Hej på er!

Här kommer ännu ett inlägg från vår resa, det sista nu, jag lovar.😅
När detta publiceras sitter jag på flyget hem till kalla vintern igen efter några veckor på betydligt varmare och skönare breddgrader.

Avkopplande semester

Den avslutande veckan här på Zanzibar har varit väldigt skön och avkopplande. Efter ganska intensiva dagar på fastlandet i Tanzania med safari och besök hos fadderbarn och i massajbyar på landsbygden så behövde vi vila lite och få lite tid för eftertanke. Det var nödvändigt efter alla fantastiska men också ibland tuffa och jobbiga intryck.

Det har varit mellan 30 och 35 grader här hela veckan, ingen kan klaga på det! Men förutom att bada och njuta av värmen så har vi såklart tagit oss runt ön lite också.

  • Vi besökte fängelset på Prison Island utanför västra kusten och fick även se uppfödningen av landsköldpaddor. 
  • Vi gick en guidad tur till fots i Stone Town i stekande hetta och utforskade gränder från 1300-talet. Då passade vi även på att besöka Freddie Mercury-museet som är beläget i samma hus som han växte upp i, han bodde här på ön till han var åtta år. Har alltid älskat hans musik! 
  • Det blev också en tur till nordöstra sidan av ön för en fantastisk dag med snorkling utanför Mnemba Island. Det var otroligt klart vatten, alldeles turkosblått och vi hittade verkligen Nemo och alla hans vänner!

Jag låter bilderna tala för sig själva:

Mat, kropp och själ!

Minimagen har mått bättre här på Zanzibar än på fastlandet. Det har varit lättare att göra bra val när det gäller mellanmålen och vi har ätit mycket gott. Jag brukar ju tjata om balans i tillvaron och det försöker jag verkligen ha. Det har blivit mycket färsk frukt och annat nyttigt men jag vill ju kunna äta nån pizzaslice eller en halv dessert nån gång också. Så det gör jag och jag försakar inget, men lagom är ju bäst. 

En annan sak som har känts så himla bra är min kropp! Den har orkat med värmen väldigt bra och jag har känt mig bekväm i badkläder för första gången nånsin tror jag! Bara en sån sak! Visst har jag lite lös hud på framför allt magen, men en bra tankini gör att det känns ok. Jag är ju inte längre överviktig och behöver inte längre dölja en massa valkar och volanger som jag alltid gjort förut. Och det mina vänner är en stor, stor befrielse!Härliga Zanzibar!

Zanzibar är ett paradis på många sätt. Ortsbefolkningen är oftast väldigt trevlig och avslappnad. Det är mycket Hakuna Matata-mentalitet, allt löser sig liksom. Visst är det lite turistigt på sina ställen, framför allt i Stone Town, men oftast inga ”gåpåiga” försäljare som inte ger sig.
Vi har haft det superbra och är väldigt nöjda med vår vistelse! Men nu åker vi tillbaka till verkligheten och
 vardagen igen, det vill säga lite bättre och mer regelbundna matvanor. Borta bra men hemma bäst heter det ju! 

Det finns fler bilder på mitt instagramkonto, kika gärna in där!

21+

Kommentarer

Spännande resa ni varit på! Kul att du delar med dig! Vår dotter var på Zanzibar för ett par månader sedan, hon upplevde däremot att det var väldigt många gåpåiga säljare och inte bara att de sålde krimskrams utan betydligt mer otäcka saker 🙁 hon åkte själv, och hon blev varnad att gå ut efter mörkrets inbrott, så dit åker hon nog inte igen :-/ eller också ska man välja en annan plats på Zanzibar.
Jag undrar lite vad du hade med på flyget att äta? Vi åker varje år på semester och har 2 veckor kvar till avfärd 🙂 och flyget tar ju en sådär 10 timmar och jag inser ju att jag måste ta med något ätbart även om vi får mat på flyget så MÅSTE jag ju ha mat var tredje timma 🙂 bars är ingen höjdare, men fungerar ju i värsta fall…funderar på nötter? Hur gjorde du? Tack för en bra blogg, läser men är nog lite dålig på att kommentera 🙂

0

Hej!
Tänk att man kan få så olika känsla och bemötande på samma resmål! Jag tänker att man som ung tjej som reser ensam nog är mer lockande för skojare och andra som inte har rent mjöl i påsen. Tyvärr, för så borde det verkligen inte vara. Trist, för vi gillade verkligen Zanzibar.

När det gäller maten på flyget så hade jag på vägen dit några grova skivor bröd med ost och räkost på, inte helt optimalt kanske men det funkade. Jag hade även en liten påse Baby-bels, en burk med riskakor, en banan och ett par bars i reserv. Vi hade tur för maten på flyget var helt ok denna gången.
På vägen hem hade jag fortfarande ett par bars kvar (håller med om att de inte är nån höjdare, men i nödfall så funkar det ju…!) och även riskakor.
Nötter hade jag nog undvikit, man vet inte om det finns nötallergiker i närheten.

Roligt att du kommenterar! Lycka till, hoppas att ni får en härlig resa, att komma till värmen ett tag är aldrig fel!:)

0

Tack för tips! Fasiken tänkte inte på det där med nötallergiker 🙁 smidigt att ha med annars, tänkt mig lite cashewnötter och makadamianötter naturella, men får hoppa det. Riskakor är ju smidigt även om det inte mättar så mycket 🙂 och kanske de där färdiga knäckemackorna man kan köpa kan vara ett alternativ? och så får nog några bars slinka ner, som sagt inte superbra men bra att ha som reserv. Har du några tips på bra bars? Jag har provat mängder olika men tror inte jag hittat nån som är wow :-/ men viktigast är ju att man blir mätt i magen och så lite socker som möjligt tänker jag 😀 //Maria

0

Det är ju inte alla nötallergiker som har problem med att grannen äter nötter såklart. Men man vet aldrig!
Färdiga knäckemackor är ju toppen, varför har jag aldrig tänkt på det innan? Det måste jag lägga på minnet till nästa resa!
När det gäller bars så är jag väldigt kräsen. Äter dem väldigt sällan men när jag väl gör det så blir det i regel Barebells. Finns ju i flera olika smaker numera. Mint dark chocolate är ganska ok tycker jag och likaså lemon curd-smaken. Hoppas att du hittar någon du gillar! Kram!

0

Tack för dina tips om Barebells ska prova, vill inte de ska smaka för sött, vilket jag ofta tycker att bars gör 🙂
Kram//MariaG

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.