I helgen satt jag i soffan framför Nyhetsmorgon på TV4 utan att egentligen titta på tv:n, jag slösurfade på paddan istället. Men när tv-kocken dök upp så fångades i alla fall mitt intresse. Mat, ni vet! Jag är ju ständigt på jakt efter matinspiration och nya rätter. Måltiden som tillagades bestod av ett enkelt laxpaket och resultatet såg så himla gott ut! Det var dessutom få ingredienser och inga konstigheter och nästan allt som behövdes fanns hemma. Jag beslöt mig snabbt för att det helt enkelt skulle bli vår middagsmat!

Laxpaket med Sandefjordsås

Receptet nedan är till 2 icke magsäcksopererade personer, jag fick dock ut 2 minimageportioner och 1 vanlig av det hela! Men, ni ska veta att som vanligt så har jag lite svårt att följa ett recept till punkt och pricka. Jag modifierade lite och bytte även ut några ingredienser. Vi gillar ju sås i det här huset så jag gjorde jag lite mer av den och jag adderade även lite grön sparris.
Såååå jäkla gott, Sandefjordsåsen är heeeelt gudomlig och gör verkligen hela rätten! 

Laxpaket

 • 200 g kallrökt skivad lax
 • 3-4 salladslökar skurna i bitar
 • 6 gröna sparrisar i mindre bitar
 • 25 g smör att mjuksteka lök och sparris i
 • 8-12 delikatesspotatisar, kokta
 • dillkvistar efter tycke och smak, finhackade
 • salt
 • bakplåtspapper

Sandefjordsås

 • 1 dl matlagningsgrädde
 • 1 dl lättcrémefraiche
 • 100 g smör
 • rivet skal av 1/2 citron
 • finskuren gräslök
 • finskuren dill
 • cirka 1 msk maizena utrört i vatten

Gör så här

 • Sätt ugnen på 200 grader och vik bakplåtspapper i passande stora ”kuvert”.
 • Smält smöret i en kastrull och lägg i salladslöken och sparrisbitarna. Låt puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Häll av överflödigt smör.
 • Skiva den kokta potatisen och lägg i botten på det vikta bakplåtspappret. Lägg den kallrökta laxen över potatisen, lite dill och därefter den smörstekta salladslöken och sparrisen.

 • Vik ihop paketen och knyt ihop med snöre eller använd en klädnypa av trä.
 • Lägg dem i en ugnsform och sätt in i ugnen i 6-7 minuter.
 • Koka under tiden upp såsingredienserna grädde och lättcrémefraiche i en kastrull. Mixa i smöret med en stavmixer och tillsätt rivet citronskal och smaka av med salt. Red såsen med maizena utrört i lite vatten till önskad konsistens, jag gillar när den blir lite fylligare. Tillsätt sist hackad gräslök och dill.

 • Ta ut laxpaketen och lägg dem direkt på tallrikar. Vik upp dem och skeda upp såsen över alltsammans. Ät genast! 

Detta hamnar utan tvekan bland mina absoluta favoritrecept och kommer helt klart att tillagas igen! Fast nästa gång tillsätter jag nog även lite forellrom tror jag. Men Sandefjordsåsen är fantastisk, ni måste testa!

Kram Ursula

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.