Hej hej!

I måndags körde jag och Linus en live tillsammans på Instagramsidan levdittliv.se Det var jätteroligt att så många ville vara med och lyssna och kul med massor av frågor 😀

Vi fick bl.a. frågan varför vi valde att göra en Gastric Sleeve istället för en Gastric Bypass. Jag vet att det är en av de stora funderingarna för många innan en viktoperation så jag tänkte berätta lite av mina tankar kring detta här i ett inlägg också.

 

Skillnaden mellan operationerna

Först en liten snabb förklaring på vad skillnaden är. Så här står det på 1177.se

 

Infotext om bypass från 1177

 

Infotext om gastric Sleeve från 1177

 

Läs på ordentligt

Innan jag gjorde mitt val så läste jag på massor om skillnaderna och vad de olika operationerna innebär. Vilket liv jag kunde förvänta mig efteråt, vilka komplikationer som kunde uppstå, vad det skulle kräva av mig i form av livsomställning kring kost och motion.  Det var inget lätt val direkt! Men jag var redo och min magkänsla (som jag alltid litar starkt på, den brukar leda mig rätt) sade att allt skulle gå bra.

 

Bilda dig en egen uppfattning

Men lyssna självklart på läkarens råd också!

I början funderade jag mest på att göra en Bypass men ju mer jag läste på desto mer övertygad blev jag om att en Sleeve nog skulle vara det bästa just för mig.

Nu menar jag absolut inte att alla med Bypass råkar ut för komplikationer och att alla med Sleeve klarar sig bra men en stor punkt i mitt val var att jag var rädd för de komplikationer som tarmvred och liknande jag fick läst om på många ställen. Min uppfattning av det jag läste var att det verkade mycket vanligare med komplikationer efter en Bypass än en Sleeve och det kändes logiskt för mig att ju mindre man rör om i magen desto bättre. Vid Sleeve så förminskar man ju ”bara” magsäcken, man kopplar inte om någonting annat men vid Bypass så görs en omkoppling av tarmarna och en ny liten magsäck skapas. Det var jag skraj för! Som sagt, detta är/var bara mina egna tankar. Jag har ingenting som stödjer det mer än min egen uppfattning 😉

 

Mina problem innan operationen

Sedan så var det så att mitt stora problem innan operationen var den extrema hunger jag kände, den var i princip konstant och det var jättejobbigt! Hungern gjorde det väldigt svårt för mig att inte äta för mycket. Det var en stor befrielse att bli av med det efter operationen. Jag blir hungrig ibland nu också men då bara när det har gått ca 3 timmar eller mer sedan förra målet och det är dags att äta igen. Och sedan lägger sig hungern nästan direkt efter att jag börjat äta. Och den är inte ens i närheten av lika stark som innan. Det är såååå skönt!

Jag hade egentligen inga jättestora problem med själva kosten innan operationen mer än till storlekarna. Jag har ju varit vegetarian hela livet och har alltid älskat att äta grönt m.m. Jag hade absolut ett sockerberoende men det var ändå inte allra värst. Men jag åt ju bra mycket mer sötsaker än vad jag gör numera i alla fall! Jag drack sällan läsk eller så innan operationen heller. Tränade i all fall lite och i omgångar lite mer.

 

Min räddning

Jag tänkte helt enkelt att Sleeven var svaren på mina problem och det är ju precis det som den har varit också! Jag gick på min egen magkänsla och den stämde. Jag blev av med 44 kg på ca 1 år och kom ned till normalvikt snabbare än så. Där har jag hållt mig viktstabil i över 1 år nu. Tacksam är jag över att allt har gått bra!

Så var det för mig. Hur var det för dig? Hur gick eller går dina funderingar kring detta?

Nu slänger jag i min kvällens sista måltid, en god chiapudding blandad med mjölk och sockerfri vaniljkvarg och lite frusna lingon ovanpå. Mums mums! Natti!

Kram, Melle

 

2+

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.

Click here to troubleshoot.