Jag äter inte jättemycket bröd efter min sleeveoperation. Minimagen gillar det inte och visar det genom att knorra ordentligt och ofta ge mig akut magknip och/eller bli uppblåst och gasig. Så jag försöker låta bli bröd så gott det går, men det är svårt ibland. En macka är ju så smidigt till frukost exempelvis. Och vem kan motstå nybakat ljummet bröd? Inte jag i alla fall så ibland får det vara värt den där köriga magen liksom. För det mesta när jag väl äter bröd så försöker jag välja lite mörkare och grövre varianter, det brukar fungera bättre. Men inte alltid.

Vad äter jag istället?

Ja, om vi ska vara ärliga så blir det inte så mycket frukost just nu. Har aldrig varit en frukostmänniska och har helst hoppat över det målet större delen av mitt liv. Visst har jag skärpt till mig med jämna mellanrum, men i perioder är det svårt och just nu är jag inne i en sådan period. Jag dricker hellre på morgonen så det blir ofta lite drickkvarg till frukost. Men det blir lite enahanda och jag vet att jag behöver äta nåt på morgnarna.

Häromveckan kom jag på att det var länge sedan jag gjorde äggmuffins. Det gjorde jag ofta förr och de funkar både som frukost eller mellis. Äggmuffins är otroligt enkelt att göra, smidigt att ha i kylen och det är otroligt lätt att variera ingredienserna. Så här gör jag mina och receptet räcker ungefär till 8 st:

Ursulas äggmuffins:

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Placera ut 8 muffinsformar och placera gärna dem i en muffinsplåt för att förhindra att smeten rinner ut. Rör sedan ihop grundsmeten som består av:

 • 6 ägg
 • 3 msk mjölk
 • 1 tsk bakpulver
 • 150 g riven ost
 • salt och peppar


Blanda ihop alla ingredienserna och fyll muffinsformarna till knappt två tredjedelar. Därefter är det dags att lägga i fyllningen:

 • 50 g smulad fetaost
 • färsk bladspenat efter behag, riv dem i mindre bitar om de är stora
 • 3 skivor kallrökt lax delade i mindre bitar
 • Finhackad gräslök, färsk eller fryst
 • 1 tsk persillade

Gör så här

 • Tryck ner ingredienserna i äggsmeten och avsluta med att strö persillade eller valfri örtkrydda över.
 • Grädda i ugnen i ca 20 minuter till de fått en fin gyllenbrun färg. Låt dem svalna lite och ät dem som de är eller som tillbehör.

Olika sorters fyllning

Det går självklart finfint att byta ut fyllningen mot nåt annat. Ibland väljer jag skinka och färskost med smak av örter. Det är också gott med bacon istället för skinka. Man kan även ha i soltorkade tomater exempelvis. Eller färska! Som vanligt är det bara  fantasin som sätter stopp för möjligheterna.
Testa vetja!

Kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.