Hej hej,

Den 8/12 år 2016 opererades jag med en s.k. Gastric Sleeve i Göteborg. Jag valde att betala min operation själv och gjorde den därför privat på Carlanderska. Riktigt väl investerade pengar i mig själv och min hälsa! Jag ångar mig inte en sekund och har aldrig gjort det, inte ens som nyopererad eller någon gång under vägen.

Uppföljning

Igår var jag på sista uppföljningsmötet efter operationen och det var en 2-årskontroll och möte i grupp med andra som har genomgått en Sleeve eller Bypass. Otroligt roligt att se hur bra det har gått för alla 🙂 Vi kände igen oss mycket i varandras upplevelser och erfaranheter samtidigt som det var en del skillnader också.

Inför denna sista uppföljningen så tog jag för en vecka sedan massor av blodprover och allting såg bra ut. Jag trodde ingenting annat heller i och för sig för jag mår ju väldigt bra och är pigg och full av energi. Jag hade nog känt någonting ifall det inte var helt hundra. Men det var ändå skönt att få ett ”kvitto” på att allt är lika bra som jag tror.

Det har varit regelbundna uppföljningar efter operationen, fler i början och sedan med lite längre mellanrum. Men detta ser såklart olika ut beroende på var i landet man opererar sig, om det är privat eller genom offentliga vården. Jag tycker i alla fall att det har varit ett väldigt bra upplägg med möten och återbesök lagom ofta och jag känner att jag kommer att klara mig bra helt på egen hand framöver. Det rekommenderades att man numera gör en årlig kontroll av värdena via vårdcentralen så det får jag se till att tänka på vid varje årsskifte framöver. Det rekommenderas också att fortsätta äta tillskott av vitaminer och mineraler hela tiden framöver. Jag kommer att göra det, jag har nästan inte slarvat en enda gång under dessa 2 år som har gått och jag kommer inte att chansa och slarva framöver heller.

Vitaminer/Mineraler

Under åren har jag kört lite olika, ibland Baricol och sedan det som läkaren har ordinerat men nu har jag landat med Baricol igen sedan sväljtabletterna kom. Jag älskar dessa! Allt i ett, det gör det så himla mycket enklare. Det viktigaste är att man tar sina tillskott och ser till att hitta en rutin som funkar så att det inte glöms av på vägen. Jag hade aldrig kommit ihåg det om jag tog tabletterna vid olika tidpunkter varje dag, inte en chans! Jag är en glömsk person… Jag tar alltid mina Baricol på kvällen innan läggdags och har dessa redo framme på en hylla i köket som jag alltid går förbi och ser innan jag går och lägger mig. Funkar toppen!

Tacksamhet

Hela teamet var med på mötet igår, bl.a. den helt underbara läkaren Torsten Olbers som opererade mig där för lite mer än 2 år sedan, fantastiska sjuksköterskan Görel och jättehärliga dietisten Malin.

På vägen hem så vällde en otrolig tacksamhetskänsla över mig! Jag är så galet tacksam över att det finns så himla härliga personer. De har alltid gett ett bra bemötande, bra tips, vägledning och bra förklaringar. Torsten som verkligen brinner för det här med viktoperationer, hur vore det om han inte hade funnits där och ägnat all denna tid åt detta? Det hade garanterat inte varit så bra som det är idag! Så fantastiska!

Firar med träning

För att fira OK-stämpeln som jag fick på mötet åkte jag vidare till gymmet och drämde av ett härligt löppass. 12,51 km på 60 minuter. Tänk att jag ens kan klara av det! Vem hade kunnat tro det för 2-3 år sedan? Ingen! Jag trodde själv aldrig att jag skulle komma så långt, kunde inte ens drömma om att jag skulle börja GILLA att springa. Nu springer jag ju Göteborgsvarvet och mitt första halvmaraton i vår! Jisses alltså, förstår ni vilken resa jag har gjort?? 😀

Det här är jag före och efter min operation, 44 kilos skillnad och har gått från kraftig övervikt/fetma BMI 37 till normalvikt BMI 21,8. Här är jag jättenöjd.

Melle på före- och efterbild efter viktnedgången

Hylla livet!

Idag vill jag hylla livet! Jag vill hylla läkare, sjuksköterskor och dietister som brinner för det här och som finns här och hjälper oss att komma på rätt spår i livet! Jag vill hylla mig själv som faktiskt var stark nog att ta steget och göra det här! Jag kan nu ge den hemska fetmasjukdomen en fet spark i ändan och säga adjö till den FÖR ALLTID! Jag vann över fetman! Jag fick tillbaka mitt friska och hälsosamma liv <3

Kram kram

/Melle

 

 

Kommentarer

Har också opererats av Torsten på Carlanderska, men i juni -17. Har samma goda erfarenhet av hela teamet! Ser fram emot min tvåårsuppföljning men samtidigt känns det lite sorgligt att släppa kontakten. Har varit så tryggt att veta att de finns där när jag behövt dem!

Hej Liza, I genomsnitt går man ner 50-70% av sin övervikt efter en gastric sleeve, ca 80% av sin övervikt efter en gastric bypass. Melene har gått ner all sin övervikt och har ett normalt BMi. Det är lite olika hur man svarar på behandlingen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fler inlägg

This error message is only visible to WordPress admins
Error: Cannot add access token directly to the shortcode.