Min första Midsommar som överviktsopererad

Nu var det ju ett par veckor sedan midsommar, men jag tänkte ändå berätta om den. Det var något jag var lite nervös inför. Det var min första midsommar som opererad och jag skulle spendera den med killens släkt i sommarhuset i Göteborgs skärgård. Det är en liten mysig ö, men utan affär, så jag behövde verkligen planera ordentligt för att klara alla måltider. Vi var där torsdag eftermiddag till måndag lunch, så det var en hel del måltider jag behövde ha koll på för att min mat skulle räcka. Till saken hör också, att utav 12 personer i huset var det bara min kille och hans föräldrar som visste om att jag gjort en operation. Ni kan ju tänka er.. De andra har inte sett mig sen i december innan operationen, så det blev många kommentarer om min viktminskning, hur jag gjort, varför det fungerade nu när det inte fungerat förut, vad felet var förut, varför äter du så lite, ska du äta nu igen och varför vill du inte ha vin, snaps, osv osv… Jisses alltså! Haha 😊 Inget konstigt i att de undrade allt detta, men när så många personer frågar på samma gång blev det lätt lite överväldigande.

Dags att ”komma ur garderoben” som överviktsopererad

Jag bestämde mig för att det bästa var om jag ”kom ut ur garderoben” och berättade. Dock ville jag bara berätta för de vuxna och inte för de fyra unga tonåringarna i huset. Kan ju vara lite känsligt med den vikt-och utseendehets vi lever med i dagens samhälle. Jag beslutade att berätta för de vuxna så får de själva ta ställning till om ungdomarna ska veta eller ej. Sagt och gjort, på midsommaraftons kväll när ungdomarna var på övervåningen så lyckades jag få ur mig att jag hade gjort en operation och det var så skönt att få det ur sig! Det togs emot bra tack och lov och med nyfikna frågor, vilket jag mer än gärna svarar på. Självklart ska man få fråga 😊
Efter det flöt dagarna på mycket lättare och jag kände inte att jag behövde smussla lika mycket. Jag kunde slappna av. Matmässigt gick det ganska bra. Jag kunde i stort äta samma som de övriga fast i betydligt mindre mängd och skippade vissa saker som jag vet inte fungerar för mig och ersatte med sallad exempelvis.

Kollage, midsommarstång, flaggor, utsikt över båthamn, solnedgång i hamnen

Hur har ni gjort?

Hur har ni som är opererade gjort, har ni varit öppna med er operation till alla? Jag var väldigt restriktiv med vilka jag berättade för i början, men nu är det lättare och lättare att berätta. Mina absolut närmaste vänner, familj, min chef och närmsta arbetskamrater visste om att jag skulle göra operationen. Sedan dess har jag berättat för några fler, men fortfarande många som inte vet. Varför? Ja.. Tror att jag själv kanske bar på någon form av skuld att jag inte klarat av att gå ner själv, även om jag aldrig skulle lägga en sådan skuld på någon annan. Har en tendens att alltid vara mer hård mot mig själv och sätta högre krav på mig själv än jag skulle göra på andra. Något att jobba på😊 Nu känner jag att jag kan vara mer öppen med det, nu när jag landat i det hela själv lite mer så att säga. Berätta gärna om era erfarenheter!

Ha en fin söndag!

Kram Sophia

Följ mig gärna på Instagram
Healthier_zoph

Kommentarer

Hej igen!! 😀 Härligt att det fungerade för dig!! 😀 Det är massor av planering!! 😀 Själv har jag varit öppen hela tiden… Sökte ju runt på nätet om operationen och sög i mig allt jag kunde från tex andras bloggar! Sedan iom att jag själv bloggar så var det ett val jag gjorde, att blogga från början om den. ( Har ingen stor blogg, bara en för mig och mina vänner el den som vill läsa.. 😉 ) Tänkte hursomhelst att kan jag hjälpa någon i samma sits som mig så blir jag nöjd!! Berättade även irl för alla vad som var på gång!! 😀
Ha en fin forts på dagen och väldigt kul att följa dig!! Kram Eva-Marie 😀

Hej Eva-Marie 🙂
Vad roligt att du bloggar och kul för dina vänner och familj att kunna följa din resa! Vad skönt att du varit öppen med det, det måste vara mycket skönare faktiskt. Jag känner det nu när jag börjar berätta för fler, vilket lättnad det är att slippa smussla eller ”prata bort” det. Det är ju ett beslut man noga valt själv och det ska inte vara viktigt vad andra har för åsikt om det. Nu när jag har min Instagramsida och börjat blogga är jag mycket mera öppen och står stolt upp för mitt fina verktyg. Kände liksom du att det fint om man kan hjälpa eller inspirera andra 🙂
Ha en fortsatt fin söndag och jätteroligt att du tycker om att följa mig! Det gör mig superglad 🙂 Stor kram Sophia

Hej Sophia!

Kul att läsa om din första midsommar som överviktsopererad, då det var samma för mig i år! Är 19 år och gjorde min Gastric Bypass i April 2019. Jag var väldigt öppen redan från början, långt innan operationen. På grund av min unga ålder tog saker och ting lite längre tid (fler program och möten som förberedelser osv), så hade nästan 2 år innan självaste operationen att berätta för folk jag träffade 🙂 Även ett par i släkten som gjort op, så lättare att prata om det när släkten redan vet hur det är!

Midsommar för mig blev likt vanligt, bara mycket mindre portioner och såklart ingen alkohol 😉

Ska bli roligt att få följa din blogg och läsa mer om dina äventyr!
Kram Josefine!

Hej Josefine!

Vad skönt att du kunnat vara öppen med operationen, jag tror det blir mycket enklare så. Bra att släkten är med på banan också och har tidigare erfarenhet, det underlättar säkert 🙂 Intressant att höra att det är fler förberedande möten inför operationen när man ung, det visste jag inte. Låter förnuftigt! Glad för din skull att du fått hjälpen tidigt. Jag utreddes nämligen för operation första gången när jag var 21, men fick avslag för att de tyckte att jag var för ung då. Skönt att det inte blev så för dig. Härligt att höra att din midsommar gick bra den med och jag blir jätteglad att du läser mig blogg!

Stor kram till dig!
Sophia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.