Hej på er och glad midsommar!
Hoppas att ni har haft det bra, ja, för en del av er kanske den pågår fortfarande? Det är ju trots allt en lång och härlig helg att njuta av.

Vi firade ganska stillsamt hos goda vänner och gjorde vår egen variant av midsommarmaten. Jordgubbar och jordgubbstårta absolut men inte nån sill så långt ögat kunde nå! Faktum är ju att det inte direkt är nån jättefavorit hos flera av oss så vi skippade helt enkelt det! Istället blev det laxtårta, grillad rostbiff, färskpotatissallad och mycket annat gott!

Jag tänkte att jag kunde dela med mig av receptet på den supergoda laxtårtan som vi hade till förrätt. Självklart behöver man inte äta den just till midsommar, den passar egentligen när som.

Botten

  • 200 g kavring eller grovt bröd
  • 80 g smält smör

Fyllning

  • 4 gelatinblad
  • 400 g kallrökt lax
  • 3 dl gräddfil
  • 2,5 dl creme fraiche
  • 0,5 dl hovmästarsås
  • 1 finhackad rödlök
  • 1 dl finhackad dill
  • 1 krm vitpeppar

Garnering

  • kallrökt lax
  • dill
  • gräslök
  • citron

Gör så här

  • Mixa kavringen/grovbrödet och blanda med det smälta smöret.
  • Tryck ut i botten på en form med löstagbar kant. Låt sedan stå kallt i kylen i 15-20 minuter.
  • Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i 10 minuter.
  • Skär laxen i tunna strimlor och finhacka den.
  • Blanda gräddfil, creme fraiche, lök, dill och hovmästarsås.
  • Krama ur gelatinbladen och smält dem på låg värme i en kastrull.
  • Lyft bort kastrullen från plattan och blanda ner ett par deciliter av smeten i det smälta gelantinet. Rör sedan ner alltsammans i resten av smeten.
  • Kläm fast ett smörpapper i botten av formen.
  • Blanda ner den finhackade laxen i smeten och häll allt i formen.
  • Täck med plast och låt stå i kylen i minst 5 timmar eller gärna över natten.


Garnera tårtan med lax, dill, gräslök, rödlök och citron. Eller dela den i bitar först och dekorera varje bit för sig. vill du ha nåt annat och dekorera med så kör på det! Varför inte räkor och löjrom till exempel?


Servera och njut!

Följ mig på instagram, där uppdaterar jag varje dag med mat, motion och lite reflektion och tankar. Kram på er!

7+

Kommentarer

Wow så gott det ser ut och låter! Önskar jag var hälften så bra som du på att laga mat 🙂 Jag kör ofta lite latmaskvarianten på min mat, men det där… mums! Kram Sophia

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.