Hej på er!

Reagerade ni på rubriken? Självklart menar jag ju inte att vi som gjort viktoperationer skulle vara dumma eller ointelligenta på något sätt, men det fattar ni ju. Nej, det handlar ju såklart om förstoppning som är ett aktuellt och ofta återkommande ämne för oss som har gjort en viktoperation.

Effekter för oss som är viktopererade

Vi äter ju mindre mängder med mat och då blir även mängden fibrer mindre. Vi ska ju helst fokusera på proteinet och så glömmer vi kanske bort det som är lite mer fiberrikt. Eller så orkar man kanske inte äta bröd, grönsaker eller frukt och annat som har lite mer fiberinnehåll. En del äter kanske alldeles för mycket fibrer och då blir det fel på andra hållet. Även mängden vätska vi intar har ju betydelse på vår avföring. Sist men inte minst handlar det också om våra kosttillskott med vitaminer och mineraler som vi alltid måste komplettera vår kost med efter en sleeve eller bypass. Alla vet ju vad effekten blir när man tillsätter järn, eller hur?

Huskurer

Man kan ju själv försöka motverka trög mage och katrinplommon, linfrö och chiafrö funkar ibland och kaffe kan få fart på en del magar. Magnesiumtillskott väljer en del då det ska ha förmågan att suga in vatten i tarmen. Motion och rörelse påverkar ju också, men vi vet ju alla att det ofta inte räcker. Då måste man ta hjälp. Att leva med dessa besvär kan vara nog så jobbigt och många lider i det tysta. Så ska det verkligen inte behöva vara, det finns hjälp att få!

Jag får ofta frågor om hur jag har hanterat det

Jag har löst det genom att ta Movicol förebyggande tre gånger i veckan. Det tog lite tid och experimenterande med olika produkter innan jag kom fram till det. Men faktum är att det är det som har fungerat bäst för just mig och i början tog jag det varje dag. Numera räcker det med varannan dag.
Mitt val har blivit den färdiga lösningen i doseringspåse som man egentligen kan dricka som den är. Tyvärr är smaken inte sådär väldigt fantastisk så jag väljer alltid att blanda ut den i ett halvt dricksglas med päronyoghurt. På så sätt kan man dölja smaken lite i alla fall. Jag tar också probiotika varje dag, det vill säga att jag tillför goda bakterier i tablettform för en bättre tarmflora helt enkelt.

Andra varianter

Movicol finns även som pulver som blandas ut i vatten om man hellre föredrar den varianten. Förutom Movicol finns det flera andra tillskott och fabrikat man kan prova, exempelvis Dulcosoft, Inolaxol eller Klyx som är tarmstimulerande. Ibland kan man rentav behöva rensa tarmen med snabbverkande laxermedel om det är alldeles stopp. Det lättaste är såklart att prata med sjukvården först eller rådgöra med dem på apoteket.

Skitsnack

Det blev en del ”skitsnack” idag, men viktigt skitsnack! Absolut inget att skämmas över eller tala tyst om! Sedan är det ju så att alla tips och trix passar inte alla men jag tänker att man snappar upp lite här och lite där och så kanske man kan hitta en sorts mellanväg själv.
Så var det för mig och nu har jag hittat mitt sätt för att kunna sköta och därmed ha en mer regelbunden mage.
Det är jag otroligt tacksam för! Kram på er!

Följ mig gärna på instagram och glöm inte bort att trycka på den lilla tummen här nere till vänster om ni gillar mina inlägg.

Kommentarer

Hej!
Tack för ett perfekt inlägg, skulle ha kunnat skriva det själv och skriver under på allt!! 😀
Kram Eva-Marie <3

Hej!
Vilken fin komplimang, vad glad jag blir! Ja, det är ju ett viktigt ämne som måste lyftas då och då tycker jag. Tack att du läser och kommenterar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.