Detta är en artikel från månadens Amelia som jag fann intressant att hela 10% går upp HELA sin viktnedgång.

Längst ner hittar ni fakta jag ALDRIG hört.

Så görs en gastric bypass

Vid en gastric -bypassoperation kopplas det mesta av magsäck och tolvfingertarm bort, istället går maten direkt till tunntarmens mellersta del. Eftersom maten nu kommer snabbt ner i tarmen blir man snabbare mätt. Hungerkänslorna minskar påtagligt.

Efter operationen kan du må illa och känna dig matt om du äter för fort, för mycket eller för sött. Du är oftast inte heller lika sugen på fet och söt mat. Du får stanna på sjukhuset i en till två dagar. De flesta är sjukskrivna 2-4 veckor efter operationen.

Första tiden efter operationen äter du väldigt lite vid varje måltid. Dieten är flytande mat, sedan mjuk mat och efter några veckor vanlig mat.

10% går upp HELA sin viktnedgång

Två år efter operationen kan du oftast äta normalstora portioner.

Besvär som kan uppstå är ofta relaterade till något slags hinder i tarmpassagen, eller till gallsten.

Efter operationen behöver du äta kosttillskott i resten av ditt liv.

I genomsnitt leder operationen till att du tappar runt en tredjedel av vikten. De flesta behåller sin nya vikt, men 10% går upp HELA sin viktnedgång. Och 5-10 procent går tillbaka till ungefär samma vikt som innan.

10% går upp HELA sin viktnedgång

Torsten Olbers är professor och överläkare vid Linköpings universitet och kirurgkliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Han är en av Sveriges främsta experter på gastricbypass och har utfört över 40oo magsäcksoperationer.

Vem är den typiska patienten?

En medelålders kvinna som har bantat hela sitt liv men endån gått upp i vikt. Nu börjar hon märka att kroppen inte längre funkar hälsan sviktar.

Vem får göra en gastric bypass

Till stor del avgör ditt BMI, förhållandet mellan längd och vikt. Den allmänna indikationen är att du ska ha ett BMI över 35.

Varför ska man operera magsäcken?

– För att undvika vikt- relaterade sjukdomar som högt blodtryck, för höjd cancerrisk, höga blodfetter och sömn- apné. Övervikten belastar även rygg och leder. Och för livskvaliteten.

Vad händer med självbilden när man tappar vikt så snabbt?

60 procent av de patienter vi opererar var överviktiga redan som barn, och då kan det vara svårt att känna igen sig i sin nya kropp. Men det vanligaste är att man ser positivt på förändringen.

Finns det fler utmaningar?

Du måste komma ihåg att ta vitamin-och mineraltillskott resten av livet, annars finns risk för brister. Du blir ofta känsligare för blodsockerfall och alkohol. De som har varit stora innan får också ofta problem med överskottshud på mage, bröst, armar och insidan av låren. En bukplastik kan bekostas av den allmänna sjukvården, men det mer estetiska får man ofta bekosta själv. Problem i livet som inte har med mer centrala när vikten blir ett mindre problem.

Finns det risk för komplikationer?

Mindre än fem procent av patienterna får långsiktiga komplikationer, som buksmärtor eller blodsockerinstabilitet. Mellan fem och tio procent av patienterna går upp hela eller största delen av viktnedgången.

Hur reagerar patienterna efteråt?

– Nio av tio säger att det är ett av de bästa beslut de tagit i livet. Men det är viktigt att klargöra för sig själv vad som är det viktigaste skälet till att göra operationen. Gör du den för att bli friskare och fungera bättre är det få som blir missnöjda. Men om du gör den för att bli ”snygg, smal och lycklig” finns risk för att du blir besviken. Ofta blir man inte smal, utan mindre överviktig. Dessutom är inte lycka lika med att vara smal.

 

DETTA VISSTE INTE JAG

I genomsnitt leder operationen till att du tappar runt en tredjedel av vikten.

( jag har hört 80% av övervikten)

De flesta behåller sin nya vikt, men 5-10 procent går tillbaka till ungefär samma vikt som innan.

( 5-10% går UPP alla kilona igen, höga siffror på ALLA kilo, känner att denna informationen skulle man fått innan operationen ÖVERALLT

Två år efter operationen kan du oftast äta normalstora portioner. ( JÄTTEVIKTIG INFO TILL ALLA SOM JAG ALDRIG HÖRT)

Har ni fått/hört all denna infon som fanns i artikeln?

Kram Sofie

 

Mina instagramkonto
Så missar du ej när bloggen uppdateras
1+

Kommentarer

Att man kommer kunna äta normalportioner efter ett par år har jag hört . Och att det är ganska vanligt att gå upp tillbaka.Däremot kände jag att informationen runt blodsockerfall var väldigt dålig . Här inte haft några andra problem än det men det är ett väldigt jobbigt problem. Hamnar mitt emellan pga att man inte har diabetes och får därför inte riktigt den hjälp man behöver mvh Petra

0

Hej
Och va kul du läser min blogg.
Det är märkligt att det är så olika information när det är i samma land tycker jag.
Blodsockerfall var inget jag ens tänkte på då det igår i min vardag.
Men det förstår jag att det är obehagligt
Kram Sofie

0

Att kunna äta ”normal”stora portioner efter ca 11/2 år fick vi reda på innan op. Men ingen info om viktuppgång. Dock har jag gått upp nästan all vikt igen 🥺 Fått jättedåliga tänder, blodsockerfall utan förvarning då och då, skört skelett, ont i lederna och musklerna. Snart 7 år sedan op.
Kram Camilla 🌸

0

Hejsan. Fick ni? Vi fick inte det tyvärr. Jag har gått upp 9 kilo nu på 4 månader. Tänkte göra ett blogginlägg där andra får dela med sig av sina erfarenheter. Skulle du vilja skriva ihop något litet och maila mig? Ev skicka i dm på instagram? Du får lov att vara helt anonym. Men vill du ej det så skriver jag namn, länkar till din insta om du vill. Och om du vill skicka en bild. Mår inte alls bra psykiskt av denna viktuppgång. Kram

0

Gjorde min sleev 2017.
Äter forfarande på en assiett och mina portioner är forfarande små. Tror att det är viktigt att försöka ”lura” hjärnan till att det mycket man äter (assistent). Sen slutar jag äta så fort jag får mättnadskänsla.

0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.