På uppmaning så kör vi en favorit i repris. Det kommer nämligen lite önskemål om en ny matdag i bilder, det verkar vara ett populärt inslag på bloggen. Och absolut inte mig emot, jag tycker bara att det är roligt att kunna inspirera! Här, här och här kan du kolla in fler matdagar i mitt liv.

Så här kan alltså en fredag se ut hos mig:

För-frukost

 Baricoltabletter nedsköljda med Fun light-saft. That’s it, så är det gjort liksom! 

 

Frukost

Jag är oftast ledig på fredagar. Det betyder att jag nästan alltid äter frukost lite senare än övriga vardagsmorgnar. Denna morgon blev det en skiva lingonkubb (grovt surdegsbröd med fullkorn och lingon) med kokt ägg, kaviar och lite klippt gräslök. Jag orkade äta upp hela mackan den här gången. Så är det inte alltid, ibland tar det tvärstopp och då får jag lämna en liten bit.

 

Förmiddagsmellis 

Blev istället en tidig lunch kan man säga för jag behövde något stadigare innan träning. Gjorde det enkelt för mig och slängde ihop en Caprese på mitt sätt. Tärnad mozzarella, färgglada tomater, skivad rödlök, strimlad basilika och italiensk salladsdressing, mums!

 

Lunch

En sen sådan på grund av träningspasset på gymmet. Det behövde dessutom gå fort så jag stekte några bitar rösti från frysen tillsammans med lite bacon. Tillsätter man en klick rårörda lingon så blir det en god och mättande lunch. Ibland får det duga med halvfabrikat.

 

Eftermiddagsmellis

 Fick denna dag bli lite nyplockade hallon från trädgården. Närproducerat, ekologiskt och supergott! Var inte jättehungrig så det räckte faktiskt med lite bär.

 

Middag

Just denna fredag var det dags för konsert på kvällen! Tillsammans med några vänner skulle vi se Ola Salo på Arenan och det var bestämt att vi skulle äta middag på restaurang innan. Jag valde en helt underbar pastarätt med kronärtskocksås, vitlök och parmaskinka med massa parmesan över! Egentligen såg den ganska trist och färglös ut, men det var sååååå gott! Halva portionen fick plats i minimagen och resten fick jag med hem i en låda.

 

Kvällsmellis

Vid hemkomst insåg jag att jag trots den ganska sena timmen var tvungen att få i mig något. Valet föll på en färdigpreppad låda från kylen som innehöll keso blandat med vaniljkesella. Den toppades med en röra av stekta äpplen, kanel och havregryn som jag också hade färdigt i kylen. Ovanpå det ströddes sedan några färska blåbär. Snabbt och enkelt alltså!

 

Så kan alltså en matdag se ut för mig

Jag räknar aldrig kalorier och väger eller mäter inte. Orkar fortfarande bara mindre portioner, äter alltid på en assiett eller i en mindre skål. Sätter heller inte klockan utan äter när jag är hungrig och slutar äta när jag är mätt. Är viktstabil och mår bra. Helt enligt mina önskemål alltså och jag är såååå tacksam att min minimage fungerar precis så som jag vill! 

Och Ola Salo-konserten då? Jo, den var en riktig hit! Jag har alltid gillat både honom och The Ark och älskar verkligen den musiken, så det var en riktig toppenkonsert helt enkelt!

Följ mig gärna på instagram, minimagen18 kallar jag mig där.

Kommentarer

Tack för matinspiration! Jag har bara två dagar kvar på ”lättuggat-perioden” och har kikat igenom nästan hela bloggen här i jakt på matförslag …. Idag provade jag ditt recept på kesofrutti och det var verkligen gott! Det kommer att bli ett favoritmellanmål 😊

0

Hej! Tack själv för att du läser och kommenterar! Kul att du gillade det, kesofrutti är nog även mitt favoritmellanmål för tillfället! Går ju att variera oändligt med olika tillbehör också.
Men det ska bli skönt att strax få tugga på riktigt va? Jag minns att jag längtade jättemycket efter det.
Stort lycka till på din viktresa, tugga ordentligt! 😜🤗

0

Tack! Ja snart kan jag prova med granola på kesofruttin också 😊 Ska bli skönt att få börja med tuggmat och komma in i mer långsiktiga rutiner!

0

Jag får lite funderingar när jag läser bloggar och ser vloggar där folk har gjort en sleeve, flera menar på att efter ett par år så äter man ”normala” portioner. Hmm, tänker bara att med den lilla magsäck man får så kan det väl egentligen inte fungera om man inte töjer ut sin lilla magsäck genom att äta förstora portioner? Samtidigt så känner jag för egen del att jag inte har som mål att äta ”normala” portioner. Är min lilla mage nöjd med små portioner så antar jag att jag själv är nöjd och mätt också?
Hur tänker du som redan är opererad angående det här? Förstår ju att det är väldigt individuellt men själva grundtanken kan väl inte vara att man ska töja ut sin lilla mage?

Har bekanta som gjort Gastric by pass, och som gått ner otroligt mycket men som efter några år gått upp runt 15-20kg och då blir jag lite mörkrädd :-O och jag hoppas att det beror på att de gjort dåliga val, inte på att en operation bara ”Håller” några år….ingen av dom har gjort en sleeve vad jag vet.

Jag har lovat mig själv att jag verkligen ska vårda min sleeve och inte tappa kontrollen och töja ut min lilla mage igen, för jag vill verkligen inte det!

kram/Maria (som gör min sleeve måndag den 16/9!!)

0

Hej! Ja, det är lite klurigt det där, det är ju så individuellt.
Men jag tänker precis som du. Jag kan inte såhär 18 månader efter min op äta stora portioner och har inte heller som ambitionen att så småningom göra det heller. Jag har dyrt och heligt lovat mig själv att verkligen ta tillvara på den här chansen som jag gett mig själv. Min sleeve har ju fått mig att må så himla bra och jag ska göra allt i min makt för att jag ska fortsätta att vara normalviktig livet ut.

Utan att vilja trampa någon på tårna så tror jag att den största anledningen till att man går upp i vikt igen efter en överviktskirurgi är att man inte följer de kostråd man får. I början är man kanske försiktig men efterhand som magen blir tåligare och kanske klarar av mer fett och socker så väljer man ”fel mat”, energiintaget blir för stort och man ökar i vikt trots att man fortfarande äter mindre portioner. I många fall handlar det kanske om en sorts matmissbruk i grunden och det är ju svårt att operera bort.
Sedan finns det ju också dom som klarar av lite större portioner tidigt och som har svårt att bli mätta. Då handlar det ju bland annat om att hungerhormonet ghrelin finns kvar i större omfattning än vad som är meningen och det kan ställa till det ordentligt. Då vänjer minimagen sig vid att ta emot mera mat, det går ju att töja den litegrann och då är man ju på väg på fel håll.
En del väljer att dricka till maten och spolar då igenom maten snabbare och därmed blir de hungrigare snabbare också. Ja, det finns så många teorier om varför en viktuppgång sker för vissa och varför operationen inte är lika effektiv för alla, och ingen kan riktigt svara på varför.

Jag är i alla fall så oändligt glad och tacksam att jag har turen att min minimage numera fungerar så som jag vill att den ska göra. Jag nådde min målvikt och mer därtill, jag är viktstabil utan att behöva kämpa alltför mycket och jag äter vad jag vill, när jag vill. Behöver inte väga och mäta utan slutar äta när jag blir mätt. Kollar inte klockan heller och är inte benhård på 3 timmar mellan måltiderna. Ibland kan det gå 2 timmar mellan och ibland funkar det med upp till 4 timmar. Men jag är noga med att inte gå hungrig och fokuserar oftast mest på proteinet och äter inte sötsaker varje dag heller. Men jag ska inte sticka under stol med att jag hade problem med mättnadskänslor och illamående i början.

Det blev ett långt svar, vet inte om jag svarade riktigt på alla dina funderingar. Men det är ju lite komplext det här. Vi är ju olika individer och våra kroppar hanterar det här på olika sätt! Det får vi aldrig glömma bort.
Stor kram till dig och stort lycka till på måndag! Det kommer att bli toppenbra! 🙂

0

Tack för att du tog dig tid att svara! Jag gillar långa svar 😉 Skönt att höra hur du tänker iallafall, och jag kan säga att jag tänker nog lika. Sen ska jag väl inte säga för mycket jag har ju inte en aning om hur min minimage kommer uppföra sig men jag hoppas på det bästa!

kram//Maria

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg