Jag får ibland en del frågor om viktminskningen innan operationen. Så då pratar vi lite om det tänker jag!

Inför en överviktsoperation rekommenderas man att “gå på flyt” och det betyder ju som de flesta vet att man ska minska i vikt redan innan sin operation. Anledningen till det är ju främst att minska fettlagret runt levern så att det blir lättare och därmed säkrare för kirurgerna att komma åt magsäcken och tarmarna.

Många obesitaskliniker rekommenderar en lågkaloridiet på max 800 kalorier. De menar att det är ett effektivt sätt att minska ungefär 2 kg per vecka. Hur länge man bör hålla på att flyta beror självklart helt på hur mycket övervikt man bär på och vilket viktmål man sätter.

Måste flytet vara flytande?

Som det hörs på namnet “flyt” så rekommenderar de flesta kliniker att man enbart intar flytande föda. Gärna i form av färdigblandade kostersättningar eller pulver som man blandar med vatten, så kallad Very Low Calorie Diet. Anledningen till den rekommendationen är helt enkelt att det är lättare att ha koll på rätt energimängd plus rätt nivå på alla vitaminer och mineraler som är nödvändiga.

Men något som många inte vet är att det faktiskt går lika bra att äta fast föda! Huvudsaken är att man inte överstiger 800 kalorier per dag och väljer proteinrika livsmedel med mycket näring i.

Självklart blir det lite trixigare med fast föda av den enkla anledningen att man måste ha koll exakt på antalet kalorier man stoppar i sig. Det blir alltså ett himla räknande, vägande och mätande. Är det värt det? Ja, det är ju upp till var och en såklart. Ska man minska många kilon innan operationen så underlättar det såklart med pulvershakes och/eller soppor. Då slipper man själv ha stenkoll liksom. Det är kanske så att det är mer än nog med att försöka förbereda sig mentalt för vad som komma skall.

Mitt val

Hur gjorde då jag undrar ni kanske? Jo, jag valde att enbart hålla mig till flytande måltidsersättningar, helt enkelt för att jag var lite lat och ville slippa att räkna kalorier! Jag hade turen att enbart behöva flyta i 6 dagar så det var inte så jobbigt. Här har jag skrivit om mina upplevelser inför och efter operationen.

Följ mig gärna på Instagram, där uppdaterar jag dagligen om min vardag som magsäcksopererad.

Ha en härlig torsdag!

17+

Kommentarer

Inne på tionde dagen med flyt och det börjar kännas lite enformigt och energifattigt. Har dock bästa motivationen i operationen så det kommer gå bra de fyra veckor jag ska hålla på. Viktnedgången har gått i förväntad takt så det hjälper ju också till. Att sitta vägg i vägg med lunchrummet på jobbet är dock ganska påfrestande mentalt får jag erkänna.

0

Heja dig! Kämpa på, snart halvvägs nu ju! 💪🏻👏🏻
Din positiva inställning tar dig långt, du får försöka tänka bort lunchrummet helt enkelt!
Lycka till! 💕

0

Hej! Tack för info! Jag ska op. den 23/2 och försöker hitta info. som när jag ska påbörja viktnedgången inför op. Kan inte hitta detta någonstans och förstår att det är individuellt. Trodde man skulle få den info. med övrig men kan inte läsa mig till den någonstans. Är det meningen att man ska få reda på när man ska börja ”flyta”?

0

Hej! Det här låter märkligt.
Den informationen ska du ha fått av din klinik i samband med att operationen bokades.
Var ska du opereras? Har du ingen kontaktperson eller dietist där som du kan prata med?
Som du skriver så är det ju individuellt hur mycket man rekommenderas att tappa inför operationen och det är ju beroende på hur mycket övervikt man har.
Jag skulle nog rekommendera dig att kontakta din klinik.
Lycka till!

0

Hej! Tack för svar. Gjorde det och de kontaktade mig imorse. Ska endast äta Modifast, går bra med alla deras produkter, en vecka innan. Dvs. hålla mig på de 100kg, alt. gå ner 2kg som ja förmodligen kommer göra den veckan. Kanske läkaren nämnde det i samtalet men att jag missade det. Allt är i sin ordning i alla fall. Tack igen för svar. Ha en fortsatt fin dag!

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.