Hej på er!

Efter mitt förra blogginlägg där jag nämnde att jag lider av IBS-mage så har jag fått lite frågor kring det. För att göra det enkelt för mig själv blir det därför ett inlägg angående det hela här. Det finns säkert fler som har liknande erfarenheter, vi kanske kan utbyta råd och tips?

Krånglig mage

Jag har aldrig fått IBS (Irritable Bowel Syndrome) diagnostiserat men är tyvärr ganska säker på att jag har en variant av den. IBS är ju en störning i tarmen och jag har länge haft många av de symtom man kan ha som drabbad. Detta är alltså inget som har uppstått i samband med min sleeveoperation utan det har dessvärre funnits i mitt liv länge. Lite oklart är hur det började men stress är säkert en bidragande orsak och jag tror även att mitt överdrivna intag av olika lightprodukter och konstgjorda sötningsmedel under allt bantande i livet också kan ha påverkat.

Om vi ska tala klarspråk

Mina symptom är väl främst att jag ofta behöver rusa på toaletten efter en måltid, inte varje gång men väldigt ofta. Jag sköter magen oregelbundet och lider ibland av trög mage och måste då ta Movicol. Om magen inte är trög så är läget helt det motsatta om vi säger så, det finns liksom inget normalläge. Uppblåst och gasig mage och magknip är också vanligt förekommande i min värld.

Det brukar ta ett tag att lära känna sin mage och veta hur den ska hanteras. Min är ofta helt opålitlig. Det jag tycker är mest jobbigt är alla dessa akuta toabesök i tid och otid. Jag måste hela tiden ligga steget före och ha en plan B om man är iväg nånstans. Alltid ha koll på var det finns en toalett liksom…

Råd och rekommendationer

Om man tittar på de kostråd som ges vid misstänkt IBS så har jag hela tiden varit på rätt väg utan att egentligen veta om det. Man bör undvika kaffe till exempel och det har jag aldrig lärt mig att tycka om och även ett måttligt alkoholintag har varit min melodi. Starka kryddor är inte min grej och riktigt fet mat funkar inte så jättebra med en minimage så det undviker jag. Jag tillsätter också numera probiotika varje dag och jag motionerar och rör på mig regelbundet, precis som man bör göra enligt kostråden vid IBS. Har dock tidigare provat både kosttillskott och diverse naturläkemedel utan större framgång.

Hur äter jag nu?

  • Försöker numera att äta så ”ren” mat som möjligt, alltså mat som är processad och bearbetad så lite som möjligt. Så lite E-nummer som möjligt och helst helst inga hel- och halvfabrikat.
  • Väljer hellre fullfeta alternativ än näringsfattiga lättprodukter. Om det måste vara så kallade lättprodukter så ska de ha både högt protein- och näringsinnehåll.
  • Äter nästan aldrig bars eller proteinpuddingar för min mage reagerar alltid på sötningsmedel.
  • Korv och dylikt ska ha en hög kötthalt.
  • Rött kött är väldigt sällsynt hos oss. De få gånger det blir kött så blir det aldrig något annat än med svenskt ursprung.
  • Har minskat ner på glutenintaget rejält.
  • Har även börjat välja laktosfria alternativ till viss del och sneglar alltmer åt växtbaserade mejeriprodukter.
  • Väljer alltid ekologiska livsmedel om det finns.

En livsstil

Jag har alltså lärt mig att leva med den här jäkla magen så gott det går och försöker verkligen lindra symptomen enligt alla konstens regler. I perioder funkar allt ganska hyfsat och magen är ganska okej. Faktum är att jag faktiskt upplevde en liten förbättring i samband med sleeveoperation. Då blev det ju naturligt att äta mindre portioner fördelat på tätare måltider och det mår min mage bättre av, helt klart. Givetvis är jag inte mer än människa så ibland ruckar jag lite på reglerna och äter lite godsaker. Fast oftast mår magen mycket bättre av en lite striktare väg utan tillsatser.

Följ mig på instagram, där uppdaterar jag dagligen med matinspiration och hur mitt liv funkar efter min sleeveoperation.

 

Kommentarer

Har du hört talas om FODMAP – det är den bästa behandlingen för ibs. Kolla in bellybalance.se de är superduktiga på det. Jobbade själv med detta tidigare och har hjälpt många patienter till symtomlindring!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.