Grattis lilla kära du ❤

Jag kan för mitt liv inte förstå att det har gått ett helt år redan! Vart tar tiden vägen? Det här året har vi verkligen varit på en förändringsresa och lärt känna varandra, jag och min lilla mage. Tänkte berätta lite hur det här första året har varit.

Dagen med stort D

10 Januari 2019 var dagen jag genomgick min operation, en Gastric bypass. Ett stort men väldigt väl genomtänkt beslut. Jag hade läst på allt jag kunde hitta om operationen och livet efter. Hade gått med i facebookgrupper och letat bloggar för att höra hur andra hade det, samt få inspiration. Jag hade självfallet varit på infomöten med både dietist och sjuksköterska och var så taggad!

Sophia i operationskläder

”Vad fan har jag gjort”

Ja, det var min första tanke när jag vaknade. Jag hade ont och mådde fruktansvärt illa efter narkosen. Jag kräktes blod och blev livrädd! Därav tanken ”vad fan har jag gjort”. Var rädd att något var fel, men fick lugnande besked av sköterska samt läkare. Det var inte så mycket blod och det var inte farligt. Då blev jag lugn igen. Däremot var det verkligen inte skönt att hulka med nyopererad mage och där innanmätet blivit ommöblerat. Jag kräktes inte mer än den där första gången, däremot mådde jag illa och hulkade i ca ett dygn efteråt, varje gång jag satte mig upp. Jag fick syrgas så länge jag var kvar på sjukhuset och det hjälpte. Fick även medicin mot illamående som jag fick utskrivet att ta med mig hem.

Sophia med syrgas efter op

Hemgång

Dagen efter operationen fick jag åka hem kring lunchtid. Jag hade inte fått i mig särskilt mycket av vare sig vätska eller flytande mat på sjukhuset. Mina föräldrar hämtade mig med bil och jag skulle bo hos dem, det kändes tryggt och skönt. Jag var väldigt trött den första veckan och mådde som sagt lite illa, men medicinen hjälpte. Tog 1-2 korta promenader i snigelfart varje dag med mamma som ledsagare ❤.

Sophia med filter, på promenad

Mat och vätska till nya magen

Jag åt väldigt sakta och med tesked. En måltid tog ca en timme och jag fick i mig ca 1 dl åt gången och bara ca 3-4 mål om dagen. Det är egentligen för lite, men jag kämpade på. Även vatten intogs med tesked, vilket jag höll kvar vid i nästan 2 veckor. Det är väldigt olika hur vi känner direkt efter operationen, men för mig var det lite trögt att komma igång med maten.

Hunger- och mättnadskänslor

Kände varken hunger eller mättnad de första 2 månaderna, vilket var en utmaning. Man behöver lära känna sina nya signaler eftersom de inte känns som förut. Idag har jag lärt mig att när jag känner som ett vakum i magen och ett lätt illamående är det verkligen dags att äta. Men ännu hellre ska jag äta varannan till var tredje timme så att det där illamåendet inte hinner ge sig till känna.

Måltid efter op

1 år efter operationen

Jag är så tacksam! Vilken förändringaresa man varit på det här året! Jag har lärt mig att inte hata min kropp.. Bara det är hur stort som helst! Å det beror inte bara på att den är mindre nu än förr, utan snarare att kroppen nu inte motarbetar mig så som den gjorde förr. Vi är ett team nu och vi jobbar tillsammans för att må bra, vara hälsosamma och att bli starka! Jag mår bra, har energi, kan äta vanlig, hälsosam mat och slipper banta! Livskvalite! Jag älskar dig lilla Magis ❤ Tack för att det blev du och jag ❤❤❤

Oliver och charkbricka. Brieost med ett ljus i. Sophia med en lapp framför magen med ett hjärta på

Kramar till er alla, hoppas ni älskar och samarbetar med era kroppar!

Sophia

Healthier_zoph på Instagram ❤

15+

Kommentarer

Grattis! Måste varit skrämmande att se blod man kräks upp…

0

Hej!
Första tanken när jag såg blodet blev jag självklart lite rädd. Första tanken var ju att det inte kan vara en bra sak, men jag blev lugnad på bara nån minut. Sköterskan var lugn och duktig och dubbelkollade på en gång med läkaren. Det var inga mänger och heller inget farligt och det kom inget mer efter det 🙂 Tänkte att jag ville nämna det i mitt inlägg ifall någon annan stöter på det så behöver de inte bli lika rädda <3

Tack så mycket för ditt grattis och din kommentar 🙂
Kram på dig och Trevlig helg!
Sophia

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.