ganska lätt och vikten stannade ungefär där jag ville att den skulle stanna. Så i mitt fall har både jag och kroppen bestämt målvikt. Men jag tänker att jag utvecklar det svaret lite;

Inte tillräckligt överviktig…

När jag bestämde mig för att operera mig så vägde jag 104 kg. Mitt BMI låg på 35.2 och jag vägde då för ”lite” för att få hjälp av mitt landsting. Det är dock en helt annan historia som du kan läsa om här.
104 kg är inte min högsta noterade vikt, några år tidigare peakade jag nånstans på närmre 120 kg. Det har jag nästan själv förträngt och ska vi snacka BMI så var jag alltså uppe och nosade på 40 då…

En jämn och fin viktkurva

I alla fall, där och då var min absolut högsta önskan att nå normalt BMI på 25. Det i sin tur betydde att jag skulle behöva tappa 30 kg. Och vet ni, med min sleeve som effektivt verktyg så tog det ungefär 6 månader att bli av med dessa förhatliga överviktskilon! Den resan var faktiskt mycket lättare än vad jag nånsin hade kunnat ana. Jag vet inte egentligen vad jag hade förväntat mig, kanske var jag inställd på problem för att inte bli besviken om det exempelvis skulle bli komplikationer.

Konstig hunger- och mättnadskänsla

Men det blev inte så utan jag hade en hyfsat jämn viktnedgång nästan hela tiden. Tursamt nog råkade jag inte ut för några direkta viktplatåer heller. Jag har mått bra större delen av den här viktresan, hade lite problem med illamående de första tre, fyra månaderna ungefär. Då kände jag ingen direkt hunger, var lite rädd för att äta och kände heller inte igen mättnadskänslan så det var lite läskigt. Det tar ju ett tag att lära känna sin nya minimage så det var bara att ge det tid och till slut fick jag ordning på det.

Ändrad målbild och viktstabil

När jag började närma mig BMI 25 så omvärderade jag mitt mål en aning. Jag bestämde mig för att, om det gick, försöka hålla mig nånstans vid 23 i BMI istället. Anledningen till det är att jag inte ville ligga på gränsen till övervikt hela tiden. Övervikt och fetma har jag liksom haft nog av i mitt liv!

Numera är jag viktstabil sedan länge. Totalt tog det mig 8 månader att nå min slutgiltiga målvikt, i slutet gick det i något långsammare takt. Men till slut hade jag tappat 35 kg precis som jag ville och sedan försvann ett par kg till av bara farten. Här har jag skrivit lite om det tidigare. Vikten pendlar nu bara något kg upp och ner i samband med ägglossning och/eller mens. Jag försöker att fokusera på protein och att välja så ren och oprocessad mat jag kan. Jag kan äta i stort sett vad jag vill, dumpar nästan aldrig och är inte speciellt sockerkänslig heller. Ett annat mål är att låta bli att småäta och istället äta ungefär var tredje timme för att hålla blodsockret i schack. Det funkar ganska bra och på helgerna kan jag då unna mig lite extra gott, men inom rimliga gränser såklart.

Hälsosam normalvikt

Mitt BMI ligger nu ganska stadigt vid 23 och jag väger mig enbart en gång i månaden för att ha koll. Men numera är inte mitt prio BMI. Att vara trådsmal är inget mål utan jag fokuserar på en hälsosam normalvikt. Jag är 172 cm lång och kroppen verkar vilja stanna kvar på en vikt på strax under 70 kg och ingen är gladare över det än jag! 

Lyckligt lottad

Jag är verkligen så himla tacksam för att allt har gått så bra! Jag vet ju att inte alla har det så lätt efter sina magsäcksoperationer. En del får kämpa oerhört för att gå ner, andra för att inte gå upp och vissa får olika komplikationer. Jag har klarat mig bra! Sedan är inte allt en dans på rosor, jag har väl periodvis haft min beskärda del av hjärnspöken och andra griller i huvudet jag också. Dessutom har jag min IBS-mage redan sedan tidigare, den mår dock lite bättre efter min op. Ett annat dilemma är min överskottshud, men det är petitesser i sammanhanget.

Men min sleeve har verkligen förändrat mitt liv och numera tränar jag och lever det fysiskt aktiva liv som jag inte orkade tidigare. Jag skäms inte längre för min kropp och mitt utseende och klär mig inte enbart i svart utan jag syns och tar plats!

Följ mig gärna på instagram för dagliga uppdateringar om mitt liv med min sleeve.

23+

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.