Det är ganska vanligt att man tappar en del hår efter en sleeve eller gbp. Det beror helt enkelt på att kroppen inte får lika mycket energi längre som den fått innan operationen. Kroppen försätts i svält och går in i en sorts sparläge. Det drabbar då ofta näringstillförseln till håret men även till hud och naglar till exempel. Kroppen prioriterar istället viktiga organ som till exempel hjärta, lungor, lever och njurar och det ska vi nog vara glada för…!

Men en del blir av med ganska mycket hår, för vissa kan det fastna stora testar i hårborsten. Sedan finns det andra som inte upplever att de tappar mer hår än vad som är normalt. Konstigt det där, att det kan vara så olika!

Typiskt svenskt hår

Min hårkvalitet kan väl kallas för typiskt svensk, jag har alltså spikrakt tunt hår. Ganska mycket hårstrån i och för sig, men tunna. Så har det alltid varit. Hårets kondition och kvalitet förändras ju även med åldern och det blir tunnare med åren för de flesta, det kan vi ju inte göra så mycket åt. Att jag under årens lopp både färgat och slingat håret ganska flitigt har ju inte heller förbättrat hårkvaliteten direkt.

Tunt hår blev ännu tunnare

Men faktum är att efter min sleeve försämrades hårkvaliteten ytterligare tycker jag. Inte så att jag upplevde att det ramlade av i massor eller att det bröts av. Men det kändes att det blev tunnare och flygigare på något sätt. Därför valde jag ganska direkt efter min operation att försöka förebygga det och började äta Silicea som är ett kosttillskott för hår och naglar. Jag ville helt enkelt försöka att stimulera återväxten av håret lite snabbare.

Silicea innehåller mineralerna kisel och zink och även vitamin B7 bland annat. Nu har jag ju inte gjort någon vetenskaplig undersökning på dess verkan precis. Det går ju inte att förhindra håravfall eller att håret bryts. Men man kanske kan få det att återhämta sig snabbare? I vilket fall så är det i alla fall inget som skadar, håret kunde ju inte bli sämre av det resonerade jag.

Lyckades det?

Det har snart gått 15 månader sedan min operation och just nu är återväxten av håret verkligen på gång! Jag har en massa små tunna hårstrån på väg ut och som står rakt upp. De går liksom inte att få styr på!

Om det beror på mitt intag av Silicea har jag ingen aning om, det hade kanske blivit så ändå, vem vet? Jag har i alla fall hela tiden varit väldigt noggrann med en varierad och proteinrik kost och även mina ordinerade vitamin- och mineraltillskott. Jag har valt att äta Baricol så det kanske helt enkelt hade räckt med det? Det får jag aldrig veta.

Men jag vet i alla fall att ett hårstrå växer cirka 0,3 mm per dygn så det tar ju ett tag för dem att växa ut. Jag väntar ivrigt!

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.