Träningsutmaningar -nay or yay?

Hur känner ni? Är nyfiken på vad ni tycker och tänker! Spontant skulle jag säga att utmaningar är bra och roliga om man kan använda sig av de på ett positivt sätt. Om man låter de inspirera en och inte får en att tävla eller jämföra sig på ett negativt sätt. Kan vara en hårfin gräns.

Min personliga tanke

Om jag ser en utmaning som jag tror passar mig och mitt liv just nu. Om jag tror att den kan pusha mig utanför min comfort zone och hjälpa mig mot ett mål jag redan har, eller ett nytt spännande mål -då är det helt perfekt! Det kan verkligen ge mig den där extra peppen! Om jag till exempel lovar mig själv att promenera varje dag kan jag tyvärr lätt ställa in det pga. dåligt väder eller för att jag rent krasst inte orkar eller har lust. Jag dealar med mig själv. Någon som känner igen sig? Om jag däremot har ”comittat” till en utmaning så pushar jag mig lite extra och kör på! Så för mig är utmaningar toppen!

Sophia i träninskläder, ute på promenad och kvällsbild över vattnet

Win win

I och med att jag ”comittar” och gör det där jag vanligtvis inte skulle ha gjort tack vare utmaningen, ja då märker jag ju att jag ju faktiskt kan! Det var inte så jobbigt, farligt, omöjligt osv. Det stärker mig, peppar och motiverar! Å det hjälper mig även efter att utmaningen är slut, genom att jag gärna fortsätter eftersom jag då hunnit skapa mig en ny vana.

Utmaning vs tävling

Jag tävlar bara mot mig själv. Jag kan inte och vill inte jämföra mig med någon annan. Det är viktigt att minnas att vi alla är olika och har olika förutsättningar och utgångsläge. Blir man triggad ska man kanske man inte ska hoppa på sådana här saker. Kan man däremot använda andra som inspiration för sig själv så go go go!

Två utmaningar jag kört/kör nu i mars

Den här månaden har jag varit med i två utmaningar på Instagram. Den ena utmaningen varade en vecka och handlade om att skapa någon form av rörelse varje dag under de 7 dagarna. Det kunde vara ett träningspass, yoga eller promenad till exempel. Den andra utmaningen är en stegutmaning om minst 10.000 steg om dagen och den löper över hela mars.

Sjukdom satte lite käppar i hjulet för stegutmaningen

Ger man upp då? Nej nej nej… Gamla Sophia hade tänkt att ”jaha, då var det kört” och skitit i det.
Nya Sophia väljer att tänka om lite istället och justera utmaningen för att nå målet. Jag behövde lyssna på kroppen och vila lite när jag var sjuk. Det är också nyttig träning för mig att kunna släppa och vila utan dåligt samvete. Eftersom jag inte kunnat gå mina 10.000 steg varje dag har jag tänkt såhär! 10.000 steg om dagen hade blivit 310.000 steg totalt i mars. Klarar jag det så klarar jag utmaningen 😊 Tre dagar kvar (om man räknar med idag) -Nu kör vi! Tror ni att jag klarar det?

 

Stor kram till er alla! Var rädda om er ❤
/Sophia

Healthier_zoph på Instagram

 

12+

Kommentarer

För mig är nog en utmaning mer en negativ stress… varit bra på ursäkter att inte träna i många år men sen jag började min ”resa” i höstas så känns det roligare. Inte många dagar jag missar gåbandet, promenera ute är nästan ett måste på helgerna (hatade att promenera förr), har kommit igång att simma och nästa vecka, 2 månader efter min gastric bypass, är det dags att komma igång på gymmet! Klart det är lättare när man har färre kilon att släpa på men för mig är det mer mentalt… att göra vad jag kan för att må så bra som möjligt både till kropp och själ😋

0

Hej Åsa och tack för din kommentar 🙂 Vilken bra insikt att utmaningar kanske inte är det bästa för just dig. Det gäller ju att hitta sin grej och det låter det verkligen som du gjort! Wow vad imponerande att höra vad mycket bra rutiner du kommit igång med! Heja dig 🙂

0

Hej goa du!! Kloka tankar!! <3 För min del är jag också "för" att bara tävla mot mig själv! Orkar inte tävla mot andra, även om jag ibland, då jag blir omgådd på Ullvirundan tänker – skit!! 😉 hihi!! Man måste i sin egen värld hitta det som är bra för en, ta beslut och känna sig för vad som fungerar för just mig!!Själv måste jag vila mellan gångerna annars tappar jag orken och lägger av.. Därför är min utmaning att "bara" gå 4 ggr/vecka och vila 3.. Sedan hur jag lägger upp dem varierar!! 😀 Kämpa på och du är fantastisk!! Kram Eva-Marie <3

0

Heeej <3
Tack snälla du, vad roligt att du gillade inlägget! Det låter som att vi är rätt lika 🙂 Att tävla lite mot mig själv kan jag tycka är kul ibland, tex att försöka gå lite snabbare än gången innan, eller lite längre. Sen tycker jag också att ibland har han vunnit bara man tar sig ut alls. Precis som du säger är det även viktigt att ha lite vilodagar och lyssna på kroppen också. Det ska ju inte bli ett tvång eller press, då tappar man glädjen i rörelsen och det bli något negativt istället. Det vill vi ju inte.
Tack snälla för din fina kommentar och heja på du med! Kram kram

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.