Godmorgon! Då var det måndag igen, hur gick det till egentligen…? 😜

I helgen som gick käkade vi kräftor och annat gott hos finaste vännerna. Jo, kräftskiva i november funkar alldeles utmärkt och vi var ett gäng som faktiskt mer än gärna hoppar över allt halloweenfirande till förmån för dessa goda kräftor med tillbehör!

Förbud som försvann

Förr i tiden var det förbjudet enligt svensk lag att fiska kräftor från och med november månad och fram till och med början av augusti. Troligen berodde det på att man var rädd för att den svenska kräftan skulle bli utrotad. Vi svenskar åt helt enkelt en himla massa kräftor! Därför blev den 7 augusti nästan lite helig eftersom det var då den efterlängtade kräftpremiären inföll, äntligen kunde man frossa!

Frosseri 

Jag älskar kräftor och har förut gärna frossat i all plockmat som hör till en kräftskiva! Att jag numera är magsäcksopererad gör ju dock att ”frosseriet” blir lite annorlunda nuförtiden. Snaps hoppar jag över men tar gärna lite vin istället och sedan väljer jag ut godbitarna och äter långsamt för att få plats med allt gott. Så här såg min plocktallrik ut:


Fantastisk plockmat!

Min kära vän Åsa hade denna gång fixat till en liten soppa, västerbottenpaj som dessutom var glutenfri, små köttbullar, charkfat, ostbricka och kex. Jag fick det hedersamma uppdraget att baka ett supersmarrigt foccaciabröd (recept kommer) och allting var sååååå gott!


Svenska kräftor

Sedan var det dags för kräftorna! Jag tror att jag fick i mig totalt fem eller sex kräftor, för min del är det klor och stjärt som gäller plus lite ”sörplande” av det goda kräftspadet i varje kräfta.
Våra vänner fångar sina
kräftor ur egen damm och de är så galet goda! Vissa år fångar de massor, andra år blir det lite färre. Vi har också varit med om att vittja burarna vid några tillfällen för att sedan koka och lägga in dem, det är superkul! I år hade många av kräftorna riktigt rejäla klor. 


Det enda som var lite halloween-inspirerat denna allhelgonakväll var faktiskt tårtan till kaffet! En supergod, glutenfri cheesecake med snyggt spindelnät-mönster serverades.

 

Vilken tur att förbudet mot kräftfisket från november till augusti avskaffades! Numera kan vi alltså ha kräftskiva precis när vi vill, även i november. Bra va? 😁

Följ mig på Instagram om du vill!

15+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

Min 40-årsdag!
Louise
2 20 januari 2021

Min 40-årsdag!

Förra veckan fyllde denna unga dam 40 år! Hade en fantastisk FANTASISK dag! Älskar födelsedagar och har alltid gjort...

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.