Ja, i alla fall om ni frågar mig! 😜

Som magsäcksopererad har jag minskat ner betydligt på vitt bröd, jag väljer oftast hellre ett grövre alternativ med mer fibrer. Men ibland slinker det ner nån bit av nån ljusare variant, som det här goda brödet till exempel.

Detta fantastiska foccaciabröd bakas lite då och då när det vankas festligheter i den här släkten. Det är så gott! Superenkelt att göra i braspannan, blir oerhört saftigt och går verkligen att variera i det oändliga. Jag har själv från början fått receptet av min kära släkting Gunnel, så därav namnet.

Jag fick ju den stora äran att baka det till kräftskivan vi var på i helgen och dessförinnan har jag bakat det både till buffé på studentexamen, 50-årskalas och även till andra festligheter. Ja, faktiskt till och med till sammankomsten efter min mammas begravning…

Gunnels foccaciabröd

1 braspanna

100 jäst (2 pkt)

1 liter vatten

2 dl olivolja

2 msk salt

ca 19 dl vetemjöl

1-2 msk flingsalt (att strö ovanpå)

valfria örtkryddor, ex oregano eller timjan (att strö ovanpå)

(eventuellt oliver, körsbärstomater, rödlök och/eller fetaost)

  • Smula ner jästen i en köksassistent eller en stor skål. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt 1 dl olivolja, salt och vetemjöl, helst i omgångar. Arbeta degen väl, om du inte har köksassistent så använd elvisp med degkrokar, degen ska nämligen vara väldigt lös och kladdig.
  • Låt därefter degen jäsa övertäckt i 30 minuter.

 

  • Olja sedan in en braspanna med 0,5 dl av olivoljan och ”häll över” den lösa degen. Platta till den lite med mjölad hand.
  • Ringla över resterande 0,5 dl olivolja och strö över flingsalt och valfria örtkryddor.

 

 

  • Tillsätt eventuellt ytterligare topping efter egen smak, till exempel halverade körsbärstomater och oliver. Eller varför inte både och? (Jag tycker dock att det blir minst lika gott med enbart örtkryddor)
  • Grädda slutligen brödet i 200 grader i ca 25 minuter. Låt det svalna på galler.

 

 

Skär upp det i lagom stora bitar, bred lite smör på och njuuuut!
Det går även att frysa in om det nu mot förmodan skulle bli något över.

Följ mig på Instagram om du vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg