1 år… Ett ÅR!!!

Kan inte riktigt fatta det faktiskt 😊 Tiden har gått ofantligt fort det här året. På ett sätt känns det som det var nyss jag fick min lilla minimage och på ett annat sätt som om den varit en del av mitt liv väldigt länge.

Inför uppföljningen

Fick min kallelse ganska exakt 1 år efter min operation. Innan uppföljningen ska man ta blodprover och fylla i en hel del frågor. Jag tycker det är superviktigt att man hjälper till att svara så ärligt man kan på dessa frågor då de används i forskning, kvalitetsregister och annat. Det är för vår egen och alla andras skull, för att hjälpa vården förstå och kunna göra det ännu bättre för oss.

Sophia

Uppföljningsdagen

Jag fick träffa en jättetrevlig och bra sjuksköterska på Danderyds sjukhus. 1 timme var besöket och det är väldigt lyxigt med ett sådant långt besök på tu man hand med en sjuksköterska som jobbar på obesitasmottagning och har träffat så många av oss. De sitter på mycket kunskap. Så förutom att de naturligtvis vill höra om oss så har man här även en utmärkt möjlighet att få ställa frågor.

Sophia på Obesitasmottagningen

Vad togs upp och hur gick besöket till

Det var ett avslappnat samtal där sköterskan ställde en del frågor om hur jag mådde och hur det går och har gått med allting. Maten, planering, antal måltider, om jag upplever dumping osv. Hon frågade om jag hittat någon form av motionsform och hur det fungerar på jobbet och i sociala situationer. Hon följde upp och gick igenom mina provsvar och kollade vikt och midjemått.

”Utlåtelse”

Sköterskan verkade nöjd med hur allt gått, hur jag mår, mina rutiner och min viktminskning och midjemåtten. Hon snappade upp och kommenterade på att jag verkar vara en person som har ett litet kontrollbehov och som har ganska höga krav på mig själv… Visste inte att jag var så genomskinlig haha, men hon har ju rätt. Proverna låg alla inom referensvärdet så det är jag glad för! Jag har varit noga med vitaminerna och jag tar 3 tuggtabletter per dag från Baricol. Ibland varierar jag mig med 2 påsar smakneutralt pulver. För mig fungerar det toppen!

Etui för vitaminer från Baricol

Komplettera med järntabletter

Jag har varit trött och ovanligt trög i huvudet haha (svårt med koncentration och minnet) de senaste månaderna och mitt blodvärde har sjunkit, även om det fortfarande är inom referensvärdet, så för mitt måendes skull ska jag öka på järnet lite grann. Som kvinna förlorar jag av naturliga själv lite extra blod en vecka i månaden, vilket kan vara en bov. Fick rådet att ta extra järntabletter varje dag under mens och i övrigt en tablett en gång i veckan. Ska testa det så får vi se! *Håller tummarna*

Tankar kring vikt, målvikt och andra mål

Ja, så var en liten milstolpe förbi! Nu ska man lära sig att stabilisera sig och hitta bra vanor livet ut. Jag har personligen inte nått min målvikt, men å andra sidan var det en målvikt jag satte själv i början och den var kanske inte helt realistisk. Jag hade gärna nått BMI ”normalvikt”, men där är jag inte heller. Inte för att det är särskilt långt ifrån, det rör sig kanske om en 3-4 kg, men det gnager mig ändå lite. Jag tycker inte man ska fokusera bara på vågen, men det är svårt att leva upp till sina egna goda råd ibland. Det är lätt att ”kasta sten i glashus” så att säga 😉

Flytta fokus

Nej, jag har inte nått min målvikt eller det BMI jag önskade. Å andra sidan har jag ökat på min styrketräning och ökar i styrka istället. En utmaning för mig är att försöka släppa siffrorna på vågen och fokusera på andra aspekter. Släppa fokus på vikt och hämta ”power” från att bli starkare, fastare i kroppen och se att kläderna fortfarande blir större trots allt. Det här behöver jag jobba på och kommer säkert fler tankar och inlägg kring det framöver. Ett för mig viktigt ämne och säkert många av er som kan känna igen sig. Hoppas ni hänger med på den fortsatta resan! Ska bli intressant tycker jag 😊

Två bilder på Sophia i träningskläder. E gammal bild för 2 år sedan och en ny från 2020

Kram på er och tack för att ni läste! ❤

Följ mig gärna på Instagram där jag uppdaterar mer eller mindre dagligen.

Healthier_zoph heter jag där!

/Sophia

 

20+

Kommentarer

Man kan ju undra var de där kilona sitter på dig du är ju supersmal i mina ögon, BMI ja, jag vet inte om det egentligen är nåt bra verktyg? Roligt att läsa om hur du upplevt första året!

kram/MariG

0

Tack snälla för din fina kommentar ❤️ Håller med dig om att BMI verkligen kan vara missvisande, och det nämnde även sköterskan. Man har ju stirrat sig blind på siffrorna på vågen halva livet, men nu är det dags att försöka släppa det. Säger ju mycket mer med spegelbild, fotografi, hur kläderna sitter och framförallt hur man mår! 🤗 Sen krävs det övning helt klart 😅 Tack igen fina du, blev jätteglad ❤️ Kram Sophia

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.