I våras fick jag en förfrågan om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp på en intervju som skulle handla om gastricbypasoperationer och tryckas i tidningen Julian.

Självklart ville jag sprida min historia, få alla som inte vågar att våga. Och alla som tror det är en enkel utväg att förstå att det är det inte.

Tidningen kom till mig i fredags, och såhär blev det.

Sofie Månsson från Helsingborg gjorde en gastric bypass i januari 2018. Hon bekostade sin operation själv då hennes BMI var 35 och hon hade diabetes typ 1 och inte typ2.

Skåne har BMI 40 som gräns, många andra landsting har BMI 35, för att man ska få operationen bekostad av landstinget.

 

Funderade du länge innan du bestämde dig för en operation?

–        Jag funderade på detta under två år, säger Sofie.

–        Jag har gått upp och ner över 300kg under 22års tid.

 

Vad blev som du trodde och vad blev inte som du hade föreställt dig efter operationen?

–        Jag gick ner de 80 % av övervikten som operationen ”lovar”. Men sedan var det stopp trots träning fyra dagar i veckan, säger Sofie.

–        Jag fick då lägga till en mils promenad dagligen för att nå mitt mål.

–        Jag trodde inte att jag skulle kunna äta normala portioner ett år efter operationen och jag trodde att kilona skulle ”trilla av” fortare o lättare.

–        Sedan trodde jag inte att det fortfarande skulle vara så lätt att gå upp i vikt om man inte använder sina verktyg rätt.

–        Jag föll tillbaka i gamla vanor och efter ett år gick jag på två månader upp sju kilo. Men jag stoppade där och har med hjälp av bra vanor hittat rätt igen och lyckats gå ner de kilona.

–        Jag äter rätt 80 % av tiden och unnar mig de andra 20% vilket jag blev rekommenderad inför operationen, berättar Sofie.

 

Vad vill du säga till de som går och funderar på att göra en gastric bypass?

–        Att inte gå och banta hela livet! Livet är till för att levas, utbrister Sofie.

–        Jag tycker personligen att man borde testa att gå ner en gång själv innan man överväger en operation. Vissa klarar att behålla vikten efter en vanlig viktnedgång medan andra kan ägna ett helt liv åt jojobantning, säger Sofie.

–        Men det är absolut ingen Quick fix, betonar Sofie.

–        Jag trodde det innan jag läste på. Det kräver att du förändrar din livsstil. Många av oss har ju ätit oss till övervikten på ett eller annat sätt. Sen finns det så klart vissa sjukdomar som försvårar en viktnedgång, säger Sofie.

–        Men en operation kan vara ett fantastiskt verktyg. Jag har både hypothyreos och diabetes typ 1. Efter operationen har jag sänkt mitt insulin med 80 %.

–        Operationen var värt varenda krona. Folk lägger tusentals kronor på bilar man sitter en kort stund i varje dag. Investera i din kropp! Den spenderar du all din tid i!

 

Följ Sofies resa på instagram @detsitterihuvudet eller på hennes blogg

www.levdittliv.se/author/sofie

HÄR kan du läsa en liten presentation av mig

Mina instagramkonto
Så missar du ej när bloggen uppdateras

Kommentarer

Häftigt!
Betalande också min själv och gjorde den i Juni nu 2019. Änsålänge har jag gått ner 16 kg. Älskar min mini mage men det är som du säger ingen dans på rosor och är ett verktyg för att lyckas!
Jag jojobantade i 4 år, önskar jag vågat tidigare för att bespara min självkänsla och psykiska mående.

Vilket bra val,bästa investerade pengarna.Avundsjuk att du *bara* jojobantade 4 år. Jag jojobantade 21 år.Jag önskar att jag gjort min för 21 år sen, för precis som du säger. Då hade man haft många fler år med bra/bättre psykiskt mående. Men vi kan inte göra något åt det, bara att blicka framåt/ Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.