Jag har tidigare tipsat er om min hemgjorda granola. Det är många som har frågat efter receptet sedan dess så här kommer det igen, nu med en extra knorr! Den innehåller en massa nyttigheter och pyttelite socker för smakens skull (som man kan utesluta om man vill såklart) och är verkligen supergod. Jag smaksätter den gärna med kanel och kardemumma, men självklart funkar annat också. Kakao till exempel är också jättegott.

Ibland tillsätter jag även torkade aprikoser i mindre bitar, men självklart inte förrän granolan är rostad och klar. Själv hoppar jag dock gärna över aprikoserna, men maken tycker att det är gott så ibland får han som han vill. De går ju att peta bort….!

Frystorkade hallon!

Har länge tänkt att frystorkade hallon borde vara gott att tillsätta och sist jag var och handlade så hittade jag äntligen det i en lite mer välsorterad matbutik. Dyrt som tusan dock, förpackningen med 35g kostade drygt 80kr! Men det var en hyfsat stor påse, frystorkade hallon väger ju inte så mycket.

Och vet ni? Jag hade rätt, hallonen i kombination med kanel och kardemumma gav faktiskt granolan en ny dimension! Den fick en lite syrlig touch som jag verkligen gillar!

Här kommer receptet ännu en gång, det blir en stor burk:

 • 2 dl matolja
 • 2 dl vatten
 • 2 krm salt
 • 1 msk malen kardemumma
 • 1 msk malen kanel
 • 2 msk muscovadosocker
 • 2 dl riven kokos
 • 10 dl havregryn
 • 1-1.5 dl finhackade hasselnötskärnor
 • 1-1.5 dl finhackad sötmandel
 • 2 dl pumpakärnor
 • 2 dl solroskärnor
 • 1 dl linfrö
 • 1 dl sesamfrö
 • 3 msk chiafrö
 • frystorkade hallon efter behag, OBS! tillsätt först efter rostningen i ugnen!

Gör så här:

Häll alla ingredienser i en stor skål, blanda väl.

Flytta över röran till en braspanna och lägg gärna bakplåtspapper i botten först.

Rosta blandningen i ugnen, 175 grader i ca 1,5 timme, det ska bli gyllenbrunt.

Rör om några gånger under tiden och ha lite koll på slutet så det inte bränns vid.

När granolan har svalnat så tillsätter man de frystorkade hallonen som man gärna kan smula lite lätt.

Förvara granolan i en glasburk med lock i rumstemperatur. Jag gör den alltid helt glutenfri genom att välja glutenfria havregryn och självklart kan man byta ut nötsorterna om man vill. Ibland väljer jag cashewnötter och pekannötter istället för att variera mig, det funkar minst lika bra! 

Följ mig gärna på Instagram om du vill, minimagen18 heter jag där.

Kommentarer

Det här måste jag prova! Har frysta havtorn i frysen. Tänkte använda dem. Tror du man ska torr rosta dem innan man blandar i eller bara tina. Ska ju vara nyttigt med havtorn (köpte förresten på Lidl när de hade finsk vecka :-)). Sen vill ja ha dadlar och fikon i också. /Christina

Hej! Svårt att svara på, har aldrig hanterat havtorn förut. Det får nog testas tror jag. Tack för tipset! Men jag tror nog att jag hade rostat dem torra före.

Härligt recept…så inbjudande.
Gjorde själv granola nyligen och vill verkligen slå ett slag för saffran i…så fantastiskt gott o vilken doft🥰🥰🥰

Hej! Saffran har jag inte provat som smaksättare i granolan nån gång. Men du har säkert rätt, saffran är ju aldrig fel. Det måste jag verkligen testa, tack för tipset! Tack också för att du läser och kommenterar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.