Dumping

Dumping är obehagliga symtom som uppstår till följd av att magsäcken släpper igenom för mycket innehåll på för kort tid direkt till tunntarmen. Tillståndet uppstår ofta efter operationer på magsäcken, som till exempel gastrisk bypass.

Vad händer vid dumping?

Vid dumping kommer en stor mängd maginnehåll snabbt ner i tarmen och maginnehållet tar inte den normala ”pausen” i magsäcken. Detta orsakas som regel av kirurgiska ingrepp, skador på magsäcken eller en dåligt fungerande nedre magmun. Medan magsäcken är tänjbar och ganska tät har tunntarmen inte samma egenskaper. 

Utspänningen av tarmen kan ge både illamående och smärtor och kan göra att passagen genom tarmen sker snabbare – vilket ger diarré. Dumping kan också bero på att vätska lämnar blodbanan alltför snabbt. Detta kan ge blodtrycksfall med matthet, obehagskänsla och yrsel, och reaktionen kan bli så kraftig att man svimmar.

I vissa fall kan dumping leda till en försämrad reglering av blodsockret några timmar efter ett anfall. Om partiklarna i maginnehållet till stor del utgörs av sockermolekyler kan detta orsaka en snabb blodsockerstegring. Kroppen försöker överkompensera med att frisätta för mycket insulin, och man får då ett blodsockerfall som en reaktion på detta. Mat med mycket socker är därför förenat med kraftigt ökad risk för dumping.

Hos personer som fått delar av magsäcken borttagna förändras magens hormonreglering. Detta kan också förvärra besvären vid dumping.

Typiska symtom vid dumping

De flesta upplever problemen 30-60 minuter efter att de ätit, detta kallas för tidiga symtom på dumping. Söt mat som sötsaker, choklad, karameller, läskedrycker, glass, fruktjuice, milkshake etc. passerar snabbt ner till tunntarmen och är den vanligaste utlösande orsaken till dumpingbesvär.

Symtomen är

 • Illamående
 • Matthet och obehagskänsla
 • Diarré
 • Sömnighet
 • Svettning
 • Snabbare puls
 • Yrsel

Men ibland kan man bli så svag att man måste lägga sig ner tills symtomen går över. Man kan förebygga sådana här symtom genom att begränsa intaget av socker och äta små måltider. I dessa fall är det bättre att använda sötningsmedel än socker.

Min första dumping

Fick jag någon v efter operationen, sov på hotell i Göteborg.

Åt frukostbuffé, tog pytte lite av de mesta.

Så det var ju helt omöjligt att veta vad jag dumpade av.

Fick springa upp på hotellrummet , sätta mig på toaletten och allt rann ur mig. Samtligt som det kändes som att någon sprutat in sömnmedel i mig.

Men tur i oturen var att det var en liten toalett så jag halvsov på vasken samtidigt som jag satt på toaletten. Sen somnade jag en timme efter det, sen var allt som bortblåst.

När dumpar jag

Önskar jag kunde ha ett svar på detta.

Det är så olika, vilket är så jobbigt.

I början dumpade jag på smaksatt latte så det undvek jag i ett år.

Nu är det enda jag vet säkert att jag dumpar på är Mcd Sundae Deluxe Daim.

Det är oftast på sött, men jag har dumpat på en grov ”nyttig” macka.

Jag dumpade på Magnum White Chocolate & Cookiese, men den va så god så testade igen och dumpade igen. Testade en tredje gång och nu kan jag äta den utan problem.

Jag tror oxå det beror på vad man ätit innan,vad som finns i magen tarmarna.

Jag dumpar till 99% aldrig på godis.

Men va på Coop blev sugen på sådannaa långa punchpraliner, köpte bara 5 st för det va en vardag. Men dumpade och fick köra snabbt hem o lägga mig.

Dumpning

Värsta dumpingen

Hade jag i söndags.

Mina dumpningar är alltid extrem trötthet och är över på en timme.

I söndags tog jag mig en vanlig latte och ett wienerbröd i Ullared. ( Detta åt jag förra söndagen igen hos en kompis utan problem)

När jag va klar tog jag min kundvagn SEN kom världens illamående så jag ville kräka,hela varuhuset snurrade, kändes som jag fått dubbel dos sömnmedel, kunde inte svälja, halsen svullnade upp (kändes det som) och svetten rann av mig.

Jag tänkte vi får avbryta vår semestertripp, jag måste hem.

Jag hoppade över att äta när mitt sällskap åt.

Men en dryg timme försvann svettningen,efter två halsen ,efter 3 timmar tröttheten och efter 4 timmar illamåendet.

Detta vill jag ALDRIG vara med om igen, samtidigt önskar jag att jag reagerade såhär på godis,så jag kunde hålla mig ifrån de skitet.

Råd som kan hjälpa vid dumpingsyndrom

 • Äta mindre måltider.
 • Undvika att dricka till måltiderna.
 • Ändra matvanorna – äta mat med färre snabba kolhydrater.
 • Äta mera fibrer.
 • Undvika alkohol.
 • Tugga maten ordentligt.
 • Undvika mat som innehåller mycket syra.
 • Laga maten på de mest hälsosamma sätten – koka, grilla eller ugnsbaka maten.
 • Se till att man får i dig tillräckligt med vitaminer, järn och kalcium.
 • Ligga ner efter att man har ätit

Denna Frappe dumpade Lina på efter halva, jag dumpade inte alls.

Vad kan man göra åt dumping ?

Ha en anteckning i din mobil där du skriver upp varje gång du får dumping, vad åt du,hur va symptomen och hur länge varade den.

När jag lärde mig att min varar 45-60 min så kan man kämpa på när man får den ute för den försvinner .

Däremot om du dumpar med illamående så fick jag pimperan utskrivet, det funkar jättebra på mig,vissa blir trötta av den.

Tuggummi säger vissa att det fungerar.

Lägga sig och sova/vänta ut den.

Vad har du för tips för att bli av med dumpingen fortare / minska symptomen.

Skriv dina tips i kommentarerna så kan jag göra ett nytt inlägg och sammanställa tipsen så kan vi hjälpa varandra ❤️

 

HÄR kan du läsa om *verktyget* ej fungerar

Kram Sofie

 

Mina instagramkonto
Så missar du ej när bloggen uppdateras
5+

Kommentarer

Tack för du delar med dig!
Jag gjorde en gbp nov -18, och har dumpat så jag nästan svimmat av obehag, men som du skrev det Går över! Kanske dumpar jag fortfarande men inte lika illa, 7 av 10 gånger måste jag lägga mig ner ca 30 min efter måltid, ibland ont ibland inte, men ett jäkla illamående, jobbigt som 17. Har primperan men tycker inte de hjälper så mkt, har även tappat smaker, så det är inte bara ros att bli ”lättare” eller som de flesta okunniga säger Quick fix 😉

0

Nej fy vad obehagligt .Oj händer det vid varje måltid. Jag dumpar 1-2 ggr i månaden max. Förutom nu i somras då jag åt mycket skit.

0

Ut o gå! Andas djupa andetag. Jag har vart opad i över 8 år. Vart så dålig så jag krupit längs väggarna. Det är bara att härda ut, o tänka efter nästa gång.
Idag dumpar jag sällan, men kan ibland bli övermätt med hjärtklappning som påföljd.

0

Hej, ut o gå gör det varken bättre eller sämre för min del tyvärr. Men jag äter ju bra mat oftast och 1 dumping i månaden då. I somras blev det ju mycket skitmat och fler dumpingar. Obehagligt med hjärtklappning det har jag aldrig haft. Kul att du läser min blogg =) Kram

0

Hej, jag vaknade en morgon i somras och åt bra frukost, visserligen var banan inkluderat. Körde bil och fick svår dumping, hann åka till närmaste coop där jag fick hjälp. Det höll på så här i 13 dagar, jag t.o.m fick åka ambulans. Och akut sjuktransport till gastric bypass enheten i norra Värmland, tar 1,5 timme med bil. Vaknade 14 dagen efter att detta bröt ut varje dag i 13 dagar. Slut på problemet.
JAG OPERERADES 2011………….
Nu har det satt igång igen är på 4:e dagen, inte varit så illa som då förrän i dag. Fått 2 anfall😢 jag satt vid matbordet och hade ätit nästan 2 tunna dansk fröbröd skivor med smör och ost som jag gjort i flera år…. hann just med sista tuggan och sank ihop, min man fick hjälpa mig till soffan. Vi skulle till kyrkan och jag åkte trots jag var helt slut. Fick dumping där utan av att ha ätit men drack en läsk på vägen in. Fick hjälp av en underbar man sim hjälpte mig ut för att vila.

0

Hej jag är 78 år och har flera av symptomen som ni beskriver. Just nu har jag haft 2 dgr på rad när jag äter middag. Det börjar redan efter ett par tuggor vill svimma blir svag kör runt i magen med diarré. Jag har inte gjort någon magop. Kan man få det ändå.
Mvh Monika

0

Jag gjorde min gbp nov -12 dock fick jag mängder med komplikationer så jag blev omopererad feb -15 då de ”stal” båda magsäckarna o halva tunntarmen. Så nu är den sista biten tunntarm sydd direkt på matstrupen.
Jag äter istort sett bara en gång om dagen eftersom jag dumpar konstant. Rasar i blodsocker till drygt 2. Har uselt blodtryck med ofta så lågt som 90/35.
Eftersom jag inte har någon magsäck alls hamnar allt jag äter i tunntarmen direkt o kroppen åker bergodalbana. Först högre blodsocker pga maten sen går insulinproduktionen igång o blodsockret rasar. Jag dumpar så hårt så att det senaste halvåret stänger hjärnan helt enkelt ner o jag svimmar/somnar. Går inte att väcka mig utan jag brukar kvickna till efter tre kvart, en timma.
Jag är så hopplöst trött på allt o hade jag inte haft min son, 8,5 år med downs syndrom, så hade jag checkat ut. För just nu andas jag typ men jag lever inte. Detta är inget värdigt liv men men jag blev ju smal…

Sorry för min spya men ville bara berätta att det kan gå käpprätt åt helv oxå o inte alla operationer som får lyckade resultat…

Tack för tiden du tog för att läsa detta. ❤

0

Hej, alla!
Jag op ett magmunsbråck för 4 år sen. Vagusnerven skadades, vilket gör att jag får näring via sond. Äter lite riktig mat ibland. Bukspottskörtel o tjocktarm fungerar inte heller som dom ska.
Jag har haft dumping några ggr. Hemskt!
Har krupit på golvet, somnat över diskbänk o även somnat i en skål med glass 🤣
Det enda som hjälper är att trycka i sig socker. Numera har jag alltid Coca cola, banan o Destruxsol hemma.
Vet att Cola inte är bra för de andra organen, men va fasen ska jag göra.
Ni som har riktigt hemska dumpinganfall, jag tänker på er 🧡 Ni är grymma krigare! Love till er 🍁🍂

0

Lider av dumpningsyndrom jag med brukar inträffa runt 4 på morgonen.. 2-3 ggr i månaden. Otroliga magsmärtor,tarmarna bubblar, kallsvettas, sockret sjunker och brukar tappa medvetandet kort. Har inte opererat mig utan fick nervskador efter obehandlad diabetes typ 2. I tarmarna. Kan rekommendera att dricka ljummet vatten när dumpningen pågår . Jag får viss smärtlindring av det och påskyndar processen till kaskaden av diarré

0

Mycket intressant läsning.
Jag har inte gjort ngn operation, men haft dumping anfall i många år, visste inte att det hette så förrän igår.
Det sker par gånger om året ”bara” men jag svimmar och följden blir ju att jag ibland slår mig ordentligt, är helt slut och borta efteråt, bara sover. Ingen läkare verkar bry sig och veta ngt här där jag bor. Sökte hjälp förra året, för det går fortare och fortare från smärta till jag ligger avsvimmade och sist vaknade jag med skit överallt! Tanken skrämmer mig att jag kan få så ute på stan eller så. Såå tråkigt!

0

Hej Tora kolla upp så du inte går med diabetes typ 2. Då har du fått nervskador i magen av diabetesen som förklarar dumpningen. Även att tugga maten ordentligt är A och O

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.