Hej på er i julstöket, hur har ni det med alla förberedelser? Hoppas att ni inte känner er alltför stressade!

Jag brukar alltid göra några olika sorters sill till julbordet. Numera är det ganska enkelt eftersom det bara är att köpa 5-minutersvarianten med sillfileer som redan är inlagda och klara. Man blandar ju bara till smaksättningen. Tänk, annat var det förr. Då skulle sillfiléerna först läggas in i ättikslag och stå i flera dagar i kylen. Först därefter kunde man göra den klar med smaksättning.

Egentligen är jag inte jätteförtjust i sill men det hör ju till på julbordet. Som innehavare av en minimage numera så blir det bara någon liten smakbit av varje. I år har jag gjort brantevikssill, örtsill och förintelsesill och jag förstår att jag nog måste förklara namnet på den sistnämda…

Historien om kaviarsillen som bytte namn

Så här är det. Man kan säga att jag klantade till det lite första gången som jag skulle lägga in sillfiléer i ättikslag. Det är en del år sedan nu men det är något som min omgivning alltid kommer påminna mig om, varenda jul! Jag skulle bidra till julbordet med en krämig kaviarsill och valde, utan att veta, en starkare 24-procentig ättika istället för den vanliga på 12 procent. Själva inläggningen av sillfiléerna gick dock bra och jag blandade sedan ihop dem med smaksättningen enligt receptet. Den färdiga resultatet fick sedan stå och ”gotta till sig” i ett par dagar fram till julafton .

Vi firade jul hos min moster och morbror det året och jag minns när min moster skulle smaka på kaviarsillen. Jag satt mittemot och var väldigt spänd över vad hon skulle tycka. Men det som hände var att hon skrynklade ihop hela ansiktet och tog upp servetten för att kunna spotta ut det hon hade i munnen! Sedan sa hon:

-Ursäkta, men det här går inte att äta! VAD har du GJORT med sillen??? 

Jag trodde att jag skulle börja gråta! Men det visade sig att hon hade rätt, det var verkligen helt oätligt! Alla sillbitarna hade i stort sett förintats av den starka ättikan som sedan hade tagit över alla smaker! Det smakade bara fruktansvärt starkt! Så där och då döpte min skämtsamma släkt helt enkelt om sillinläggningen från kaviarsill till förintelsesill. Och så har den fått heta sedan dess, varje jul. Som vi har skrattat åt mitt lilla missöde så fort det har blivit dags för matplaneringen inför jularna! 

Men faktum är att om man gör kaviar/förintelsesillen på rätt sätt så är den faktiskt väldigt god, receptet kommer här:

Förintelsesill

 • 1 pkt 5-minuterssill, 210g avrunnen vikt
 • 0.75 dl majonnäs
 • 0.75 dl gräddfil
 • 1 msk mild senap
 • 6 msk Kalles kaviar
 • 1/2 finhackad gul lök
 • 1/2 pressad vitlöksklyfta
 • 10 krossade vitpepparkorn
 • 1/2 dl finhackad dill

Gör så här

 • Dela de avrunna sillfiléerna i mindre bitar i önskad storlek.
 • Blanda samman övriga ingredienser till smaksättningen
 • Rör försiktigt ihop sill och smaksättning och häll över i en glasburk.
 • Förvara i kylskåp i minst ett dygn innan det är dags att äta.

Testa! Den håller i en vecka i kylskåpet. Kram på er och God Jul!

Kommentarer

Haha! Kul historia! Min mamma rullade rulltårta i salt. TVÅ TILLFÄLLE! Och som hon fått äta upp det efteråt! Det blir roliga historier i alla fall!
Kram och god jul!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.