Jag fick min Diabetes typ 1 när jag var 12 år gammal. Jag gick då ner tio kilo på en vecka. Och drack bland annat en liter mjölk till tre skedar pyttipanna. Kunde även plocka ut saliven som trådade sig, och hela jag stank aceton. Efter en snabb under sökning på sjukhuset blev jag hemskickad med råden att köpa tuggummi och salivfrämjande tabletter.

Jag kämpade vidare

Men tre dagar senare föll jag i koma i mina föräldrars säng. Jag hamnade på intensivvårdsavdelningen där mitt blodsocker uppmättes till 58. Jag var nära döden. När jag vaknade upp var jag så sönderstycken i fingrarna så dom tog blodsocker i öronen på mig . Alla vener var sönderstuckna och jag hade droppen kopplade till infarter på insidan av mina ljumskar. Personalen baddade munnen med samma svabbar med smak som används vid vak inom äldrevården

Detta är mitt första minne av min livslånga vän/ovän Diabetes typ 1

Vi har nu varit ett par i 30 år, den har försvårat många sjukdomsförlopp och satt mig i farliga situationer .Men tyvärr ingen sjukdom jag kan bli av med. Jag har alltid varit först att testa allt nytt inom diabetesteknologi. Tycker om att  testa nya saker, som kan få mig att leva friare och mer normalt.

Blodsockermätare

Just nu har jag en sensor på mitt lår där jag läser av mitt blodsocker ca en gång i timmen. Denna sensor byter jag själv var 14 dag. Det är en liten tunn plastslang som skjuts in under huden och läser av blodsockret i fettet. Dom flest har den på armen,men jag vill ej se min- därav benet. Den är ju inte precis vacker. Den kan placeras överallt på kroppen där det finna 0,5 cm fett. Innan min gastric bypass så tog jag 20 enheter långtidsverkande insulin och ca 60-80 enheter snabbverkande insulin per dag.

Insulin

Ökar kroppsvikten genom sina anabola egenskaper som verkar på både muskler och fett. Ju mer insulin ju mer fett bildar den, så ju mer socker/kolhydrater jag åt, ju mer insulin fick jag ta = ju mer gick jag upp i vikt.

Förkylning = obalans i kroppen och blodsockret höjs = mer insulin = gick upp i vikt.

Glädje,sorg, smärta = blodsockret höjs= mer insulin= går upp i vikt.

Ja ni förstår nog att oavsett om jag levde hälsosamt och tränade och skötte kosten så räckte det att det kom en lång höstförkylning så va det kört igen.

Graviditet

Min underbara Diabetes typ 1 har ju  också hjälpt mig att få väldigt stora barn, mitt minsta barn vägde 3900 och är född i v 36. Min son 5010 akut kejsarsnitt v 38.

Samma sak där påfrestning för kroppen= blodsockret höjs = mer insulin= stora barn.

Gastric bypass

Det finns inte så mycket info om gastric bybass och typ 1 diabetes.

Allt man hör är om typ två och att man kan bli fri från det vid en operation. Men kan det inte hjälpa typ 1 diabetes?

Jag hittade en svensk studie/artikel sedan en från USA.

Båda visade fantastiska resultat.

Jag skrev lite med två som gjort gastric bypass via ett forum på Facebook.

Båda var positiva, det enda var att viktnedgången hade tagit lite längre tid. Detta på grund av att när du blir låg så måste du få i dig kolhydrater/socker för att blodsockret ska höjas.

Och det tar ju tid  att justera med tanke på att viktminskningen tar 1-2 år.

Men jag hade bestämt mig .

Så efter informationsmötet på Aleris Malmö skulle man in och prata med läkare om vilken operation man ville göra.

Jag sa direkt Gastric bypass.

Vi pratade för och nackdelar.

Han undrade hur jag tänkte om jag blev låg, jag hade redan då bytt ut mitt druvsocker (som han var rädd att jag kom att dumpa på) mot propud milkshake.

Och hoppades att detta skulle fungera även efter operationen.

RESULTAT

Nu har snart 10 månader gått. Redan efter operationen sänkte jag ner mitt insulin från 10-15 enheter per måltid till nu 3 enheter. Jag låg lågt på nätterna, och i somras började jag att ligga lågt två gånger per natt. Detta slet väldigt på kroppen, att vakna och tvingas äta två gånger per natt och sen va man ju pigg. Så när jag hade semester så satte jag på eget bevåg ut mitt långtidsverkande insulin som jag sprutat in i min kropp i 30 år.

Lågt Blodsocker = Känning = hypoglykemi

Hur fungerade detta efter operationen? Precis som jag gissade så fungerade det utmärkt att dricka en halv propud.

MEN när kroppen är nere på lågt blodsocker finns INGEN mättnadskänsla, så det gäller verkligen att tänka och kämpa mot kroppen. Att bara dricka en halv propud och vänta 10-15 min och kolla blodsockret.

Lindrig hypoglykemi kan behandlas genom att man äter eller dricker 15–20 g snabba kolhydrater såsom druvsockertabletter, sötsaker, läskedrycker eller fruktjuice.

En del personer med diabetes kan även behöva ta 15–20 g långsamma kolhydrater om det inte är dags för nästa måltid. Ett blodprov bör tas efter 15–20 minuter för att kontrollera om blodsockervärdet har återställts. För jag har lyckts få i mig kopiösa mängder mat när min blodsockermätare visat LO, ätit tills maten kommit upp igen för det är stopp hela vägen.

Men man lär sig

Och jag har aldrig varit rädd för min diabetes typ 1.  Den har aldrig hindrat mig från något, jag har gjort det jag viljat i livet och den har fått hänga med. Men tänk så mycket bättre den redan mår, och mitt blodsocker är stabilt. Och med hormoner jag slipper spruta i mig på grund att jag valde att göra en gastric bypass.

Och alla följdsjukdomar

Diabetiker riskerar få har minskat då värdena stabiliserats och över 33 kilo är borta för gott.

(Anledningen till det svajande blodsockret är att jag fick en kortisonspruta i knät i morse, och kortison höjer blodsockret. Så det har/är lite svajigt idag.

 

Kram Sofie

 

Mina instagramkonto
Så missar du ej när bloggen uppdateras

 

 

1+

Kommentarer

Jag gjorde gastric bypass operation 23 nov 2017 och har tappat 25 kg sen dess men utan min freestyle libre skulle jag nog inte vågat att gjöra den operationen. Känner igen mig i din beskrivning.
Själv har jag lite svajigt bs då jag tränar så mycket nu när man orkar då kg är borta.
Typ 1:a sen hösten -74

Roligt att få läsa om en annan typ 1:a med liknande erfarenhet
Bra skrivet och ha det bra?

0

Nämen va roligt att en till med diabetes typ 1 har hittat hit. Idag kan jag inte ens tänka mig ett liv utan Freestyle Libre. Vet inte ens hur jag orkat med allt detta stickande innan. Du kommer hitta rätt bland mat,blodsocker och gbp målen. Själv anpassar jag träningen efter måltiderna. Jag äter middagen och sen beger jag mig och tränar ( ca en timme senare är jag på gymmet) Tränar ca 1 timme. Hem duscha och intar nästa mål.=3 timmar emellan. Ligger jag lågt/under 6 tar jag inget insulin till måltiden innan gymet. Man får laborera och hitta sin väg.
Har du något instagram? Eller jag följer redan dig där kanske?

0

Nä inget instagram, jag är sällan social på nätet men jag kunde inte låta bli att göra ett inlägg när jag såg att någon annan hade gjort samma ingrepp och är typ 1:a.
Just nu håller jag på att kolhydrat räkna tänk 44 år med diabetes och nästan aldrig gjort det för.
Det är nog för att det är mycket lättare att hålla koll på bs med scannern men nu undrar jag om jag inte behöver lite väl mycket insulin jag tränar ca 1h 4-5 ggr vecka och övriga dagar pulshöjande ca 30 min
Jag behöver ca 1E på 2.5k äter ca 100k om dagen medelvärdet de senaste 5 dagarna är 8.5
Simning 3 ggr vecka styrketräning 2ggr ( obs styrketräning höjer mitt bs här kräver jag extra E )
Har även provat att sänka k intaget men då blir bs helt okontrollerbart det är bättre att veta av när man stoppar i sig k och inte få kroppen att omvandla protein till k.
Har ingen aning om jag är unik i detta fall ?
Nu -30 kg
Mvh Håkan

0

Hej
Och gud vad kul att du hittade hit.
När jag började min resa så letade jag som en galning efter andra med typ 1 diabetes.
Vilket var nästan omöjligt.
Freestyle Libre mätare eller liknande har gjort livet mycket lättare för oss diabetiker.
Jag har levt på bara protein och fett ( ketodiet) och har då nästan kunnat slopa insulinet helt.
Så det är nog när och hur mycket och hur ofta du lägger till och tar bort kolhydrater som påverkar ditt blodsocker.
Det är ju kolhydrater som är blodsocker höjande.
Ang styrketräning så beror det nog helt på ditt upplägg där med, kör du för att bygga? Tunga vikter? Eller lättare för att hålla formen? Intar du någon pwo innan passet.
Jag har fått prova mig fram.
Lycka till i djungeln
Och jätte grattis till minus 30 kilo
God jul på dig ?

0

Hej! Har typ 1 och funderar på en gastric sleeve. Typ 1 sedan 12 årsåldern o är44 i dag. Men oron är ju detta med lågt bs ?
Känner igen mig med att äta tills det går över:)
Så skönt att finna någon som gjort denna resa❤️
Kan man följa dej nånstans?
Mvh Linda

0

Hejsan
Och vad kul du hittade hit
Du kan följa mig på instagram där heter jag detsitterihuvudet
Jag svara även på dm där hyfsat fort.
Fundera ej på detta med lågt blodsocker, kroppen kopplar om o skriker efter mat/kolhydrater när du sjunker.
Och man kan äta som en häst.
Jag dumpar tyvärr inte på socker och har inga problem med dextrosol.
Men jag föredrar propud som inte är så sött och innehåller protein med.
Annars fungerar en apelsin som 3 dextrosol.
Du kan ju även äta en smörgås el andra kolhydrater för att höja ditt blodsocker, dricka mjölk.
Så detta är INGET problem.
Lycka till i ditt val.
Undrar du ngt mer så bara fråga
Kram Sofie

0

Tack för att du delar om livet med diab 1 och magop. Du inspirerar mig att fortsätta. Jag har oxå d t 1 och är sleeve opererad. Har minskat insulinet och vikten. Du är en bra förebild! Grattis till så bra Hba1c! Kram

0

Tack
Och vad kul att du hittat hit, det är inte lätt att hitta typ 1 diabetiker som gjort eller ska göra en gbg. Det märkte jag när jag sökte innan op.
Ha det bra du med och kämpa på.
Kram

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.